HIRDETÉS
HIRDETÉS

Mihai Tudose román miniszterelnök a Realitatea TV-nek adott interjúban beszélt a romániai magyar pártok autonómiaelképzeléseinek összehangolásáról szóló találkozójáról. A Transindex beszámolója szerint azt is kijelentette, hogy

ha a székelyföldi intézményekre kiteszik a székely zászlót, akkor azok is lógni fognak akik kitették azt. A székelyek autonómiájáról szó sem lehet.

Az MTI szerint a műsorban ezek a részek a rossz telefonkapcsolat miatt alig voltak érthetőek, de azóta nyilvánosságra hozták a beszéd leiratát. Az MTI szerint Tudose arra utalt, amikor korábban próbáltak kitűzni egy zászlót, de szerinte világossá tette, hogy „ha az a zászló lobogni fog a szélben, akkor ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is."

Porcsalmi Bálint, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető elnöke a nyilatkozat visszavonására, és bocsánatkérésre szólította fel a miniszterelnököt.

Porcsalmi a Maszol.ro szerint a Twitteren és a Facebookon is kirakott nyilatkozatában felelőtlennek és a miniszterelnöki tisztséghez méltatlannak minősítette a román kormányfő szerdán késő este tett nyilatkozatát. Szerinte „a primitív és középkori viszonyokra jellemző" szavaival a miniszterelnök „leplezetlenül megfenyegette a székelyföldi magyar közösséget".

Szerinte a miniszterelnök egyetérthet, vagy sem egy politikai nyilatkozattal vagy projekttel, de „nem küldheti akasztófára azokat, akikkel nem ért egyet." Szerinte vagy félretájékoztatták, vagy semmit nem értett meg az RMDSZ javaslatából, hogy kezdődjön őszinte párbeszéd a románokkal az autonómiáról.

Az MTI szerint Tudose arról is beszélt, hogy nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani annak, hogy az RMDSZ, a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közös állásfoglalást írt alá az erdélyi magyar autonómiaelképzelések összehangolásáról. „Egy zászlókitűzési kísérlet, hogy mi rájuk vessük magunkat, hogy nekik aztán legyen okuk ránk vetni magukat" – mondta.

index.hu

Feltöltve: 2018.01.11.
Megnézve: 458

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra