HIRDETÉS
HIRDETÉS

Lángol a Notre-Dame Székesegyház Párizsban, a katedrális felső része gyulladt ki, komoly füstfelhőbe burkolva az épületet. Az eddigi információk szerint este 7 óra előtt pár perccel a katedrális felújítása közben kaphatott lángra valami. Helyszíni beszámolók szerint este nyolc óra előtt néhány perccel beomlott az épület csúcsa, a négyezeti huszártorony. (Ez a hossz- és kereszthajó találkozása felett álló faszerkezetű, francia gótikára jellemző "kistorony".)

Az AP hírügynökségre hivatkozva azt írja a Figaro, hogy a tűzoltók egyelőre nem biztosak benne, hogy meg tudják állítani a tűz terjedését. A BFM TV-nek a helyszínen a tűzoltók egyik parancsnoka azt mondta, hogy a következő másfél óra kulcsfontosságú lesz.

Több francia hírforrás után a hatóságok is megerősítették,

hogy balesetről van szó, és nem szándékos gyújtogatásról.

A párizsi ügyészség nyomozást indított a tűz keletkezésének kiderítésére, írja a Libération. A helyszínen négyszáz tűzoltó dolgozik, munkájukat egy helikopter és egy drón segíti. A Notre-Dame szóvivője korábban azt mondta, hogy a teljes fa belső szerkezet lángol, az AP szerint este kilencre a tűz átterjedt az egyik toronyra is.

Az AP szerint a Donald Trump által javasolt, vizet permetező repülőkön kívül a francia hatóságok minden eszközt bevetnek a tűz megfékezéséhez. A repülőket azért nem használják, mert egy ilyen tűznél attól tartanának, hogy a víztől is beomolhatna az egész tetőszerkezet. A tűzoltók "nehéz tűzként" jellemezték a tüzet.

A füstöt a szél Párizs déli része felé fújja, az Eiffel-torony irányába. Szemtanúk szerint a füstöt inkább látni lehet, mintsem a levegőben érezni. A rendőrség a környéket kiürítette, nagyjából ezer ott lakót evakuáltak, valamint mindenkit arra kértek, hogy kerüljék a mentés ideje alatt a környéket. Francia lapok szerint a környező utcákban kaotikus a helyzet, néhány utcát a tűzoltóknak kell blokkolniuk. Máshol rendőrök próbálják megakadályozni, hogy a kíváncsiskodó emberek, akik videóznak, fotóznak, közel menjenek az épülethez.

Az emberek az utcán sírnak, illetve döbbent csendben nézik a lángok pusztítását. Egy szemtanú azt mondta a CNN riporterének: Párizs a katedrális nélkül nem ugyanaz a Párizs többé. Helyszíni beszámolók szerint a környéken egyre sűrűbben szakítja meg a csendet, ahogy a tömeg térdeereszkedve szent éneketet énekel.

Egy külön alakulat menti a műalkotásokat

Emmanuel Grégoire, Párizs alpolgármestere szerint “kolosszális kár” érte a katedrálist, miután beszakadt a csúcsa. Egy különleges alakulat dolgozik azon, hogy minden lehetséges műalkotást a lehető legteljesebb formában meg tudjunk menteni. A Notre Dame szóvivője szerint a szent tárgyak nincsenek veszélyben, egy pap is azt mondta a Libérationnak, hogy sikerült megmenteni a műtárgyakat.

A Figaro szerint a francia püspöki konferencia elnöke szerint évekbe fog telni, amíg helyreállítják az épületet. A reims-i érsek szerint pedig a toronycsúcs ledőlése azért is szimbolikus volt, mert az egy Isten felé nyújtott ujjat jelképez.

Emmanuel Macron, francia elnök lemondta az estére tervezett beszédét az esetre hivatkozva. Az elnök a sárgamellényes tüntetőkhöz intézett volna beszédet az egyik TV csatornán, azonban a helyszínre sietett, ahol a párizsi főügyész mellett Anne Hidalgo polgármester, Edouard Philippe kormányfő, valamint felesége Brigitte Macron társaságában várja a fejleményeket.

Az elnök első nyilatkozatában szörnyűségnek nevezte az esetet. Később a Twitterén a következőket írta:

Lángokban a párizsi Notre-Dame. Egy egész nemzet felkavarva. Gondoljunk minden katolikus emberre, és minden franciára. Mint minden honfitársunk, el vagyok keseredve, ahogy lángok marnak minket.

Macron országos vészhelyzetként kezeli a Notre-Dame kigyulladását.

Többen megszólalt többek között Mike Pence, az Egyesült Államok alelnöke szerint a Notre-Dame világszerte a hit szimbóluma, és szívfacsaró látni, hogy Isten háza lángokban áll. Rajta kívül Donald Trump és Melania Trump is sajnálatát fejezte ki.index.hu

Feltöltve: 2019.04.15.
Megnézve: 413

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra