HIRDETÉS
HIRDETÉS

Lassan körvonalazódik, mik is a tervei a családokkal Orbán Viktornak, hogyan és milyen további támogatásokat kaphatnak a gyermekes családok az új kormánytól.

Mint megírtuk, Orbán Viktor a 2018-as országgyűlési választást követő első sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy teljesen új kormányt akar létrehozni, a kormányzás pedig „demográfiai súlypontú” lesz. Szerdán reggel a kormányszóvivő már szolgált némi magyarázattal erre az elsőre rejtélyesnek tűnő kijelentésre, ezt itt olvashatja el.

A portfolio.hu a miniszterelnök ezen kijelentése, illetve a Jegybank által készített versenyképességi terv alapján összeszedte, mik azok a pontok, ahol a következő időszakban a családok segítséget várhatnak a kormánytól.

A várható intézkedések oka pedig az, hogy az ország lakossága elöregedőben van, amit az alacsony születésszám okozza, ez pedig rontja a versenyképességet.

Kulcsfontosságú a születésszám további növelése az MNB közgazdászai szerint, főleg, hogy az utolsó, kiugró létszámú generáció unokái néhány éven belül elhagyják a szülőképes kort. Emiatt a szülőképes korú nők létszáma jelentős mértékben csökken, ami a népességnövekedés gátja lehet a későbbiekben – írja a portfolio.hu. Ma a 20-as éveikben járó nők több mint 100 ezer fővel, 15%-kal vannak kevesebben, mint a 30-asok, vagyis a következő tíz évben tovább csökken a szülőképes korú nők száma.

A jegybanki kiadvány, amelyből Orbán Viktor is sokat idéz, ezeket az intézkedéseket tartaná célszerűnek:


Tovább emelni a kétgyermekesek családi adókedvezményét. Ez már eldöntött tény, bár hivatalos kormánydöntés még nincs róla. A 2015-ös 10 ezer forintról 2016 és 2019 között évenként 2500 forinttal emelkedik a gyermekenként igénybe vehető havi adókedvezmény összege. Ezzel ösztönöznék a második gyermek vállalását.

Növelnék a gyed felső határát, mert a gyermekkel otthon eltöltött időszakban tapasztalt jelentős jövedelemkiesés a gyermekvállalás akadálya lehet.

Több lenne a gyermek születése után járó egyszeri anyasági támogatás

Bővítenék a bölcsődei és óvodai férőhelyeket, mivel ezek nélkül sokkal nehezebb az anyák visszatérése a munkába. A 2018-as családpolitikai intézkedések része emiatt egy 100 milliárd forint kerettel meghirdetett bölcsőde- és óvodafejlesztési program.

Erősítenék a részmunkaidős foglalkoztatási lehetőségeket és segítenék a családbarát munkahelyi környezet megteremtését, hogy a gyermekgondozás ideje alatt is mindkét szülő visszatérhessen dolgozni és segítenék, hogy az otthonlévő szülők távoktatásban szerezhessenek képzettségeket.

A családi napközik, munkahelyi gyermekfelügyeleti rendszer létrehozása és támogatása, azaz a gyerekek napközbeni ellátásának feltételeinek javítása is segítenék a kisgyermekes szülők könnyebb munkavállalási lehetőségeit az MNB szerint.

blikk.hu

Feltöltve: 2018.04.11.
Megnézve: 781

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra