HIRDETÉS
HIRDETÉS

Több mint tízezer embert evakuáltak a hatóságok az ukrajnai Icsnya településnél felrobbant lőszerraktár miatt, de csaknem 20 ezer ember kimenekitését tervezik.

Mint arról már korábban is beszámoltunk, felrobbant egy lőszerraktár Ukrajnában, most pedig azt közölte az ukrán fegyverek erők vezérkara, hogy több mint tízezer embert evakuáltak a környékről.A településen pánik tört ki, volt, aki gyalog menekült a városból. Közben a hatóságok rövid időn belül megkezdték a környéken lakók kimenekítését buszokkal: körülbelül három óra alatt 3-5 kilométeres körzetből több mint 10 ezer embert evakuáltak. A lőszerraktár 16 kilométeres körzetéből, mintegy 30 településről összesen csaknem 20 ezer embert terveznek ideiglenesen kiköltöztetni.

Az utakat és a légteret lezárták. A hatóságok Csernyihiv terület egészén korlátozó intézkedéseket rendeltek el, így a terület határvidékén is, amely Oroszországgal és Fehéroroszországgal határos.

Volodimir Hrojszman miniszterelnök a helyszínre utazott.

Az első detonációk helyi idő szerint hajnali fél négy tájban történtek. Szemtanúk beszámolói szerint a településen a környékbeli házak ablakai betörtek, a csillárok kilengtek a robbanások következtében. A lőszerraktárban a robbanások után tűz ütött ki, a láng- és füstoszlopok kilométerekre ellátszanak.Frissítés:

A legújabb információk szerint füstmérgezés gyanújával közel 60 ember fordult orvoshoz.

A lőszeraktárak a műszaki kiszolgáló létesítményekkel együtt 682 hektáron terülnek el, csaknem 88 ezer tonna különféle lőszert tárolnak ott, lőfegyverhez szükséges muníciótól kezdve mindenfajta rakétákig.

A hatóságok „szolgálati személy súlyos következményekkel járó gondatlansága” címén indított nyomozást. Ezért akár hét év szabadságvesztés is kiróható.

Az UNIAN hírügynökség megszólaltatott kedden egy, katonai kérdésekre szakosodott újságírót, Jurij Butuszovot, akik azon a véleményen va, hogy az icsnyai eset is orosz diverzánsakció lehetett. Szerinte Oroszország központi utasításra semmisíti meg Ukrajna lőszertartalékát. Felhívta a figyelmet arra, hogy már tavaly szeptemberben, a kalinyivkai tűzvész után arra figyelmeztetett, hogy az orosz határhoz legközelebbi incsnyai raktárak is veszélyben vannak.

blikk.hu

Feltöltve: 2018.10.09.
Megnézve: 828

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra