HIRDETÉS
HIRDETÉS

A brit kormány az eredeti tervekkel ellentétben nem terjeszti az alsóház elé vitára és törvényalkotási célú szavazásra június első hetében a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodást - közölte csütörtökön az alsóházi ügymenet szervezéséért felelős kabinettag.

Úgy tűnik, Nagy-Bitanniában már senki sem tudja, ki, kivel van...

Néhány napja még maga Theresa May miniszterelnök jelentette be, hogy kormánya "új, merész" javaslatot terjeszt az alsóház elé. A konzervatív párti kormányfő a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapnak írt cikkében olyan "javított intézkedéscsomagnak" nevezte a beterjesztendő törvényjavaslatot, amelyhez véleménye szerint támogatást lehet nyerni a parlamentben.

May akkor nem ismertette közelebbről a tervezetet, csak annyit közölt, hogy a kabinet a jövő héten tekinti át részletesen a változtatásokat.

Aztán hétfő brit sajtóértesülésekből kiderült, hogy a londoni miniszterelnöki hivatal stábfőnöke már attól tart, hogy ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból, az Észak-Írország elszakadásához és így az Egyesült királyság felbomlásához vezethet.

Aztán ma, csütörtökön, közvetlenül azelőtt, hogy bejelentették volna, mégsem nyújtja be a kormány az alsóháznak a törvényalkotási célú megállapotást, ami a Brexit feltételrendszeréről szólna, az a hír kezdett el terjedni, hogy Theresa May napokon belül lemond.

A kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakciójának legbefolyásosabb szakpolitikai testülete, a kormányzati tisztséget nem viselő képviselők alkotta 1922 Bizottság szerda este értekezletet tartott a pártszabályzat módosításának lehetőségéről, annak érdekében, hogy Theresa May ellen a frakció azonnali hatállyal újabb bizalmatlansági indítványt terjeszthessen be.

blikk.hu

Feltöltve: 2019.05.23.
Megnézve: 783

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra