HIRDETÉS
HIRDETÉS

Magyarország – Két nagyvárost már lezártak Kínában a halálos koronavírus járvány miatt, de a végzetes tüdőgyulladást okozó kór megállíthatatlanul terjed. Felütötte a fejét Thaiföldön, Balin, sőt az Egyesült Államokban is kezelnek egy beteget. Szakemberek szerint immár csak idő kérdésre, hogy Európában, és Magyarországon is megjelenjen.

A távol-keleti turistaparadicsomba készülő magyarok még nem veszik komolyan a veszélyt, az Blikk által megkérdezett utazás irodák azt közölték, bár kaptak aggodalmas telefonhívásokat ügyfeleinktől, eddig senki nem mondta le az utazást.

– Nem beszéljük le őket, hiszen napi kapcsolatban vagyunk a külügyminisztériummal és eddig nem sorolták a nem javasolt úti célok közé Thaiföldet – mondta az egyik iroda munkatársa a Blikknek.

Egy neves bangkoki hotel neve elhallgatását kérő menedzsere viszont arról számolt be, hogy kínai vendégeik tömegével mondják vissza a foglalásokat.

– Pénteken kínai újév van, elképesztően sok kínai turista várható Bangkokba. A japán üzletemberek viszont nagyon tarthatnak a járványtól, ők tömegesen törlik a foglalásukat. A lavina csak most indul – adott helyzetképet a szállodavezető a Blikknek.

Ha a turisták nem mennek a járványhoz, majd a járvány meg el hozzájuk. Magyarországra is. Kína messze van, de nem a koronavírusnak. Míg a középkorban évtizedek kellettek, hogy a lakosság tekintélyes részét kiirtó pestis elérje Európát, a koronavírus 12 óra alatt Budapestre érhet repülővel egy mit sem sejtő utas szervezetében utazva, aki talán meg sem betegszik, ám tömegeket betegíthet meg.

A halálos tüdőgyulladást okozó vírus cseppfertőzéssel terjed, akárcsak az influenza. Ha egyszer ideér, hasonlóképp ágynak dönthet tömegeket, csak épp – az influenzával ellentétben – a koronavírus-fertőzést kevesebben élik majd túl.

– Nem lehet tudni, mennyi idő kell a koronavírusnak, hogy megjelenjen Magyarországon. Lehet, hogy már holnap megérkezik egy repülővel a Távol-Keletről – figyelmeztet Bense Tamás háziorvos.

A Liszt Ferenc repülőtéren mindenesetre még semmi jele, hogy bárki is foglalkozna a világjárvánnyal. „A Budapest Airportnak jelenleg nincs tudomása arról, hogy a Magyarországra légi, közúti, vagy vízi útvonalon belépő személyek egészségügyi ellenőrzésével kapcsolatban született volna hatóság által elrendelt intézkedés. Amennyiben erre sor kerülne, az ellenőrzési feladatokat a hatóságok végzik, a Budapest Airport pedig a rá vonatkozó előírások szerint jár el" – tudatta kérdéseinkre a reptér üzemeltetője.

Az orvosok előtt nem ismeretlen a koronavírus, sőt, jó eséllyel olvasóinknak is volt már dolga vele. Valakinek enyhe torokgyulladást, másnak influenzaszerű lázat okozott. A kínai változat viszont egy új törzs, ami azért veszélyes, mert ha lejut az alsó légutakba, tüdőgyulladás a vége. És mivel vírus ellen gyakorlatilag nincs orvosság, erre a tüdőgyulladásra sincs gyógyszer, nem hatásosak rájuk a baktérium okozta betegségekre bevált antibiotikumok.

A tüdőgyulladásos betegeknél magas lehet a halálozási arány, viszont nem mindenki jut el ebbe a stádiumba. Ez a koronavírus elsősorban a legyengült betegekre, az idősekre és a gyerekekre lehet veszélyes – vélekedett Bense.

Ha megjelenik Magyarországon, az egészségügyi hatóságok kijelölik majd azt a kórházat, ahol el tudják különíteni a fertőzötteket. Három napot meghaladó magas lázas állapot esetén kell gyanakodni és felvenni a kapcsolatot a háziorvossal.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium megkeresésünkre elárulta:

"Az Ázsiában megjelent koronavírussal kapcsolatos információkat és az egészségügyi helyzet alakulását az érintett országokban működő magyar képviseletek kezdettől folyamatosan figyelemmel kísérik. A fejleményekről rendszeresen beszámolnak, egyeztetnek az Európai Unió tagállamainak érintett külképviseleteivel, valamint ajánlásokat is megfogalmaznak a WHO aktuális jelentéseinek figyelembevételével. Jelenleg egyik ázsiai ország biztonsági átsorolását sem tervezzük.

A Konzuli Szolgálat az érintett területekre tervezett utazás előtt javasolja a https://konzuliszolgalat.kormany.hu/koronavirus oldal tanulmányozását. Jelezni kívánjuk, hogy a külföldre utazás minden esetben egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az utazó személyes döntése".

Még kivár a világszervezet

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenleg nem javasol semmilyen utazási vagy kereskedelmi megszorítást Kínával kapcsolatban az új vírus miatt. A kínai hatóságok a wuhani nemzetközi repülőtéren megmérik a kiutazók lázát, illetve a lázas utazóknál további vizsgálatokat végeznek. A WHO viszont nem javasolja más országokban a beutazók szűrését, mert drága, fennakadást okoz és a hatékonysága nagyon alacsony – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

"Az NNK WHO és az ECDC által kiadott, ellenőrzött szakmai információkat fogadja el hitelesnek, intézkedéseit a Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályban foglaltaknak megfelelően hozza meg. A WHO szakemberei jelenleg is üléseznek, még nem döntöttek arról, hogy nemzetközi horderejű közegészségügyi-járványügyi szükséghelyzetnek minősítik-e az eseményt. A WHO döntéséről, illetve annak kapcsán szükséges intézkedésekről az egészségügyi szolgáltatók is tájékoztatást kapnak" - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ a Blikk megkeresésére.

blikk.hu

Feltöltve: 2020.01.24.
Megnézve: 626

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra