HIRDETÉS
HIRDETÉS

Szegeden egy óra alatt 29-ről 19 fokra hűlt a levegő, miközben hatalmas eső is a városra zúdult, írja a delmagyar.hu. Fél óra alatt 10-30 milliméter eső esett. A városban egyébként éppen a zivatar közben üzemelték be újra a hetek óta nem működő szökőkutat.

Miskolcon az utakon is állt a víz, az autók nehezen tudtak mozogni, akkora eső esett, írja a boon.hu. A tűzoltók folyamatosan szivattyúznak. A viharban leszakadt a felsővezeték Tarcal és Tokaj között, ezért a miskolci vonatok késéssel közlekednek a vonatok. A Szerencsről Nyíregyházára közlekedő 40, a Nyíregyházáról Miskolca közlekedő pedig 50 percet késik.

Másodfokú riasztást adott ki a következő órákban várható heves zivatarok miatt Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye több térségére csütörtök délben az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ezeken a területeken rövid időn belül várhatók olyan heves zivatarok, amelyeket viharos erősségű szél, jégeső kísérhet. Ezzel együtt az ország keleti felének nagy részén, valamint Baranya és Somogy megye több térségében elsőfokú riasztás van érvényben a várható heves zivatarok, illetve felhőszakadás miatt.

A csütörtök éjfélig szóló figyelmeztető előrejelzés szerint a nap folyamán az ország tizennégy megyéjében és a fővárosban is számítani lehet heves zivatarokra, valamint felhőszakadásra is, amelynek során rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék hullhat.

Felhőszakadás lehetősége miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében narancssárga, vagyis másodfokú riasztás érvényes, míg a heves zivatarok miatt szintén ebben a három megyében, valamint Hajdú-Biharban másodfokú a figyelmeztetés.

Emellett Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest, Somogy, Vas és Zala megyében, továbbá a főváros területén mind a várható heves zivatarok, mind a felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A délutáni óráktól egyre inkább a Dunától keletre és kisebb területen délnyugaton várható zivatarok előfordulása, viharos szél és intenzív csapadék kíséretében. Főként az ország északkeleti harmadában, illetve kisebb valószínűséggel délnyugaton a délutáni, esti órákban néhol heves zivatar alakulhat ki, amelyet 30 milliméternél több csapadék, óránként 90 kilométeresnél erősebb széllökések kísérhetnek, s nagyméretű - két centiméternél nagyobb - jégdarabok is hullhatnak.

Zivatarokra legtovább - előreláthatólag az éjjeli, esetleg péntek kora hajnali órákig - az ország északkeleti harmadában lehet számítani. Péntek délután és este északkeleten alakulhat ki néhol zivatar, szélerősödés és intenzív csapadék kíséretében - írta a meteorológiai szolgálat.

Az Időkép szerint pénteken már ismét a napsütésé lesz a főszerep, inkább csak északon, északkeleten növekedhet meg időnként a felhőzet és alakulhat ki futó zápor. A hétvégén is marad a mérsékelten meleg nyárias időjárás sok napsütéssel, bár helyenként kialakulhatnak záporok.

index

Feltöltve: 2013.07.11.
Megnézve: 3548

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra