HIRDETÉS
HIRDETÉS

A Parlament elé értek a tüntetők, akik a szakszervezetek és a munkavállalók a kormány által tervezett adóváltoztatások ellen tiltakoznak, ami érintené a cafetéria-szabályokat is.

A LIGA Szakszervezetek és a Magyar Szakszervezeti Szövetség demonstrációját 15 órától hirdették meg a Magyar Nemzeti Bank Szabadság téri épülete elé.

A szakszervezetek a cafeteria-elemek kedvezményes adózásának visszaállítását követelik a családok támogatása, a mobilitás ösztönzése és a munkaerőhiány kezelése érdekében - hangsúlyozta Szilágyi József, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (EVDSZ) elnöke kedden a Magyar Nemzeti Bank épülete előtt.

A szakszervezeti vezető az EVDSZ, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) és a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) által szervezett demonstráción kiemelte: a szakszervezeti konföderációk egyetértenek abban, hogy a cafeteriarendszer megváltoztatása, az egyes elemek kedvezményes adózásának eltörlése a dolgozóknak nettó jövedelemkiesést okoz.

Szilágyi József szerint mindezt az MNB is megerősítette, ugyanis a jövő évi költségvetést véleményező írásában rámutatott, hogy több mint 2 millió munkavállalónak csökkenhet a nettó jövedelme az adótörvények megváltozása miatt, ami ugyanakkor a költségvetésnek nem jár érdemi bevételnövekedéssel.

Mindezek miatt a szervezők petícióval fordultak Matolcsy Györgyhöz, a Magyar Nemzeti Bank elnökéhez, amelyben azt kérték, hogy "saját eszközeivel segítse elő a szakszervezeti konföderáció törekvéseinek teljesülését a béren kívüli juttatások vonatkozásában". A petíciót azonban a jegybank részéről nem vette át senki, így a demonstráció szervezői a petíciót az épület falára ragasztották.

Ezután átvonultak a Parlament elé. Rendezett sorokban, dob -és sípszóval indultak el a Bajcsy-Zsilinszky úton. Bár többnyire szakszervezeti, zászlós civilek sétálnak a tömegben, politikusokat is ki lehet szúrni - a Zoom.hu élő videóján például Kunhalmi Ágnest is láthatjuk.

blikk.hu

Feltöltve: 2018.11.06.
Megnézve: 1069

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra