HIRDETÉS
HIRDETÉS

Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatták ki a Komárom-Esztergom megyei Ács településen egy nagy létszámú pulykát tartó gazdaságban. A hatóság a szükséges intézkedéseket azonnal megtette.

A vírus elterjedésének megakadályozása érdekében állami kártalanítás mellett az Ács település melletti gazdaság teljes állományát, azaz 53,500 pulykát leölik.

Az országos főállatorvos az ország teljes területén elrendeli a baromfik zártan tartását. A kimutatott H5N8 altípus kapcsán eddig emberi megbetegedés még nem fordult elő Európában, a baromfi termékek továbbra is biztonsággal fogyaszthatók.

A fertőzött állományban nagy mértékben megemelkedett az elhullás, és olyan klinikai tünetek jelentek meg, amelyek gyanút keltenek a betegségre. A Nébih laboratóriumi vizsgálatai vasárnap este megerősítették a madárinfluenza jelenlétét. Az egészséges állományok védelme, és az exportképesség fenntartása érdekében a hatóság már a gyanú alapján megkezdte a telep kiürítését.

A szakemberek a gazdaság körüli három kilométer sugarú védőkörzetben és tíz kilométer sugarú megfigyelési körzetben minden baromfitartó gazdaságot felkeresnek, szükség esetén mintát vesznek. A fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében szállítási korlátozások is érvénybe lépnek.

Már jelenleg is érvényben van a járványvédelmi előírás, miszerint az állatokat a vadon élő madaraktól védett, teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt szintén zárt, fedett helyen kell tárolni és biztosítani kell, hogy ahhoz idegen fajú állat nem jut hozzá. Az alom tárolását szintén úgy kell megoldani, hogy elkerülhető legyen a vadmadarakkal történő érintkezés, lehetőleg fedett, zárt helyen vagy fóliával letakarva.

A tájékoztatás szerint a H5N8 vírustörzs először 2014 elején, Ázsiában okozott járványt a baromfiállományokban, majd 2014 novemberében megjelent Európában is. Magyarországon utoljára 2016-2017-ben kellett megküzdeni a betegséggel. A most kimutatott vírustörzs nagyon hasonló ahhoz, ami 2016-ban volt jelen az országban.

blikk.hu

Feltöltve: 2020.01.13.
Megnézve: 509

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra