HIRDETÉS
HIRDETÉS

A Magyar Bankszövetséggel folyamatos az egyeztetés, és a tárgyalások érintik a deviza alapú jelzáloghitellel rendelkezők körét is - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter újságírói kérdésre válaszolva.

Hozzátette: a kormánynak eddig sem, és ezután sem célja, hogy a hitelezői kört kiszélesítse, így az autóra, illetve tartós fogyasztási cikkre felvett hiteleket a tárgyalások nem érintik. A miniszter hangsúlyozta, hogy a megbeszélések lezárultáig további információt nem tud adni.

Az Origo hírportál értesülései szerint "az árfolyam-különbözet megosztása vagy akár teljes elengedése" is szóba kerülhet azok között a megoldások között, amelyeket a devizahitelesek további megsegítése érdekében dolgozna ki a kormány a közeljövőben.

A portál szerdán arról írt, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) megítélése szerint nem róható fel az ügyfélnek, ha rajta kívül álló ok - az árfolyam elszaladása - miatt válik képtelenné tartozása fizetésére.

A könnyítésre az Origo szerint több változatot visz a KIM a július 24-i kormányülésre: elképzelhető, hogy valamilyen arányban megosszák a hitelösszeg árfolyamváltozásból adódó különbözetét.

Ebben az esetben csak a különbözet harmadát kellene kifizetnie az ügyfélnek, a másik két harmadát az állam, illetve a bankok állnák megosztva.

Az érintettek pontos száma és a könnyítés egyes változatainak költségvetési hatása értelemszerűen befolyásolhatja majd, hogy a kormány melyik verzió mellett foglal állást, ezekről a portál információi szerint szintén a jövő heti kormányülésre készíti el számításait a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A bankszövetség szerdán nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

A kormány gyorsítaná a pénztárgépek cseréjét

A kormány kész arra, hogy a pénztárgépek cseréjénél a gyártási és forgalmazási folyamatot felgyorsítsa, ezért tárgyalásokat kezdtek az érintettekkel - közölte ugyanitt a nemzetgazdasági miniszter budapesti sajtótájékoztatóján.

Varga Mihály, miután a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) vezetőivel tárgyalt, elmondta: a piaci igények minél gyorsabb kielégítése érdekében a fejlesztési bankon keresztül kedvezményes állami hitelt biztosítanának az engedéllyel rendelkező pénztárgépek gyártáshoz. Azoktól, akik élnek ezzel a lehetőséggel, azt várják, hogy a lehető legkedvezőbb áron jelenjen meg a piacon a pénztárgép - tette hozzá.

Az MKIK vezetővel tárgyaltak arról, hogyan tudna a kamara bekapcsolódni a mintegy 200-250 ezer gép cseréjének támogatásába: a vállalkozókat egyebek mellett ajánlással segítenék a pénztárgépek beszerzésénél.

Az NGM a múlt hét végén arról tájékoztatott, hogy addig három, az állami adóhatósággal online adatkapcsolatra képes gép kapta meg az engedélyt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól.

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány - mérlegelve az érdekképviseletek álláspontját - a kasszák cseréjére eredetileg megszabott határidőt meghosszabbította augusztus 31-éig, ezt követően azonban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrizni fogja a kereskedőknél a gépek cseréjét.

A miniszter felhívta az érintettek figyelmét arra, hogy lehetőség szerint minél előbb kezdjék meg a cserét, és törekedjenek a jogszabályi határidő betartására, mert a büntetést csak azok kerülhetik el ezt követően, akik igazolhatóan elindították a csere folyamatát, azaz megkapták az 50 ezer forintos támogatást, és megrendelték a pénztárgépet.

A NAV a gépenkénti 50 ezer forintos támogatási igényt soron kívül fogja teljesíteni, és adja ki az erről szóló igazolást - tette hozzá Varga Mihály.

Parragh László, az MKIK elnöke kiemelte: a pénztárgépek cseréje nagy lépés lesz az adózás történetében, mert hatékony adózási modell jön létre. A vállalkozók érdeke, hogy az átállás minél zökkenőmentesebben, a lehető legkisebb áron valósuljon meg, és a csalásokat megakadályozzák.

A kamara a zökkenőmentesség érdekében vállalta, hogy információt juttat el az érintettekhez a területi kamarai hálózaton és az internetes rendszerén keresztül. A költségek tekintetében pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy szabad verseny, szabad piac alakuljon ki, és ezáltal az árak csökkenjenek - hangsúlyozta Parragh László.

Az MKIK elnöke hangsúlyozta: a kamara ajánlást tesz a termék mellé, ez azt jelenti, hogy a honlapján bárki elérheti az ellenőrzött információ alapján közzétett ajánlott vállalkozások listáját - mondta a kamara elnöke.

Kérdésre válaszolva Varga Mihály elmondta, hogy az árat a piac fogja kialakítani, de ha egyre több gyártó kapcsolódik be a gyártásba, az a remények szerint olcsóbb gépeket eredményez.

Parragh László úgy vélte, hogy a pénztárgépek ára és a támogatás együttes alakulása révén a csere nem lesz elviselhetetlen teher a vállalkozásoknak.

A pénztárgépek cseréjével kapcsolatos költségvetési bevételre vonatkozóan Varga Mihály közölte: 2013-ban az átállástól 45-50 milliárd forint bevétel várható. Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: a 7 engedélyre váró pénztárgép esetében lesz magyar gyártó is.

hirado

Feltöltve: 2013.07.17.
Megnézve: 2881

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra