HIRDETÉS
HIRDETÉS

Döbbenetes felvételek érkeztek Erdélyből, ahol csütörtökön az úzvölgyi magyar katonatemetőbe a rendőrsorfal ellenére törtek be román szélsőségesek. Sírokat rongáltak meg, valamint felszenteltek egy román parcellát.

Mint megírtuk, csütörtökön román szélsőségesek feldúlták az úzvölgyi magyar katonai temetőt. Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára szerint magyarellenes provokáció történt, ezért tiltakozó jegyzéket küldtek, illetve bekérették a román nagykövetet, aki „minden udvariasságon és barátságon túlmenően” – központi utasításra hivatkozva – megtagadta ezt. Románia elállt a párbeszéd lehetőségétől – jelentette ki ma az államtitkár.

Az első világháborús csata helyszínén – amelyben a székely katonák és szövetségeseik visszafoglalták az orosz cári erőktől a Magyarós-tetőt – korábban katonai temetőt, magyar sírkertet alakítottak ki. A terület egyébként több nemzet többszáz katonájának is nyughelye a magyar hősi halottak mellett.

Az erdélyi magyarság április végén szembesült azzal, hogy a közeli Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki, illetve emlékművet állított az úzvölgyi első világháborús magyar sírkertben.

Csütörtökön több ezer román megemlékező érkezett a temetőhöz, hogy részt vegyen a román emlékmű felszentelésén. A helyi magyarok élőlánccal próbálták megakadályozni ezt, de a román résztvevők erőszakkal benyomultak a sírkertbe.

blikk.hu

Feltöltve: 2019.06.07.
Megnézve: 1198

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra