HIRDETÉS
HIRDETÉS

A Népszabadság információi szerint a társaságok a napokban a Vidékfejlesztési Minisztérium, illetve a termelők képviselőivel folytatott megbeszélésen egyöntetűen mondtak nemet arra a kezdeményezésre, hogy idén is egységes áron kínálják a magyar dinnyét. Az áruházláncok képviselői kilátásba helyezték, felállnak a tárgyalóasztaltól, ha a kiskereskedelmi árak bármilyen formában szóba kerülnek az egyeztetéseken. A felek ezért végül csak arról állapodtak meg, hogy a kereskedők reklámozzák a minőségi magyar dinnyét.

Ismert: tavaly arról állapodtak meg a dinnyések és a kereskedők, hogy a szezonban kilónként 99 forintos szinten tartják a dinnye kilónkénti kiskereskedelmi árát. A GVH csak a sajtóból értesült a lényegében állami kérésre és támogatással tető alá hozott kartellről, és vizsgálatot indított. Pócs János fideszes országgyűlési képviselő – és nem mellesleg dinnyekereskedő – javaslatára azonban a parlament visszamenőlegesen úgy módosította a versenytörvényt, hogy a GVH csak az agrártárca engedélyével vizsgálódhat mezőgazdasági kartellek ügyében.

Pedig az ármegállapodás kartell és súlyosan károsítja a fogyasztókat, jelentős részben ez ellen jött létre egyáltalán a versenytörvény és az ezt ellenőrző GVH. A dologban idén az volt a legérdekesebb, hogy a GVH-t is elhívták az egyzetetésre. Ők nem mentek el, és Budai Gyula szerint ezt az "egyeztetés résztvevői nehezményezték". A kartell egyébként ritkán fenntartható hosszú távon, mivel az, aki elsőként ugrik ki a megállapodásból, nagyon nagyot tud tarolni a piacon, így az ármegállapodás mindig rendkívül ingatag.

inxex

Feltöltve: 2013.07.10.
Megnézve: 4027

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra