HIRDETÉS
HIRDETÉS

Orbán Viktor azután üzent a Facebookon, hogy az európai állam- és kormányfők kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján vett részt Brüsszelben, ahol Lengyelország egyetlen tagállamként nem volt hajlandó aláírni azt a szándéknyilatkozatot, aminek az elfogadását tervezték. Ennek lényege, hogy azt szeretnék, ha Európa 2050-ig karbonsemlegessé válna.

"Nem győztünk, de esélyt teremtettünk magunknak a későbbi győzelemre"

- mondta a videóban

"Sikert értünk el, mert megteremtettük az esélyt arra, hogy az ez után meghozandó klímavédelmi szabályok olyanok legyenek, hogy ne a szegényebb országok és ne a szegényebb emberek fizessék meg a klímaváltozás elleni küzdelem árát" - közölte a miniszterelnök az uniós csúcstalálkozót követően.

A miniszterelnök a Brüsszelben rögzített üzenetben kijelentette: Magyarország klímabajnok, ugyanis azon országok közé tartozik, amelyek a leginkább csökkentették szén-dioxid-kibocsátásukat 1990 óta.

"Tudjuk, hogy milyen fontos a klímaváltozás elleni küzdelem, de mi magyarok azt is tudjuk, hogy ennek ára van. Méghozzá nagy ára, mert ez egy drága dolog" - fogalmazott.

A kérdés az, hogy ki fizeti a számlát, erről szóltak a tegnapi viták - mondta.

A miniszterelnök kifejtette, sikerült elérni, hogy az új szabályok olyanok legyenek, amelyek nem vesznek el pénzt a felzárkózást célul kitűző országoktól.

Olyan szabályok meghozatalára van lehetőség, amely bátorítja a nukleáris energia felhasználását. Továbbá esély van olyan szabályok megalkotására is, hogy a klímavédelem ne eredményezze se az üzemanyag, se az élelmiszer árának növekedését - közölte a kormányfő.

Az Európai Unió tagországainak vezetői csütörtökön megkezdett kétnapos csúcstalálkozójának fókuszában az a terv állt, hogy Európa 2050-re a világ első teljesen karbonsemleges kontinensévé váljon.

blikk.hu

Feltöltve: 2019.12.13.
Megnézve: 788

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra