HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az igenek győztek a török népszavazáson. Az emberek többsége alkotmánymódosítást akart. Vagyis megszűnik a kormányfői poszt és csak az elnök irányítja az országot.

A lakosság 51,4 százaléka szavazott igennel és 48,6 százalék nemmel. Vagyis a többség megszavazta az elnöki rendszert. Mostantól lényegében minden hatalom Erdogan elnök kezébe kerül. Ő nevezi ki a minisztereket, és az alkotmánybírók többségét is. Az igen pártiak szerint a reform fellendülést hoz. A nem pártiak viszont attól félnek, hogy teljhatalom jön és diktatúra.

Több városban is utcára vonultak az emberek Törökországban az éjjel. Mindkét oldal kinyilvánította a véleményét. Az Isztambulban utcára vonult emberek közül sokan lengették az igen zászlókat. De ez az ünneplés csendesebb volt, mint a korábbi évek választásai alakalmával. Izmirben négy embert vettek őrizetbe – mondta Szerémy Tamás, a közmédia ankarai tudósítója.

A tudósító kiért rá, nagy kérdés, hogyan alakul ezek után a török-európai viszony. Erdogan ugyanis kilátásba helyzete, hogy át fogja gondolni a halálbüntetés kérdését. „Ez sarokköve lesz az Európai Unió és Törökország kapcsolatának, hiszen a törökök csatlakozási tárgyalásokat folytatnak az EU-val, de ez a kérdés szakítást eredményezne” – nyilatkozta a tudósító.

Tóth Norbert nemzetközi jogász is úgy látja, viszonylag kicsi a valószínűsége annak, hogy az EU vízummentességet biztosít nyáron Törökországnak, továbbá, ha Erdogan valóban komolyan gondolja a halálbüntetést, akkor ez a két dolog együttesen azt eredményezheti, hogy augusztus környékén megbukhat az EU és Törökország közötti megállapodás.

A nemzetközi jogász arról is beszélt, hogy a török alkotmánymódosítással előidézett helyzet azt mutatja, hogy a török elnöknek valamivel több hatalma van a parlamenttel szemben, mint az Egyesült Államokban az amerikai elnöknek a kongresszussal szemben.

hirado.hu

Feltöltve: 2017.04.17.
Megnézve: 320

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra