HIRDETÉS
HIRDETÉS

Lövöldözés volt csütörtök este Párizs központjában: egy rendőrt agyonlőttek, egy másik megsebesült. A támadót is lelőtték.

Lövöldözés volt csütörtök este Párizsban, a lövések a Champs Elysées-n dördültek el. Egy fegyveres rálőtt két rendőrre. A támadó és egy rendőr meghalt, egy másik rendőr pedig megsebesült.

Éjjel egy másik gyanúsított ellen is elfogatóparancsot adtak ki a hatóságok. A Le Figaro úgy tudja, hogy egy turista is megsérült.
Kiszállt az autóból és tüzet nyitott

Az AP hírügynökségnek Johanna Primevert, a rendőrség szóvivője azt mondta:

a támadó a Franklin Roosevelt metrómegállónál szolgálatot teljesítő rendőröket vette célba.

Pierre-Henry Brandet, a belügyminisztérium szóvivője arról tájékoztatta a BFM TV hírtelevíziót, hogy a gyilkos kiszállt egy autóból, és tüzet nyitott egy rendőrbuszra. Itt ölte meg az egyik rendőrt.

Ezt követően futva próbált menekülni, és több rendőrre is rálőtt, két másik egyenruhást megsebesített, de végül a rendfenntartó erők végeztek vele.

Lehettek tettestársai

Brandet is azt mondta, hogy

a támadó célpontjai kifejezetten a rendőrök voltak. Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy a támadás körülményeit még nem sikerült megállapítani. Az ügyben a terrorellenes ügyészség indított vizsgálatot, a bűnöző lakását pedig már csütörtök este átkutatták a hatóságok.

Rendőrségi források szerint a lövöldöző nem volt ismeretlen a hatóságok előtt, szélsőséges iszlamistaként tartották számon.

Éjjel a hatóságok elfogatóparancsot adtak ki a lövöldözés második gyanúsítottja ellen, aki vonattal érkezett Belgiumból Franciaországba - jelentette a Reuters brit hírügynökség.

A belügyi tárca tájékoztatása szerint a rendelkezésre álló adatok szerint egyetlen támadó volt, de lehettek tettestársai.
Lezárták a Champs-Elysées-t

A világ egyik leghíresebb útját lezárták, a rendőrség arra kérte a párizsiakat, hogy még a környékre se menjenek.

Az autósokat felszólították, hogy kerüljék el a Diadalív környékét, és engedelmeskedjenek a rendőrök utasításainak.
A biztonságról vitáztak a jelöltek

Három nappal a francia elnökválasztás előtt különösen feszült a helyzet Franciaországban.

Miközben a Champs-Elysées-n agyonlőttek egy rendőrt, az elnökjelöltek a francia köztelevízió élő adásában éppen a biztonságról és a terrorizmusról vitatkoztak.

A támadás után Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke és államfőjelöltje, valamint Francois Fillon, a jobbközép jelöltje bejelentette, hogy lemondják pénteki kampányrendezvényeiket.

Dzsihadista terrortámadás

Az AFP este negyed 11-kor azt a hírt közölte, hogy az antiterrorista főügyészség vette át a nyomozás irányítást.

A Le Figaro arról írt, hogy Donald Trump amerikai szerint terrortámadás lehetett. Az egyik szem-, vagy inkább fültanú pedig arról beszélt, hogy rengeteg lövést hallott. 11 óra után Francois Hollande francia köztársasági elnök terrortámadásnak nyilvánította a támadást.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a biztonsági erők maximálisan éberek lesznek, különös tekintettel az elnökválasztás e hét végi első fordulójára. Az államfő tudatta: péntek reggel összeül a biztonsági kabinet.

Hollande nyiltakozatát követően az Iszlám Állam bejelentette, hogy ők voltak. Vagyis, dzsihadista terrorakció volt a rendőrgyilkosság.

origo.hu

Feltöltve: 2017.04.21.
Megnézve: 463

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra