HIRDETÉS
HIRDETÉS

Mihai Tudose román miniszterelnök csütörtökön óriási felháborodást keltett a kijelentésével, hogy

ha a székelyföldi intézményekre kiteszik a székely zászlót, akkor azok is lógni fognak akik kitették azt. A székelyek autonómiájáról szó sem lehet.

A Fidesz akkor megbocsáthatatlannak és primitívnek nevezte a kijelentést, de még az LMP is azt reagálta, hogy román miniszterelnök nemcsak az erdélyi magyarságot támadta, hanem a teljes magyarságot és az alapvető európai értékeket. Az RMDSZ bocsánatkérést követelt, és a nyilatkozat visszavonását. Tudose csütörtökön nem kért bocsánatot, hanem finomabban megfogalmazta Facebookján ugyanazt, ezért a magyar külügy berendelte a nagykövetet.
Elfogadhatatlan a nyilatkozat

Szijjártó Péter péntek délelőtt tartott az ügyben sajtótájékoztatót. A külgazdasági és külügyminiszter teljes mértékben elfogadhatatlannak, az európai értékekhez és a 21. századhoz méltatlannak tartja Tudose magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatos nyilatkozatát, és közölte, hogy az ügy miatt pénteken reggel a Külügyminisztériumba rendelték Románia budapesti nagykövetét - tudósított az MTI.

Szijjártó szerint a Románia területén élő magyar nemzeti közösség érdekében a magyar kormány mindig a kölcsönös tisztelet talajára kívánta építeni a magyar-román kétoldalú kapcsolatokat, ami az éppen aktuális román kormányok tekintetében, hol több, hol kevesebb viszonzással és kölcsönösséggel párosult.

Szijjártó szerint vitathatatlan, hogy Románia jelenlegi miniszterelnökének nyilatkozata, amikor "egy nemzeti közösséget, annak képviselőit gyakorlatilag kivégzéssel fenyegetett meg, teljes mértékben elfogadhatatlan, Európához, az európai értékekhez, a 21. századhoz teljes mértékben méltatlan". Természetesnek evidensnek és vitán felül állónak gondolják, hogy Románia kormányának, miniszterelnökének ezt a helyzetet minél előbb rendeznie kell.

Pénteken reggel a Külügyminisztériumba rendelték Románia budapesti nagykövetét, és a "miniszter-helyettes világossá tette számára" a magyar kormány álláspontját, a nagykövet pedig "nyelvtani magyarázatot" próbált adni a kijelentésre.

A magyar kormány viszont ezt nem nyelvtani kérdésnek tekinti, hanem annál sokkal fontosabbnak. Magyarország célja továbbra is az, hogy Románia területén elő magyar nemzeti közösség érdekében kiegyensúlyozott, nyugodt, higgadt, kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolata legyen Romániával, és ez a nyilatkozat nem segít.

A külügyminiszter közölte: elvárják Románia miniszterelnökétől, Románia kormányától, hogy ezt a helyzetet sürgősen tisztázza.
Kötéllel a nyakában tiltakozott a Jobbik képviselője

Szávay István, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinetének elnöke kötélt kötött a nyakába, és székely zászlóval a kezében ment demonstrálni a kijelentés ellen a román nagykövetség elé.

Azt mondta, a román miniszterelnök kijelentése egészen elképesztő volt, a XX. század legsötétebb éveit idézte. "Ez az eset bebizonyította azt, hogy Románia a legsötétebb, primitívebb, soviniszta propagandával készül a nagy egyesülés, Erdély elszakításának századik évfordulójára december 1-én" - mondta. Azt mondta, a Jobbik többször felszólította már a magyar kormányt, hogy tegyen válaszlépéseket, legyenek válaszai is nemzetközi színtéren a román propaganda ellen, de a magyar kormány ezzel az üggyel egyelőre nem foglalkozott.
Gyurcsánynak is sok volt

Gyurcsány Ferenc is reagált már a román miniszterelnök kijelentésére, azt mondta, barbár, embertelen mondatról van szó. "Gyilkos gondolat nem való egy miniszterelnök szájába. Mert tudnia kell, hogy a gyilkos gondolat gyilkos tetteteket szülhet. És ez akkor a román miniszterelnök felelőssége is lesz. A magyar kormány a legkeményebb hangon követelje a román miniszterelnök bocsánatkérését" - közölte.

A Momentum is türelmetlen

A Momentum az üggyel kapcsolatban azt közölte, "türelmetlenül várjuk a román kormányfő bocsánatkérését az erdélyi magyarság elleni támadásért". A Momentum nem szeretné , hogy a politikusok akasztásról beszéljenek, sem a román kormányfő, sem a magyar házelnök.
Nem beszélhetnek így

Az MSZP szerint felelős politikus nem beszélhet Európában kisebbségek fellógatásáról következmények nélkül, és Mihai Tudose román miniszterelnöknek nincs helye többé az európai közéletben - közölte Molnár Gyula, a párt elnöke az MTI-vel.

index.hu

Feltöltve: 2018.01.12.
Megnézve: 496

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra