HIRDETÉS
HIRDETÉS

Berlin kisebb országok dandárjait integrálja a Bundeswehrbe, a lépés „elfedi azt a drasztikus váltást, ami végbe megy a német hadseregben”.

Gyakran felmerül a közös uniós hadsereg ötlete – emlékeztet a Foreign Policy írása. „Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke többször is bedobta az ötletet, de vagy gúny vagy kínos csend volt rá a válasz” – írják.

Már nem kínos a közös hadsereg

A migránsválság eszkalálódásával ugyanakkor a kérdés egyre kevésbé tűnik kínosnak. A legutóbbi uniós csúcs után tartott sajtótájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy „mindenki egyetértett abban, hogy Európa védelmét katonai erővel is alá kell támasztani”.

Fű alatt csírázik a németek vezette rendszer

„De idén, a szalagcímektől távol, Németország és két európai szövetségese, Csehország és Románia, csendben tett egy határozott lépést azon az úton, mely úgy néz ki, mint az uniós hadsereg, de a nem tartalmazza a vele kapcsolatba hozott zavaros politikát: bejelentették fegyveres erőik integrációját.”

A cikk felidézi, hogy a németek a világháború lezárása után a Bundeswehrt külföldi bevetését csak „elképzelhetetlenül súlyos helyzetben” tartották lehetségesnek. Ugyanakkor a jelenlegi haderő mérete jócskán elmarad a hidegháború alatt, Nyugat-Németország által fenntartott hadseregtől, míg korábban 370 ezren teljesítettek szolgálatot, addig tavaly ez a szám 176 015 volt.

Habár a németek komoly ütemben növelik a hadi kiadásaikat (tavaly 4,2, idén 8 százalékkal), az még bőven elmarad a NATO által elvárt 2 százalékos szinttől. Korábbi cikkünkből kiderül, hogy néhány kivétellel minden ország megszegi a saját vállalását.

„Németországnak még lehet, hogy nincsen meg a politikai akarata, hogy olyan mértékben növelje a katonai erejét, mint amiben egyesek remélik – de amire szert tett 2013-tól, hogy megosztják az erőforrásaikat kisebb országokkal, cserébe használják azok csapatait (Framework Nations Concept).” A kicsiknek pedig ez azért éri meg, mert jóval erősebbnek tűnnek – írják.

Német keleti nyitás

A románoknak egy gépesített dandárját, míg a csehek a büszkeségüknek számító 4. gyorsreagálású dandárt tolják be a Bundeswehrbe. Az eset egyébként nem példanélküli, a hollandoknak már két dandárja is működik így. A cikk által megszólaltatott szakértő szerint további bővítésre kell számítani, amire a skandináv országok jó eséllyel pályáznak, hiszen már így is rengeteg német technikát használnak.

A cikk felveti a lingua franca, azaz a közös nyelv kérdését is, mely a jelek szerint az angol lesz, ami nem jelenthet problémát az északi országokban.

hirado.hu

Feltöltve: 2017.08.08.
Megnézve: 532

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra