HIRDETÉS
HIRDETÉS

Új előterjesztést tett az Európai Bizottság annak érdekében, hogy megszülessen a kompromisszum a határigazgatás és a migráció kezelésének reformjáról – közölte a szervezet szerdán.

A javaslatok megerősítik az Európai Határ- és Parti Őrségét (Frontex) és az Európai Unió Menekültügyi Ügynökséget annak érdekében, hogy a tagállamok mindenkor teljes körű uniós műveleti támogatást vehessenek igénybe.

Tízezer fős határvédelmi alakulat

A javaslat szerint tízezer fős műveleti személyzetből álló készenléti alakulatot hoznak létre 2020-ig, amely kiszámítható és megfelelő forrást kap személyzetre és felszerelésre.

A Frontex készenléti alakulatának tagjai képesek lesznek személyazonosság-ellenőrzésre, a beléptetés engedélyezésére vagy megtagadására, az illetéktelenek határ menti feltartóztatása.

Az ügynökség képes lesz segíteni a tagállamokat a kiutasítási eljárásokban is. Segít a jogellenesen tartózkodó, nem uniós állampolgárok azonosításában, támogatást nyújt a nemzeti hatóságoknak az úti okmány beszerzésében és a kiutasítási határozatok előkészítésében.

Mindazonáltal a nemzeti hatóságok továbbra is felelősek maradnak a tényleges kiutasítási határozatok kibocsátásáért.

A Frontex javasolt korszerűsítésének összköltsége 1,2 milliárd eurót (egy euró mintegy 320 forint, a végösszeg tehát magyar pénzben kifejezve gigászi, több százmilliárd forintnyi) tesz ki a 2019-2020-as időszakban. A 2021-2027 közötti új uniós költségvetési időszakra javasolt összköltség 11,3 milliárd euró.

Lehet jönni jogszerűen is, bevezetnék a kék kártyát

Az uniós bizottság javaslatot tett az Európába irányuló legális migráció lehetőségének bővítésére is. Mint írták, a védelemre szorulók által igénybe vehető jogszerű és legális lehetőségek, valamint a szükségleteken alapuló munkaerő-migrációra vonatkozó vonzó csatornák kialakítása a kiegyensúlyozott és átfogó migrációs politika elengedhetetlen eleme.

A bizottság szerint uniós kékkártyarendszerről kell megállapodni, amelynek célja, hogy magas szintű képzettséggel rendelkező munkavállalókat vonzzon az EU-ba, valamint javítsa az uniós gazdaság versenyképességét.

A javaslat szerint meg kell erősíteni az unión kívüli országokkal kötött együttműködést, ezen belül pedig olyan, a jogszerű migrációra vonatkozó kísérleti projekteket kell kialakítani még az év végéig, amelyek több afrikai ország részvételével zajlanak, és ösztönzést nyújthatnak a migrációs együttműködés javításához.

A bizottság aláhúzta: a tagállamoknak fokozniuk kell arra irányuló erőfeszítéseiket, hogy 2019 októberéig teljesítsék kötelezettségvállalásukat a nemzetközi védelemre szoruló 50 ezer migráns áttelepítésére.

Az erőfeszítések teljes körű, hosszú távú összehangolása érdekében megállapodásra kell jutni az uniós áttelepítési keretről szóló 2016-os bizottsági javaslatról is – tették hozzá.

Juncker közben arról beszélt, hogy már így is alig jönnek

Az Európai Unió jóval nagyobb haladást ért el a migrációs helyzet kezelése terén, mint azt egyesek elismerik, az elmúlt években töredékére esett a Földközi-tengeren érkező menedékkérők száma – közölte szerdai évértékelő beszédében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.

A Földközi-tenger keleti térségében 97 százalékkal, a középső részén mintegy 80 százalékkal csökkent az érkezők száma, és az uniós erőfeszítések nyomán több ezer ember életét sikerült megmenteni – mondta Juncker.

Hozzátette: a helyzet kezelését célzó hét bizottsági javaslat közül ötöt már elfogadtak. A tagállamok ugyanakkor még nem találták meg a megfelelő egyensúlyt a felelősség és a szolidaritás között – emelte ki, és ezért felszólította az EU soros osztrák elnökségét, hogy tegye meg a döntő lépéseket a tartós, kompromisszumos megoldás érdekében.

Merkel Németországban, a Bundestag előtt beszélt, szóba kerültek a menekültek által okozott tragédiák is

Az illegális migráció elleni harc jegyében meg kell erősíteni az EU külső határának védelmét, és ehhez a külső határon fekvő országoknak át kel adniuk nemzeti kompetenciájuk egy részét a Frontex EU-s határ- és partvédelmi szervezetnek – jelentette ki Angela Merkel német kancellár szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag).

A kancellár hangsúlyozta, támogatja az Európai Bizottság javaslatait a Frontex megerősítéséről, és kiáll amellett, hogy a szervezetet széles hatáskörrel kell felruházni.

Az illegális migráció elleni harchoz „egy adag szolidaritás” is szükséges, amikor „emberek érkeznek hozzánk, vagy amikor meg kell teremteni a legális migráció lehetőségeit, hogy segítsünk a bajba került országoknak”.

Továbbra is a szolidaritás a „gyenge pont” az EU-ban, a közösség még mindig nem talált megoldást, ezért az osztrák soros elnökség is foglalkozik az üggyel – mondta Angela Merkel.

Aláhúzta: az illegális migráció nehezebb kihívás, mint a tíz éve elmélyült nemzetközi pénzügyi válság és az euróövezeti államadósság-válság, lerombolhatja vagy széttördelheti az EU-t. A jövő májusi európai parlamenti választáson éppen az lesz a kérdés, hogy ez megtörténik-e.

Az biztos, hogy nem sikerül megküzdeni vele, ha „Európa egyszerűen azt mondja, hogy bezárkózunk, és nem foglalkozunk azzal, hogy mi történik a szomszédságunkban” – mondta a kancellár.

Szavai szerint főleg Afrikára kell összpontosítani, a „klasszikus” fejlesztési együttműködésről át kell térni egy új, hatékonyabb gazdaságfejlesztési politikára, amelynek révén megerősödik a partnerországok gazdasági „gerince”. Ezzel a céllal rendeznek októberben Berlinben nagyszabású tanácskozást afrikai partnerekkel – mondta Angela Merkel, afrikai beruházásokra biztatva a német vállalatokat.

Erőszak Németországban

Angela Merkel beszéde elején az utóbbi napok erőszakba és a törvénysértés más formáiba forduló tüntetésekkel kapcsolatban kiemelte, hogy Chemnitzben és Köthenben két ember halálát okozó súlyos bűncselekmények történtek, amelyekkel az országba menedékkérőként érkezett embereket gyanúsítanak, köztük egy olyan személyt, akinek menedékjogi kérelme elutasítása miatt távoznia kellett volna.

Az elkövetőket felelősségre kell vonni, meg kell büntetni, a kormánynak pedig tovább kell dolgoznia a menekültügyben tapasztalható hiányosságok megszüntetéséért és a jogállam megerősítéséért – mondta a kancellár.

A bűncselekmények megrázóak, így érthető, hogy felháborodást váltanak ki, de ez nem mentség az uszításra, a náci lózungokra, a másként kinéző emberek, rendőrök és egy zsidó vendéglő elleni támadásokra – mondta ki Angela Merkel.

„Nem tűrjük el, hogy egész csoportokat kirekesszenek közülünk, a zsidók és a muszlimok éppen úgy hozzátartoznak társadalmunkhoz, mint a keresztények és az ateisták” – jelentette ki a német kancellár.

blikk.hu

Feltöltve: 2018.09.12.
Megnézve: 856

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra