HIRDETÉS
HIRDETÉS

Magyarország - Mostantól elveheti a gyámügyi hatóság a gyereket a családtól, ha a szülők nem adatják be a kötelező védőoltásokat. Az Alkotmánybíróság döntött a kérdésről. A taláros testület úgy határozott, nem alkotmányellenes az ilyen intézkedés, mert az a gyermek és a környezete védelmét szolgálja.

A bírák szerint ha a szülők indok nélkül megtagadják a védőoltásokat, korlátozható a neveléshez fűződő joguk. Nem örökre, csak átmenetileg, amíg a gyermek megkapja a szükséges vakcinákat.

A gyámhatóság eddig is hozhatott ilyen intézkedést, ám azt a nevelők jogi úton megtámadhatták.

Korábban egy oltásellenes anyuka fordult az Alkotmánybírósághoz, az ő ügyében született az immár mindenkire érvényes jogegységi döntés.

Dr. Ócsai Lajos járványügyi szakértő a Blikknek elmondta, hogy zajlott korábban az ilyen intézkedés.

– Ilyenkor a gyermeket 1-2 hónapra gyámság alá veszik, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy elviszik egy gyermekotthonba. Csak addig választják el a családjától, amíg megkapja az összes védőoltást, majd visszaadják a szülőknek. Drasztikus eljárás, de másképp nem megy, ezt kívánja a gyermek egészsége és valamennyiünk biztonsága. Az oltások be nem adása ugyanis ártatlan emberek életét is veszélyezteti – magyarázta a szakember.

A járványtudományban nyájimmunitásnak nevezik azt a jelenséget, amikor egy közösség túlnyomó többsége oltva van, és az ő védettségük megóvja a fertőzéstől azokat, akik nincsenek.

Kis számban, de előfordul, hogy valaki egészségügyi okból nem kaphat meg valamilyen védőoltást. Ő azért nem fog megbetegedni, mert a körülötte lévők védettek, és így a betegség nem tudja felütni a fejét, s nincs, aki átadja a be nem oltott személynek. Azokat is védi a nyájimmunitás, akiknek a szervezete valamiért csak 60-90 százalékos védettséget kap az oltástól.

Ha azonban sokan nem kapják meg a védőoltásokat, ez a rendszer nem fog működni, és azok fognak elsőként megbetegedni, akik önhibájukon kívül védtelenek.

Mindez nem elméleti okoskodás: Romániában a közelmúltban ötvenen haltak meg kanyarójárványban, és a veszélyes kór most Amerikában, Arizona államban is felütötte a fejét.

Ugyanígy visszatérhet a diftéria és a szamárköhögés is.

Az 1880-as években a megszületett gyerekek fele nem érte meg az ötéves kort. Közülük minden másodikat olyan betegségek vittek el, amelyek védőoltással ma már megelőzhetők – figyelmeztet a járványügyi szakember.

– Azt gondolnánk, hogy mindezek ismeretében épeszű szülő nem tiltakozik a gyermeke beoltása ellen, az oltásellenes mozgalom mégis járványosan terjed. Képviselőik a közösségi médiában és az iskolákban is hülyítik a szülőket, akik közül ha valaki kicsit is ingatag, egy-egy, a tudományosság látszatába csomagolt áltudományos információ hatására elbizonytalanodhat. Korábban találkoztam és vitáztam az oltásellenes mozgalom képviselőivel. Sajnos azt kell mondanom, ezeket az embereket semmilyen érvekkel nem lehet meggyőzni, számukra ez a közveszélyes hülyeség hitkérdés – fogalmazott Ócsai Lajos.

Hozzátette, az emberi tudatlanság nem válogat, hallott olyan orvosról is például, aki megmagyarázhatatlan okból az oltásellenesek táborát gyarapítja, és meggyőződésből vagy más okból, igazolja ugyan az oltási könyvben, de a vakcinát a szülő kérésére nem adja be a gyereknek. Azért nem lehet megfogni őket, mert a törvények miatt hatóság nem írhatja elő az oltatlansággyanúba került gyerekek vérvizsgálatát, pedig az kimutatná, ha nem kapta meg az éppen számára szükséges vakcinát.

Dr. Bense Tamás háziorvos rendszeresen találkozik olyan szülőkkel, akik nem akarják beadatni a védőoltásokat gyermeküknek.

– Legalább 20 percet kell beszélgetnem velük, van, hogy több alkalommal is. Statisztikákkal és az oltások működésének ismertetésével próbálok ilyenkor rávilágítani a tudatlanságukra, hatni rájuk és a véleményükre. Az esetek jelentős részében meg tudom győzni őket szerencsére. De akadnak persze olyan is, akik bármeddig elmennek, az ő gyermekükért a továbbiakban nem tudok felelősséget vállalni, elküldöm inkább őket, hogy keressenek egy másik orvost. Ilyenkor az ÁNTSZ felé jeleznünk kell a problémát. Volt olyan szülő, aki több hónappal később végül más rendelőben beadatta az oltásokat.

Jelenleg ezek a kötelező védőoltások

0–4 hetes korban: BCG – tuberkulózis/tüdőgumókór elleni oltás
2 hónapos korban: DPTa-IPV-HiB+PCV13 – diftéria, szamárköhögés, tetanusz, gyermekbénulás, pneumococcus baktériumos tüdő-, középfül- és agyhártyagyulladás
3 hónapos korban: DPTa-IPV-HiB – diftéria, szamárköhögés, tetanusz, gyermekbénulás, pneumococcus baktériumos tüdő-, középfül- és agyhártyagyulladás
4 hónapos korban: DPTa-IPV-HiB+PCV13 – diftéria, szamárköhögés, tetanusz, gyermekbénulás, pneumococcus baktériumos tüdő-, középfül- és agyhártyagyulladás
12 hónapos korban: PCV13 – pneumococcus baktériumos tüdő-, középfül- és agyhártyagyulladás
15 hónapos korban: MMR – mumpsz, kanyaró, rubeola
18 hónapos korban: DPTaIPV-HiB – diftéria, szamárköhögés, tetanusz, gyermekbénulás
6 éves korban: DPTa-IPV – diftéria, szamárköhögés, tetanusz
11 éves korban: MMR dTap – mumpsz, kanyaró, rubeola, torokgyík
12 éves korban: hepatitis B
2019 szeptembertől bárányhimlő elleni oltás, az első babakorban, még mielőtt közösségbe megy a gyerek, a második 4-6 éves korban.

Példa nélküli döntésről beszélnek az oltásellenesek

– Az Alkotmánybíróság mindig hangsúlyozza, hogy tudományos kérdésekben nem foglal állást, de döntéseiben mégis rendre megteszi ezt. A mostani döntés példa nélküli, mivel nem tudunk ehhez hasonló esetről a világban. A nálunk fejlettebb jogi kultúrával rendelkező országokban ez az ügy nem lett volna ügy. Az érintett család kálváriáját az oltások indították el. Megítélésünk szerint egyik oltás sem fontosabb a család szentségénél. Ebben az ügyben az első számú veszélyeztetett nem a gyermek, hanem az egész család lett – mondta Bokány Lajos, a Nebáncsvirág Egyesület elnöke.

blikk.hu

Feltöltve: 2019.04.12.
Megnézve: 319

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra