HIRDETÉS
HIRDETÉS

A héten sok eső várható, a fagyosszentek idején pedig komoly lehűlésre is készülni kell – áll az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

Valóra válik a népi bölcsesség: a fagyosszentek tényleg lehűlést hoznak az országban. A hagyomány Pongrác, Szervác, Bonifác napját (május 12., 13., 14.), valamint Orbán napját (május 25.) illeti a fagyosszentek elnevezéssel, az ezeken a napokon megfigyelhető időjárási anomália régóta foglalkoztatja a meteorológusokat is. A szakemberek szerint fagyosszentek idején Északnyugat-Európában többnyire légnyomási maximum van, míg keleten és délkeleten alacsony a légnyomás. A légnyomás-minimum közepe Magyarország, ahol az Alföld pár napra erősen fölmelegszik, mielőtt az északi tájakon felhalmozódott hideg még egyszer utat tör magának az alacsonyabb földrajzi szélességek felé. Most pontosan ez történik.

A néphagyomány is megmagyarázta az időjárással kapcsolatos megfigyeléseket, összekötve a szentek legendájával. Úgy tartották, „Pongrác kánikulában subában megfagyott, Szervác a Tisza közepén víz nélkül megfulladt, Bonifácot pedig agyoncsipkedték a szúnyogok – ezért mérgesek, így évről évre visszajönnek, hogy bosszantsanak bennünket”. Egy másik magyarázat szerint pedig azért fagytak halálra, mert ruháikkal takargatták be a betegeket.

Az MTI-nek eljuttatott OMSZ előrejelzés szerint hétfőn többfelé várható eső, zápor, délkeleten néhol zivatar, de az ország északkeleti harmadában csak estefelé lehet csapadék. A Dunántúlon többfelé megerősödik, a Nyugat-Dunántúlon viharossá fokozódik, keleten megerősödik, néhol viharossá fokozódik a szél. Zivatarok környezetében is lehetnek viharos széllökések. Hétfőre az erős szél, illetve eső miatt több megyére figyelmeztetést is kiadtak. Győr-Moson-Sopron és Vas megyére a szél veszélye miatt másodfokú figyelmeztetést adtak ki. A legalacsonyabb hőmérséklet 6-13 fok között, a nappali maximum nyugaton 9, keleten 24 fok körül alakul.

Kedden és szerdán is sokfelé várható eső, zápor, keleten helyenként zivatar is, többfelé lesz erős, néhol viharos a szél. A hőmérsékleti minimum kedden 4-11, szerdán 6-13 fok között valószínű. A maximumokkedden 7-21, szerdán 9-21 fok között alakulnak, keletről nyugat felé haladva lesz egyre hidegebb.

Csütörtökön is többfelé várható eső, zápor, keleten, északkeleten helyenként zivatar. A leghidegebb órákban 5-11 fok lehet. Napközben 15-21 fok között alakul a hőmérséklet.

Pénteken is lehet eső, zápor, a legalacsonyabb hőmérséklet 5-11, a legmagasabb 17-22 fok között valószínű.

Szombaton elszórtan valószínű eső, zápor, a legalacsonyabb hőmérséklet 5-12, a legmagasabb 19-24 fok között alakul.

Vasárnap napos idő lesz, néhol záporral. A leghidegebb órák 7-14 fokos hőmérséklete napközben 20-25 fokig melegszik – olvasható az előrejelzésben.

blikk.hu

Feltöltve: 2019.05.13.
Megnézve: 1238

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra