HIRDETÉS
HIRDETÉS

Sanghajban megnyílt az első kínai expó. A hatnapos nemzetközi gazdasági eseményre több mint százharminc országból érkeztek résztvevők, Magyarország mint díszvendég vehet részt a rendezvényen. Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott: ezzel Magyarország is felkerült a Sanghajba meghívott „óriások” listájára.

Európából nem sok ország érdemelhette ki azt a dicsőséget, hogy díszvendégként szerepeljen egy ilyen nemzetközi gazdasági eseményen – hangsúlyozta Matura Tamás Kína-kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója az M1 Ma este című műsorában. Hozzátette: ez vélhetően a magyar kormány elmúlt években folytatott Kínához kapcsolódó pozitív politikájának köszönhető.

1949-ben Magyarország elsőként ismerte el a Kínai Népköztársaságot, így csaknem hetven éves viszony van a két ország között – hangzott el a műsorban. A szakértő ennek kapcsán elmondta, vélhetően ez a közeledő hetvenedik évforduló is hozzájárulhat ehhez a nemes gesztushoz.

Kereskedelmi háború kezd kibontakozni

A műsorban felvetődött: egy kereskedelmi háború kezd kibontakozni a világban, az Egyesült Államok és Kína között. Elgondolkodtató tehát, hogy egy olyan kis ország, mint Magyarország jó irányba mozog-e.

Matura Tamás szerint maga Donald Trump amerikai elnök is azzal számol, hogy Kínának olyan harci sérüléseket tud okozni egy kereskedelmi háború során, amely arra kényszerítheti a kínai vezetést, hogy az Egyesült Államok érdekeivel megegyező irányba induljon el.

A szakértő kifejtette: az éppen most zajló kereskedelmi kiállítás azt bizonyítja, hogy Kína felveszi a kesztyűt, és miközben úgy tűnik, hogy megváltoztatja kereskedelempolitikáját, inkább megpróbálja a maga malmára hajtani a vizet. Matura szerint Kína megpróbálja kihasználni az Egyesült Államok megrendült nemzetközi szerepét, így bemutatják Kínát úgy, mint egy alternatíva az államok helyett.

Vitatható, hogy az Egyesült Államok valójában mennyire folytat protekcionalista kül- és kereskedelempolitikát, az azonban biztos, hogy Donald Trump megnyilatkozásai erősen abba az irányba mutatnak, hogy a világ elhiszi azt a narratívát, hogy az Egyesült Államok befordult – fejtette ki a Kína-kutató.

Hozzátette: ez Kínának óriási külpolitikai mozgásteret ad.

Afrika a fő célpont

A kínai működő tőkebefektetések elsődleges célpontja Afrika volt az 1990-es és kétezres évek elején – közölte Matura Tamás. Az elmúlt 5-8 évben azonban változott Kína stratégiája, most már első sorban tőkét, technológiát, tudást és piacot szeretne szerezni. Ezeket pedig a fejlett piacokon találhatja meg, így az Egyesült Államok és az Európai Unió jelenthet Kína számára kiváló külkereskedelmi célpontot.

Az Egyesült Államok politikai és gazdasági okokból nem engedi, hogy Kína túl nagy szerepet kapjon az amerikai gazdaságban, az Európai Unió azonban barátságosabban fogadta a kínai befektetőket – tette hozzá a szakértő.

A szakértő nagyon fontos előrelépésnek nevezte azt, hogy közvetlen repülőjárat lesz Budapest és Sanghaj között. Ezzel talán leküzdhetjük eddigi hátrányunkat például Csehországgal vagy Lengyelországgal szemben, amelyeknek már több kínai várossal is van közvetlen légi összeköttetésük – mondta.

Hozzátette: Kína legfontosabb gazdasági és pénzügyi központjából üzletemberek is érkezhetnek, és ez erősen felpörgetheti a magyar-kínai gazdasági kapcsolatokat.

Közép-Európa gazdasági növekedése kétszer nagyobb az európai átlagnál, amire Kína is felfigyelt – mondta a miniszterelnök Sanghajban, az első Kínai Nemzetközi Import Expo megnyitóján. Orbán Viktor úgy fogalmazott, a vásáron Magyarország Közép-Európát képviseli, azt a régiót, amelyik az elmúlt években Európa növekedési motorjává vált.

Európa növekedési motorjává vált Magyarország

Egymás után fogadta a kínai elnök az expóra érkező országok delegációinak vezetőit, köztük Orbán Viktor miniszterelnököt. A hétfői hivatalos megnyitóval pedig kezdetét vette a szombatig tartó kiállítás. Orbán Viktor beszédében azt mondta, az expón Magyarország nem csak saját magát képviseli.

Úgy fogalmazott, amikor Magyarország hangját hallják, akkor egész Közép-Európáét hallják. Annak a régiónak a hangját, amely az utóbbi időben Európa növekedési motorjává vált. Olyan helyzet állt elő, hogy a növekedési ráta ebben a régióban kétszer magasabb, mint az európai átlag. És széles körű egyetértés van arról, hogy a régió a jövőben minden bizonnyal az európai növekedés forrása lesz – mondta a miniszterelnök.

hirado.hu

Feltöltve: 2018.11.05.
Megnézve: 1121

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra