HIRDETÉS
HIRDETÉS

Nagy Dávid egy nagyvállalat pénzügyi osztályán dolgozik, és épp egy angolóráról tartott vissza a munkahelyére egy november végi napon, amikor a 77-es troli hátuljából valaki segítségért kiáltott, mert egy fiatal lány rosszul lett.

Dávid a busz elején utazott, azonnal hátra sietett. Az Indexnek azt mondta: ő volt az, aki nem sokkal később megkezdte a 19 éves Eszter újraélesztését és egészen addig folytatta a mentőorvos telefonos útmutatása alapján, amíg a helyszínre nem értek a mentők. Ezzel a gyors segítséggel az orvosi szakvélemény alapján nemcsak megmentette a tizenéves lány életét, de azt is megakadályozta, hogy maradandó agykárosodást szenvedjen.

Néhány napja ugyanis az Index is megírta ezt az esetet, csak egy másik szemszögből, a 77-es trolit vezető Vaskó Sándoréból. Azóta a hír bejárta az országot, a trolivezetőt kitüntette a BKV vezérigazgatója, és megajándékozta Karácsony Gergely is, Dávid viszont "csak" az RTL szerdai riportjában bukkant fel.

A hír közzététele után több olvasónk is jelezte, hogy ott volt a 77-es trolin, amikor Eszter rosszul lett, egyikük sem értette, miért csak Vaskó Sándorról szólnak a híradások.

Az Index olvasóinak egybehangzó beszámolói szerint ugyanis Nagy Dávid több másik utassal együtt előbb stabil oldalfekvésbe tette az eszméletlen lányt, aki akkor még lélegzett, majd amint elállt a lélegzete és nem volt tapintható pulzusa, a többiek segítségével a hátára fordította és megkezdte az újraélesztést.

Sőt, levelet írt nekünk Dávid is. Azt írta, "tudomásukra szeretném hozni azt a tényt, hogy nem a trolivezető, hanem én végeztem az újraélesztést, én végeztem a mellkaskompressziókat". Hozzátette azt is, hogy nem vágyik dicsőségre, sem cikkre, csak igazságtalanságnak tartja a sztori elferdítését.

Bár kerestük Vaskó Sándort és a BKv-t is, cikkünk megjelenéséig érdemben nem válaszoltak a kérdéseinkre, ezért nem tudjuk, miért szerepelt az eredeti közleményében, hogy a trolivezető kezdte meg a mellkas-kompressziót.

Beszéltünk viszont Eszter édesanyjával, aki szintén megerősítette: a szemtanúk és az érintettek beszámolói alapján úgy tudja, lányát valóban Nagy Dávid, a 77-es troli egyik utasa élesztette először újra (később ezt a kiérkező mentőknek is meg kellett tenni).

A 19 éves lány anyja szerint ugyanakkor Vaskó Sándor lélekjelenléte is szükséges volt ahhoz, hogy a lánya életét meg tudják menteni, hiszen a trolivezető is pontosan azt tette, amire épp szükség volt:

időben megállt és egyből leállította a trolibuszt,
lehúzta az áramszedőket,
értesítette a forgalomirányítást,
leszállíttatta a többi utast a troliról,
segítséget szerzett,
és végig a lánya mellett maradt, amíg szükség volt rá.

Eszter édesanyja hangsúlyozta, hogy mindenkinek, így a troli vezetőjének, Nagy Dávidnak és a többi segítséget nyújtó utasnak is egyformán hálás, szerinte ugyanis csapatmunkára volt ahhoz szükség, hogy lányának életét a később kiérkező mentőkkel együtt megmenthessék.

index.hu

Feltöltve: 2019.12.12.
Megnézve: 829

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra