HIRDETÉS
HIRDETÉS

Megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó (eva), és célszerűbb a kisadózók tételes adója (kata) szerinti adózást választani. Az evát már csak a 2019-es adóévre lehet 2018. december 20-ig bejelentéssel választani, ezt követően az áttérés nem lehetséges.

Azon adózók, akik 2018. december 20-ig élnek az eva választásának lehetőségével, a továbbiakban is a törvény hatálya alatt maradhatnak a jövőben is.

A katát és a kisvállalati adót (kiva) évről évre egyre vonzóbbá tette a kormány, így ma már kevés vállalkozásnak éri meg az evát választani – hangzott el az M1 Forint, fillér című műsorában. Horváth László, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezető igazgatóhelyettese szerint általánosságban elmondható, hogy mindezen adózási technikák könnyítése miatt, egyre inkább nő a vállalkozói kedv a fiatalok körében.

Hozzátette: nemcsak a központi régióban, Pest megyében igaz ez, hanem a konvergenciarégióban, vagyis vidéken is egyre több fiatal ismeri fel a lehetőséget, hogy önfoglalkoztató módon saját vállalkozást indítsanak, akár államilag támogatott módon a rendelkezésre álló pályázati termékek igénybevételével, akár anélkül is.

Jó adózási lehetőségek

Több lehetőség is nyitva áll azok előtt, akik vállalkozást szeretnének indítani, de bevételük még nem indokolja egy kft. létrehozását. Ilyen az eva, a kiva és a kata szerinti adózás. A szakemberek szerint mind a kiva, mind a kata kedvezőbb adózási szabályokat kínál a kivezetésre kerülő evánál.

Az evát 30 millió forint éves bevételig lehet választani – mondta Bajusz Dániel, az EY Magyarország ügyvédje. Kifejtette: a katát 12 millió forint értékhatárig lehet tételes fizetésig kiváltani. Mint mondta, az evával szemben 25 millió forint éves árbevételig még célszerűbb a katát választani.

Duplájára emelik a kiva bevételi értékhatárát

A kiva esetében változás, hogy duplájára, a jelenlegi 500 millió forintról egymilliárd forintra emelkedik a bevételi értékhatár. A kiva inkább már a nagyobb fejlődő vállalkozásokra van kitalálva, ahol az árbevétel eddig ötszázmillió forint volt, és meghatározott létszámú, legalább ötven munkavállalót kellett foglalkoztatni –mondta Bajusz Dániel. Hozzátette: ez jövőre kedvezőbbé válik, úgymond könnyebb lesz bejutni a kivába.

Az adóbevallásban is lesz változás

Az egyéni vállalkozók szja-bevallását a NAV készíti el, aminek határideje május 20. lesz – tájékoztatott Vén Valéria, az ADHAÓ Könyvelő és Tanácsadó Kft. adótanácsadója. Hangsúlyozta: automatikusan ez nem kerül elfogadásra, úgy, ahogy a magánszemélyek esetében, hanem ki kell egészíteni a vállalkozási tevékenységből származó bevételeikkel.

Fontos szem előtt tartani, hogy minden vállalkozónak helyi iparűzési adót is kell fizetnie.

Az adótanácsadó elmondta, adóelőleget március 15-ig és szeptember 15-ig kell fizetni, az adóbevallást pedig május 31-ig kell leadni. Kifejtette: a kiszámítási módja is különböző, hiszen akik az általános kiszámítási módot választják, azoknak a településtől függően vagy megosztással, vagy nem, de 2 százalékig terjedhet az adó mértéke.

Egy másik lehetőség szerint, hogy ha nyolcmillió forintot nem érte el a bevétel, akkor a 80 százaléka lesz adóalap a bevételének, ezt is választhatja a katás egyéni vállalkozó. Hogyha tételes adózást választott, akkor településenként 50 ezer forint az éves kerete, tehát hogyha befizette a 25-25 ezret március és szeptemberben, akkor már fizetnie nem kell, és bevallást sem kell benyújtania ilyen esetben – tájékoztatott Vén Valéria.

A szakemberek szerint a fiataloknak fontos megismerniük a legfrissebb adószabályozást, hogy kiválaszthassák a számukra legmegfelelőbb cégformát.

hirado.hu

Feltöltve: 2018.12.05.
Megnézve: 877

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra