HIRDETÉS
HIRDETÉS

A díjnyertes Alakor búzasör után ismét díjnyertes sör kóstoltunk: a Legenda sőrfőzde Bazooka söre a Házi Sörfőzők versenyén kisüzemi kategóriában első díjat nyert, így természetesen azonnal kértünk belőle egy adagot, hogy megnézzük, mit tud a legjobb. A sörfőző versenyen ráadásul olyan külföldi bíráktól kapta az elismerést a Bazooka, akik életükben először kóstolták a sört.
De mi is az a Bazooka? Alapvetően egy világháborús fegyver, de azért a kézműves fronton a maga 6,5%-os alkoholtartalmával egyáltalán nem számít erős sörnek. "Rozs- és füstölt malátával készült barnasör, amelyet egyszer komlóztunk a komlóforralás első negyedében" - szól a leírása, de ez nekünk nem mond semmit, hiszen továbbra sem vagyunk sörszakértők, csak szimpla műkedvelők.

Tenczer nem aprózta el a kóstolót, rögtön harapnivalót is hozott, hiszen az volt a tézise, hogy a Bazooka kíválóan csúszik majd egy paraszttál kísérőjeként. "Már a pohárba szippantáskor összefut a számban a nyál, az íz pedig jól hozza azt, amit az illat után elvár az ember. Lehet, hogy ez az "ízes illat" teszi, de a gyomrom mindig valami kaját is hiányol a füstölt sör mellé."

Háromféle sörkorcsolyával kísérleteztünk, az eredmény röviden: a füstölt ízvilághoz jól megy a sonkás-áfonyalekváros vajas rozskenyér, a boszorkányszalámis pannóniasajtos katona, és a csípős kolbászos füstölt parenyica. Mindhárom mellé illett a Bazooka, de leginkább a szalámis-sajtos változat simult az ízéhez.
A Bazooka tehát nemcsak egy jó füstölt sör, hanem kiváló vacsora-, vagy hardcore fogyasztóknak reggeli alapanyag.

Techrovatos Bálint is csak helyeselni tudott: "Anélkül hozza a "fél napja beragadt egy kolbászdarab a fogaim közé, és nem bírom kiszedni" című íz- és illatélményt, hogy ténylegesen bíbelődnünk kellene a darabkával. Nekem ez már sörnek sok, talán parasztreggeli helyett fogyasztanám."
"Elég kesernyés, de ízlett. Hamar lecseng az első, füstös íze, utána kicsit vizesebbnek tűnt.

Viszont tetszett a habja, elég masszívnak tűnt." - emelte ki a sör előnyeit a gazdrovatos Bálint. "Volt egy pillanatnyi döccenés a tér-idő kontinuumban, mert Tenczer úr még karikázta a kolbászt az asztalnál, amikor én már éreztem az ízét - de ezt a füstölt jelleget később vagy megszoktam, vagy melegedéssel kicsit elengedte a sör. Érdekes, hogy pont a rozst nem igazán tudtam kiválogatni az ízek közül, de szerencsére nem vagyok szakértő, mert akkor ciki lenne." - elmélkedett Balázs.

Tehát neki nekm tudjuk felróni, hogy nem tudott rendet tenni az ízek között, nem úgy Miki! "Ami engem illet, már a konyha előtt vezetett a pirított maláta illata. Sőt, ha őszinte akarok lenni már az utcáról is éreztem. Hiába a decens, tojásfehér hab, és a ravaszkás komlózás, a gyakorlott orr egyből rátalál egy őszinte barnasörre. Semmi mellébeszélés, semmi kertelés, csak füst és rozs csupaszon, ahogyan azt az Úristen megteremtette. Mindeközben komoly aggodalmak gyötörtek, hogy a malátát bükk helyett esetleg juharon (!!), vagy - ami még rosszabb - tőzegen (!!!) füstölték. Nyugati majomkodás ez, nehezen megbocsátható jellemhiba, amely sajnos országunk erkölcsi viszonyairól is sokat elárul. 29-es IBU, vagy 31-es? Két-három méter távolságból az ember erről is inkább csak találgatni tud, a nagyképű, felszínes okoskodást én mindig szerettem inkább meghagyni másoknak. "Lássuk a medvét" - gondoltam és vállalva a kockázatot, beléptem a konyhába. Ahol "kollégáim" már javában itták a sört. Bögréből. Hát így. Abszurdisztán 2014." - mérgelődött "kollégánk", és abban valóban igaza van, hogy mint ahogyan a képen is látszik, az Index konyhája nincs felszerelve sörtesztekre alkalmas poharakkal, éppen ezért ő például pezsgőspohárból ivott.

János is majd elájult a füstölt-szagtól. "Ja igen. Ezzel kellett volna kezdenem. Az illat. Mikor beleszagoltam a sörbe, úgy éreztem, hogy egy halom füstölt kolbász közé zártak egy fél négyzetméteres kamrában." Azonban a füst pillanatok alatt elfüstölt. "Az első korty még elég markáns volt, olyan aromákkal, amiket akkor érzek, mikor odaégetem a kaját. A második-harmadik nyelet már nem váltott ki megrázkódtatást, Tenczer parenyica sajtja sokkal nagyobb füstlöketet adott, mint a Bazooka. Hogy ez a sör előnye vagy hátránya, még nem tudtam eldönteni. Elvégre whiskyt is azért nem iszom, mert füstös." Csizi is bólogatott: "A füstös ízt az első kortyoknál hozta, utána már a szokásos fekete sörök izét, de valahogy abból is keveset adott. A Stammwürze hiányzott igazán, azaz a maláta íze, durván fogalmazva lédús volt. Ugyanakkor az elsőnek kortyolt füstős íz igazán mennyei volt."

index

Feltöltve: 2014.03.28.
Megnézve: 2323

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra