HIRDETÉS
HIRDETÉS

A Hableány sétahajó tragédiájának újabb áldozatai kerültek elő. Egyikük a Szabadság hídnál, másikuk Érdnél.

Immáron 17 embert sikerült azonosítani. Eközben folyamatosan azon dolgoznak, hogy kitalálják, mi legyen a Duna fenekén lévő roncs sorsa. A szakemberek napi három alkalommal egyeztetnek, s azt már most látni, hogy a roncs felett összegyűlt hajók átrendeződtek.

Az úszóképes pontonhoz rögzítik majd a Hableány roncsát. A búvárok egyelőre kötési pontokat alakítottak ki. Csütörtökön azok a merülések folytak, amelyekkel a kiemelési pontokat alakították ki. A cél, hogy amint a Clark Ádám úszódaru oda tud férni a helyszínhez, már csak rá kelljen akasztani a roncsot, majd megkezdődhessen a kiemelés.

Kívülállóként elképzelni sem lehet, milyen fizikális és lelki megterhelésen mennek keresztül a Hableány roncsainál dolgozó búvárok. Nyíri Iván, a Búvár Szakszövetség elnöke egy konkrét eseten keresztül érzékeltette, milyen emberfeletti munkát végeznek a folyó mélyén.

– A mentésben részt vevő egyik búvár talált egy testet a mélyben. Majd egy órán keresztül próbálta felhozni, de végül a felszínre kellett jönnie. Egy órát pihent, majd újra elindult. Ezúttal egy óra negyven percet töltött lent, kemény körülmények között, majd jelezte, hogy kimerült, képtelen feljönni – mesélte az emberfeletti küzdelem részleteit Nyíri. A Duna medrében a holttestet átölelve pihenő búvár végül az áldozattal tért vissza.

Nemcsak testileg, lelkileg is próbára teszi az embert egy ilyen merülés. A társunkkal az eset után néhány órát beszélgettünk.

Nyíri hozzátette, az összes búvár, legyen akár koreai vagy magyar, mind hősök, akik az életüket kockáztatják.

– Nem látnak semmit, tapogatózva, a szonárképpel a fejükben próbálják felfedezni a rögzítési pontokat. Gyakorlatilag egy mosógépben kell elvégezni ezt a munkát. Elég elképzelni, hogy egy 80 kilós búvár a majd 70 kilós felszerelésében alámerül ilyen viszonyok között – tette hozzá.

Nyíri kiemelte, a munkát, amiben mérnökök, fizikusok, hajóépítők, katonák, rendőrök, tűzoltók, mentők, búvárok, mintegy 300 ember vesz részt, kiválóan összefogja a Terrorelhárítási Központ.

Okozott már bajt az ukrán kapitány

A szállodahajó kapitánya április elsején Hollandiában már okozott balesetet, akkor a helyi hatóságok gyanúsítottként hallgatták ki – közölte a Fővárosi Főügyészség. Mint írták, a nyomozás eddigi adatai szerint az ukrán férfi a Hableánnyal való ütközést követően a telefonjáról adatokat törölt le. Ezeket most vizsgálják még, hogy összefüggtek-e a balesettel.

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, a nyomozási bíró múlt szombaton egy hónapra elrendelte a Viking Sigyn hajóvezetőjének letartóztatását, ugyanakkor 15 millió forint óvadék letétele esetén Budapest területén bűnügyi felügyeletbe – régebbi nevén házi őrizetbe – kerülhet. A vádhatóság azonban az új információkkal kiegészítve fellebbezett a döntés ellen, így az még nem jogerős. Ám, ha azzá válik, a kapitány rögvest kifizeti az óvadékot – legalábbis erről beszélt a Blikknek pár napja az ukrán férfi ügyvédje.

blikk.hu

Feltöltve: 2019.06.06.
Megnézve: 1302

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra