HIRDETÉS
HIRDETÉS

Sajtóhírek szerint több terv is készült a bajba került devizahitelesek megmentésére, a kormány hamarosan dönthet ezekről.

Készül egy újabb devizahiteles mentőcsomag, amely a lakáscélú hitelekre vonatkozik majd. Ezt a nemzetgazdasági miniszter mondta arra reagálva, hogy a közigazgatási és igazságügyi miniszter kedden kijelentette: a kormányzat keresi a megoldást, hogyan lehet jogszabállyal módosítani a devizahitelesek szerződésein, akár visszamenőleg is. Sajtóhírek szerint több terv is készült a bajba került devizahitelesek megmentésére, a kormány hamarosan dönthet ezekről.

Sok devizahiteles eladná lakását, csakhogy megszabaduljon a magas törlesztő részletektől. A pénzügyi hatóság adatai szerint jelenleg több mint 100 ezren vannak, akik 3 hónapnál is régebben tartoznak bankjuknak. Rajtuk is segíthet a most készülő újabb kormányzati mentőöv.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a Hír TV-ben arról beszélt: vizsgálják, hogyan lehet jogszabály módosítással segíteni a bajba jutott devizahiteleseken. "A jelenlegi jogszabályok szűk esetekben, meghatározott körülmények esetén lehetővé teszik azt, hogy szerződést jogszabállyal módosítsunk. Most annak a lehetőségeit nézzük, annak az alkotmányos kereteit nézzük, van-e arra mód, hogy adott esetben az őszi ülésszakban mondjuk egy törvénnyel, egy jogszabállyal devizahitelek feltételeit általános érvénnyel módosítsuk"- nyilatkozta Navracsics Tibor, miniszter. A miniszter megerősítette: a módosítás a már megkötött szerződésekre is vonatkozna.

Július 4-én a Kúria egy iránymutatónak szánt ítéletet hozott egy devizahiteles által indított perben, és kimondta, hogy a törlesztéskor jelentkező árfolyamrést költségként kell elszámolni.

A devizahitelesek érdekeit képviselő civilszervezetek szerint a készülő új jogszabállyal kötelezni lehetne a vételi és az eladási árfolyam különbözetéből adódó többletjövedelem visszafizetésére is a bankokat. Ez egy hiteles esetében, akár több százezer forint is lehet.

Az Origo információi szerint a kormány vizsgálja annak a lehetőségét is, hogyan lehetne kártalanítani az ügyfeleket a szerződéskötéskor érvényes, illetve a jelenlegi árfolyam különbségéből adódó többletterhek miatt. A Bankszövetségnél egyelőre nem kívántak nyilatkozni a kormány terveivel kapcsolatban.

A nemzetgazdasági miniszter megerősítette, hogy készül egy újabb devizahiteles mentőcsomag. Azt mondta, hogy még egyeztetnek a bankokkal. „A Szövetséggel csak a jelzáloghiteleket érintő devizaalapú hitelekről tárgyalunk. A kormánynak eddig sem, és ezután sem célja, hogy ezt a hitelezői kört kiszélesítse” – mondta Varga Mihály.

A miniszterelnök a Kúria július eleji döntése után arról beszélt, azt kellene megvizsgálni, hogy hibás termék-e a devizahitel. A Széchenyi Hitelszövetség szerint is, ezt kell először tisztázni ahhoz, hogy végérvényesen meg lehessen oldani a 2004 és a 2010 között eladósodott családok problémáját. "Amennyiben alkalmatlannak találja, olyan törvénymódosításokat kell elvégezni, amibe be kell vonni a Magyar Nemzeti Bankot és a banki közösséget. A kölcsönszerződéseket újra kell számolni és az eddigi fizetéseket is figyelembe véve egy olyan forint kölcsönt kell kialakítani, amely az adósoknak megfizethető" – nyilatkozta Barabás Gyula, a Széchenyi Hitelszövetség elnöke.

A civilszervezet számításai szerint így akár 40-50 százalékkal is csökkenhetnének a törlesztő részletek.

hirado

Feltöltve: 2013.07.18.
Megnézve: 2898

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra