HIRDETÉS
HIRDETÉS

Most tart a kampányközpontba, ahol a rendőrség vélhetően a Választási Iroda feljelentése miatt tart házkutatást, erősítette meg a 24.hu értesülését az Indexnek Pikó András, közös VIII. kerületi polgármesterjelölt.

Pikó az Indexnek azt mondta, hogy több kollégája is a helyszínen van, kampányfőnökét, Udvarhelyi Tesszát pedig éppen most hallgatják ki a rendőrök a helyszínen.

A Magyar Nemzet hétfőn írta meg egy belső csoportból printscreenelt fotóra alapozva a hírt arról, hogy Pikó András közös VIII. kerületi polgármesterjelölt kampányfőnöke törvénysértő tevékenységet örökített meg, sőt feltételezhető, hogy „csalással, törvénytelen eszközök igénybevételével készül az önkormányzati választásokra a fővárosi ellenzék”. A kormánylap vádjait Udvarhelyi Vanessza az Indexnek visszautasította. Mint mondta: tisztában vannak felelősségükkel, amit a polgármesterjelöltet és a képviselőjelölteket ajánló aláírások gyűjtésével és kezelésével összefüggésben a jogszabály előír, így annak mindenben meg is felelnek, feletek.

Éppen e kötelezettségük teljesítését örökítette meg a Magyar Nemzet által közölt fotó:

Az összesen 12 egyéni választókerületi jelölt és a polgármesterjelölt számára kiadott összesen csaknem 1400 ajánlóívet kezeltünk az elmúlt napokban, ezek aktivistáknak történt kiadását, vissza hozatalát és átvételét egy elektronikus felületen vezettük. Ez a nyilvántartás kizárólag arra vonatkozik, hogy mely önkéntesünknél hány darab aláírásgyűjtő ív volt, ebből mennyit juttatott vissza, kinek adta át és mennyit kellett még visszahoznia, mielőtt leadjuk az ajánlásokat

– magyarázta később az Indexnek Udvarhelyi Tessza a történteket. Az ajánlóívek kezelését a választási eljárási jogszabály és a Nemzeti Választási Iroda valóban szigorúan szabályozza: a papírok átvételéről elismervényt kell kiállítaniuk a jelölő-szervezeteknek, az aláírásgyűjtést követően pedig minden egyes ajánlóívvel el kell számolniuk.

A VISSZA NEM VITT AJÁNLÓÍVEKÉRT BÍRSÁGOT KELL FIZETNI.

A jelöltek és jelölő-szervezetek a főpolgármester-jelöltekre, a polgármesterjelöltekre és a képviselő-testületi jelöltekre vonatkozó ajánlásokat szeptember 9-én 16 óráig gyűjthették és jelenthették be az illetékes választási bizottságoknál.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a történtek után azonnal lecsapott. Szerinte az ellenzék törvénytelenül kezelte a választók személyes adatait Józsefvárosban, közölte, egyúttal visszalépésre szólította fel az ellenzék VIII. kerületi polgármesterjelöltjét és a helyi ellenzéki jelölteket az önkormányzati választáson való részvételtől.

Kocsis Máté szerint a Magyar Nemzet által közölt fotók alapján az ellenzéki összefogás jelöltjei törvénytelen listát készítettek az ajánlóívekről. A VIII. kerület korábbi fideszes polgármestere megdöbbentőnek és felháborítónak nevezte a történteket, és megismételte: felmerül a választók adataival való visszaélés, illetve a választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja.

Pikó András erre az Indexnek úgy reagált, hogy „Kocsis Máté hazugságait és a fideszes propaganda rágalmait egyelőre tűrnünk kell, de a vizsgálatok elé tiszta lelkiismerettel állunk, a kampánycsapatunk tevékenysége minden szempontból törvényes, senki semmilyen személyes adatát az ajánlóívekről nem rögzítettük.”

AZ ELLENZÉKI POLGÁRMESTERJELÖLT SZERINT A FIDESZ RÁGALOMHADJÁRATÁNAK VAN EGY, A DEMOKRÁCIA SZEMPONTJÁBÓL FONTOS, POZITÍV HATÁSA: ISMÉT FELHÍVHATJÁK A FIGYELMET A FIDESZ TÖRVÉNYTELEN KUBATOV-LISTÁJÁRA,

és arra, hogy „miközben a józsefvárosiak közös pénzéből százmilliókat költenek maguk és a csókosok zsebeinek teletömésére, nem vállalják ezért a felelősséget, elmenekülnek a vita elől és a mocskos kampány minden eszközét bevetik az esélyes ellenzéki jelölt ellen”.

index.hu

Feltöltve: 2019.09.11.
Megnézve: 1040

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra