HIRDETÉS
HIRDETÉS

Szávay István, a párt frakcióvezető-helyettese egy zsidó nő leütésével hencegett egy nemrégiben nyilvánosságra került hangfelvétel szerint. A politikus kijelentése nagy port kavart az egyébként is alacsony támogatottságot magáénak tudó Jobbik körül. A párt az áprilisi országgyűlési választások óta sokat veszített támogatottságán, amin ez az ügy sem fog segíteni.

A Jobbik frakcióvezető-helyettesének zsidózási ügyét az ellenzéki pártok politikusai is elítélték, ám abban, hogy ezután mennyiben vállalható a Jobbik, abban ők sem egységesek. Az MSZP-s Bárány Balázs szerint a Jobbiknak egyszerűen ki kellene dobnia a pártból Szávay István, míg az LMP-s Demeter Márta szerint amellett, hogy Szávay kijelentése elfogadhatatlan, azért bocsánatot kellene kérnie, a többi már a Jobbikra tartozik – hangzott el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Az ellenzéki pártok közül a liberális pártot leszámítva senki sem határolódott el érdemben Szávay István kijelentésétől – mondta el Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője a műsorban. Úgy fogalmazott, az ellenzéki pártok álláspontja az, hogy elfogadhatatlanok a politikus kijelentései, ennek ellenére közéleti szerepvállalását a továbbiakban is folytathatja, azt nem kérdőjelezték meg.

Hozzátette: ezek ellenére mégis napirendre került az a kérdés, hogy az ellenzéki pártok képesek-e úgy együttműködni egymással, hogy ilyen alapvető, lényegi különbségek illetve eltérő álláspontok fogalmazódnak meg a politikában.

A felvétel szerint egy nőt ütött meg

Nemrég került nyilvánosságra egy hangfelvétel, amelyen a jobbikos Szávay István azzal büszkélkedik, hogy leütött egy zsidó nőt egy szórakozóhelyen, aki előtte „beszólt neki, hogy náci”. Szávay az interneten nem cáfolta, hogy ő hallható a felvételen, ám ő úgy emlékszik, hogy végül nem ütötte meg a nőt, csak túlzásokba esett, amikor mesélte a történetet.

A hangfelvételt először a Hír TV közölte.

Nincs világos válasz

Az MSZP-től, a Momentumtól és az LMP-től sem érkezett olyan konkrét válasz, amely azt üzenné, hogy a későbbiekben ne fognának össze a Jobbikkal bizonyos kérdésekben – mondta Tóth Erik. Hozzátette: érdemi és lényegi különbséget nem lát az álláspontokban. Mint mondta, az kétségtelen, hogy megmagyarázni azt nem lehet, miért van szüksége a Jobbiknak továbbra is a balratolódására és a pártokkal való együttműködésekre, hiszen a párt maga sem tudja.

Tóth Norbert szerint az a néppártosodás, amit a Jobbik 2015-ben indított, megbukott Szávay István kijelentésével. Hozzátette: ezt az is bizonyítja, hogy a párt folyamatosan veszíti el szavazóit. A pártreferencia-adatok szerint 3-5 százalékot veszített biztos szavazóiból a párt.

A Jobbik kiáll Szávay mellett

A szakértő hozzáfűzte azt is, az Orbán Viktorral, illetve a magyar kormánnyal való szembenállásnak a fontossága egyértelműen meghaladta az antiszemitizmus elleni küzdelem vágyát, illetve politikai célkitűzéseit.

A Jobbik vezetése egyébként részben kiáll Szávay mellett. Tóth Norbert kifejtette, ha nem egy ilyen komoly súlyú politikai ügyről lenne szó, akkor az, hogy a párt kiáll politikusa mellett nem lenne meglepő. Itt azonban a probléma az, hogy a Jobbikban hagyománya van annak, hogy az antiszemitizmussal vádolható képviselőket megvédik – mondta.

Szávay lemondott mandátumáról

A politikus hétfőn jelentette be: lemond országgyűlési képviselői mandátumáról. A politikus megerősítette a nyilvánosságra került hangfelvétel valódiságát, de hozzátette, hogy a beszélgetés során később világossá tette, hogy csak viccelt.

Az ellenzéki politikus az ügy miatt korábban már lemondott országgyűlési jegyzői és a Jobbikban betöltött frakcióvezető-helyettesi tisztségéről.

Hétfői bejegyzésében Szávay István azt közölte: a parlamenti megbízatásairól lemondással „arányos felelősséget” vállalt mindazért, „ami egy fél évvel ezelőtti, titokban rögzített magánbeszélgetésen elhangzott”.

hirado.hu

Feltöltve: 2018.12.03.
Megnézve: 852

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra