HIRDETÉS
HIRDETÉS

A fogyasztók a hagyományos ízvilág mellett a vadgyümölcsből készült párlatokat is keresik. Mióta megkönnyítették a főzési szabályokat, megnőtt a bérfőzdék forgalma. Sokan beruháznak saját készülékre is.

Megnőtt a pálinkaüzemek forgalma a főzési szabályok könnyítése óta. Észak-Magyarországon azok a gazdálkodók is foglalkoznak gyümölcstermesztéssel, akik a piaci ingadozások miatt korábban felhagytak vele. Ebben a térségben található egyébként a legtöbb bérfőzető, melyek közül több országosan is kiérdemelte a szakma, sőt a minisztérium elismerését is. Komoly érdeklődés mutatkozik a lepárlókészülékek vásárlására - hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Ahogy a törvény lehetőséget teremtett a magánfőzésre, úgy jelentek meg a piacon a nagy, ipari méretű készülékek kis változatai. Az egyik miskolci cégnél érdeklődnek a magyar gyártású pálinkafőző-berendezések iránt.

A törvényi szabályozás azt is lehetővé teszi, hogy a megengedett mennyiséget bérfőzdékben adómentesen kifőzethetik a magánszemélyek. Ez is kicsit arra sarkallja az embereket, hogy ne vegyenek pálinkafőzőt. A vásárlók elsősorban a megszállottak, a hobbisták körül kerülnek ki. Egy ilyen berendezés eléggé hosszú távon térül meg.

Az emberek a karcos pálinkák helyett inkább az illat-, ízvilágot próbálják keresni a pálinkákban. Ezzel pedig sikert lehet elérni: Bükkaranyoson Magyarország legeredményesebb bérfőzdéje címet kapta az egyik vállalkozás a szaktárcától. Ezt a díjat már háromszor is odaítélték Tőzsér Patrikéknak. Javában készülnek a főzési szezonra.

Mióta megteremtették a jövedékiadó-mentes bérfőzési lehetőséget, egyre többen foglalkoznak a vidéken gyümölcstermesztéssel. Ezeket a portákat nagyon szépen rendben tartják, ami eleve előnyös. Másfelől egyre többen megismerik a pálinkát, egyre többen fogyasztják, és ez jó hír mind az országnak, mind a fogyasztóknak – mondta Tőzsér Patrik, aki megemlítette azt is: a hagyományos ízek közül kiemelkedő a szilva és a körte, illetve a tájegységre két eredetvédett fajta is jellemző: az egyik a gönci barack, a másik a szomolyai cseresznye. Sőt, a bérfőzdék egyre többet foglalkoznak vadgyümölcsökkel, így kökény-, som- vagy akár galagonyapálinka is készül.

hirado.hu

Feltöltve: 2014.06.21.
Megnézve: 1932

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra