HIRDETÉS
HIRDETÉS

Baleset érte felszállás kozben az orosz Szojuz MSZ-10 űrhajót!

A probléma a hordozórakéta egyik hajtóművénél jelentkezett, a fedélzeten egy orosz és egy amerikai űrhajós van. A közzétett információk szerint mindketten életben vannak, kényszerleszállást hajtanak majd végre.

A NASA ezt közölte: a Bajkourból kilőtt űrhajón lévő kapszula úton van visszafelé a Földre, fedélzetén a kétfős legénységgel. A kapszula a landolásra kijelölt terület felé tart, a mentőalakulatok szintén úton vannak oda.

Frissítés: Az eredetileg az ISS nemzetközi űrállomásra tartó űrhajó kapszulája landolt a Földön, a mentőegységek még nincsenek ott. A kapszula a normál landolásnál soggal élesebb leszállási szögben ért földet Kazahsztánban. A NASA szerint kapcsolatban vannak a földi egységekkel az űrhajósok, akik a legutolsó hírek szerint jól vannak. Négy helikopterrel indultak értük az elhagyatott területre.

Az RT.com azt írja, a kilövés után 119 másodperccel történt a baleset, amely arra kényszerítette a személyzetet, hogy döntést hozzanak arról, hogy az űrkapszulával leválnak a hordozórakétáról. Ezzel elkerülték a targédiát.

Egy meghibásodott rakétával kapcsolatos várható forgatókönyvek nem túl rózsásak ugyanis: felrobbanhat, vagy egész egyszerűen irányíthatatlanul elsodrodhat a világűrbe, netán visszazuhan a Földre.Az orosz Alekszej Ocsinyin és az amerikai Nick Hague űrhajósok voltak a meghibásodott Szojuz fedélzetén.blikk.hu

Feltöltve: 2018.10.11.
Megnézve: 893

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra