HIRDETÉS
HIRDETÉS

„Mivel a Lex CEU értelmében a CEU nem vehet fel új diákokat 2019. január 1-től, az Egyetem kénytelen a mai napon bejelenteni, hogy minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja el 2019 szeptemberében” – áll az egyetem közleményében. Döntésüket azért ma hozták nyilvánosságra, hogy időben tudjanak hallgatókat toborozni a következő tanévre.

„Az elmúlt 20 hónap során a CEU mindent megtett, hogy megfeleljen a magyar törvényeknek. Felsőoktatási képzést indítottunk az Egyesült Államokban, amelyet az amerikai hatóságok regisztráltak és jóváhagytak. Ennek ellenére a magyar hatóságok jelezték, hogy nem fogják aláírni azt a megállapodást, amelyet több mint egy évvel ezelőtt véglegesítettek New York Állammal, és amely hosszú távon elismerné és biztosítaná a CEU budapesti működését” – írják.

Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora azt mondta:

"A CEU-t kiszorították. Ez példátlan. Egy amerikai intézményt kiszorítanak egy NATO-szövetséges országból. Egy európai intézményt elűznek az Európai Unió egyik tagállamából."

Az Egyetem megőrzi magyar egyetemi akkreditációját, és arra törekszik, hogy a jövőben is folytasson tanítási és kutatási tevékenységet Budapesten. Ez azt jelentheti, hogy a Közép-európai Egyetem magyar diplomát adó képzései itt maradnak - hangsúlyozták.

Hivatalos, Bécsbe költözik a CEU

A CEU amerikai akkreditációjú programjait az osztrák hatóságok már regisztrálták. Az egyetem minden új diákját Bécsben fogadja 2019 szeptemberében. A már felvett hallgatók Budapesten folytatják tanulmányaikat.

Leon Botstein, a CEU Kuratóriumának elnöke a következőket mondta:

"Bécs városa és az osztrák szövetségi kormány elkötelezett az akadémiai szabadság és kutatás mellett, és tárt karokkal fogad bennünket. Miközben el vagyunk keseredve, hogy elhagyni kényszerülünk Budapestet, örülünk, hogy hallgatóink egy másik nagyszerű közép-európai városban tanulhatnak majd."

A CEU hálásan köszöni a sok támogató gesztust. Az egyetem vezetése ugyanakkor mély szomorúsággal veszi tudomásul, hogy a magyar kormány figyelmen kívül hagyta az Egyesült Államok Kongresszusának, New York Állam kormányzójának, a Velencei Bizottságnak, az Európai Parlamentnek, a világ vezető egyetemeinek, két tucat Nobel-díjasnak, és mindenekelőtt annak a sokezer magyar állampolgárnak a véleményét, akik békés demonstrációkon fejezték ki, hogy “szabad országra, szabad egyetemre” vágynak - áll a CEU közleményében.

Michael Ignatieff, az egyetem rektora október végén elégelte meg a helyzetet, ekkor jelentette be, hogy ha december 1-ig nincs megállapodás, akkor a CEU Bécsbe költözik. A CEU képzéseinek többségét a legjobb 200 képzés között tartják nyilván az egyetemi rangsorokban. Vannak olyan területek, amelyekben a legjobb 50 között van az egyetem.

blikk.hu

Feltöltve: 2018.12.03.
Megnézve: 963

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra