HIRDETÉS
HIRDETÉS

Doubravszky György levélben fordult a Kúria, a Magyar Közjegyzői Kamara és a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnökéhez, kérve, hogy a hitelező intézmények maguk pontosítsák követeléseiket.

Felfüggesztetné az adóssal szembeni végrehajtási eljárást a pénzügyi jogok biztosa, ameddig a tartozások pontos összegét nem határoznák meg a pénzintézetek. A biztos úgy látja, hogy a Kúria július 4-i döntése alapján számos devizahitel-szerződést lehet semmisnek tekinteni, ha az árfolyamrést nem tüntették fel költségként a pénzintézetek

Doubravszky György, a pénzügyi jogok biztosa az M1 Ma reggel című műsorában kifejtette, a Kúria döntése két lényegi elemet tartalmaz: semmisnek mondja ki azokat a deviza nyilvántartású lakossági kölcsönszerződéseket, amelyek nem tartalmazzák a felsorolásban az árfolyamrést, mint költséget, ezen kívül azt a konkrét szerződést, ami a Kúria előtt volt érvényessé tette, tehát a semmisséget orvosolta és rögzítette az induló árfolyamrést.

Az ombudsman hozzátette: "Fontosabb az első lényegi elem, amely szerint az összes ingatlan és autókról szóló lakossági kölcsönszerződés semmis, ugyanis nem léteznek olyan kölcsönszerződések, amelyek az árfolyamrést a költségek között szerepeltetnék.

Doubravszky szerint fontos tudni, hogy az árfolyamrést a pénzintézetek módosítják. Az ombudsman emlékeztetett: a törvény szerint az árfolyamrésnek két helyen kellene szerepelnie a szerződésekben: a teljes hiteldíj mutatóban (THM), valamint a felsorolásban.

A biztos szerint lelkiismereti úton kellene a végrehajtásokat leállítani. "Azoknak az adósoknak, akik ellen végrehajtás van, vagy indul, jelentkeznie kellene, kérvén a végrehajtás felfüggesztését addig, amíg a pénzintézet a pontos összeget meg nem jelöli" – hangsúlyozta. "Levélben fordultam a kamarákhoz, hogy saját jogszabályi kereteik között hívják fel erre a tagok figyelmét" – tette hozzá Doubravszky György.

Az ombudsman szerint a Kúria döntéséből automatikusan kellene következnie a kilakoltatási és végrehajtási moratórium újbóli elrendelésének.

hirado

Feltöltve: 2013.07.16.
Megnézve: 2943

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra