HIRDETÉS
HIRDETÉS

Sokkot kapott és összefüggéstelenül beszélt egyszerre angol, német és orosz nyelven a Viking Sigyn kapitánya, miután az általa vezetett szállodahajó összeütközött a Hableánnyal.

A Hableány május 29-én hét másodperc alatt süllyedt el a Margit híd közelében. A Viking Sigyn ukrán kapitánya ezután három perccel kért segítséget rádión, ám mivel sokkot kapott, zavartan és összefüggéstelenül beszélt – erről először a Magyar Nemzet számolt be a rádiós diszpécserek tanúvallomása alapján.

A diszpécserek emiatt nem értették pontosan, mi történt, ráadásul – mint kiderült – a kapitány rossz rádión jelentette a balesetet, mivel vészhelyzet esetén a 16-os csatornát kell használni.

Az RTL Klub Híradója által megkérdezett szakértő szerint ez hatalmas probléma.

„A 16-os csatorna arra szolgál, hogy amennyiben valamilyen baj történik, lehetőség szerint mindenki, aki a környéken tartózkodik hallja ezt. A 16-os csatorna a legnagyobb teljesítményt alkalmazza, ami egy rádión elképzelhető” – mondta a szakértő, aki szerint ilyen katasztrófáknál a másodpercek is számítanak.

Mint ismert, a Hableány május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután ütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableány fedélzetén összesen 35 ember utazott, köztük 33 dél-koreai turista és a kétfős magyar személyzet. A tragédiát mindössze hét ember élte túl.

blikk.hu

Feltöltve: 2019.07.15.
Megnézve: 1189

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra