HIRDETÉS
HIRDETÉS

Matolcsy György jegybankelnök szerint kudarcos a magyar lakáspolitika, minden jószándék fordítva sül el ezen a területen.

Matolcsy a növekedés.hu oldalra írt cikkében azt írja, 1990 után mindössze egyszer sikerült valami pozitív változás, mégpedig az első Orbán-kormány idején, mikor az Otthonteremtési Programnak köszönhetően 2004-re 44 ezer új építésű lakás jött létre. a következő kormány azonban megszüntette a programot, jött helyette a katasztrofális véget ért devizahitelezés.

"Azóta a lakásépítés nem képes sem mennyiségi, sem minőségi szempontból elérni az akkori szinteket"

– írta Matolcsy György.

2014-ben aztán új lakáspolitikai ciklus indult, de nem volt megfelelő stratégiája, sem felelős állami gazdája a programnak, ami kizárólag a keresletet erősítette, a kínálatot nem, így az egekbe szöktek az árak.

"Ennek lett a következménye a mai fenntarthatatlan lakáspolitikai és ingatlanpiaci helyzet, ahol a kizárólag a kereslet élénkítésére fókuszáló jószándékú családpolitikai intézkedések száguldó ingatlanpiaci inflációt eredményeztek, elégtelen új lakáskínálat mellett. 2014 óta országosan 104 %-kal, Budapesten 184 %-kal emelkedtek a lakásárak. Ma már 15 év kell ahhoz, hogy a medián jövedelemből megvásárolhassunk egy 90 négyzetméteres otthont. Igen alacsony volt, és egy szűk időbeli tetőzés (2019/20) után most is az az új lakások kínálata. A lakásállomány megújulási rátája 0.4 %-ra csökkent a kívánatos 1%, valamint a Bécsben tapasztalható 1.5% helyett"

– írta a jegybankelnök.

"A kudarc egyértelmű. Javaslom, nyeljünk egyet és kezeljük a lakáspolitikát az egyik legnagyobb tartalékként. Kell egy vízió, egy stratégia és egy fenntartható lakáspiacot eredményező kormányzati szervezet. Kormányzati és szakmai közmegegyezés kell a lakáspolitikáról, mert a 2020-es évtizedben minden csepp tartalékunkra szükség lesz a felzárkózási ütem tartásához: az évente legalább 2 százalékpontos közeledéshez az EU átlagos fejlettségéhez és életszínvonalához, tehát a fenntartható felzárkózási pályán maradáshoz"

– olvasható Matolcsy írásában.

Az MNB elnöke hozzátette még:

Ausztriát csak úgy lehet utolérni, ha mindenben, ami alapkészség (a lakáshoz való hozzáférés ilyen) legalább olyan jók vagyunk, mint ők, miközben néhány új területen innovatívabbak, gyorsabbak és rugalmasabbak leszünk.

blikk.hu

Feltöltve: 2020.01.13.
Megnézve: 493

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra