A magyar kormány nem kíván lemondani a háznál történő pálinkafőzésről - mondta a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke a 2. Gönci Barack Vigasságon.
A kormány célja, hogy a pálinka, amely az agrárstratégiában külön is szerepel, a márkanév pedig hungaricum , agrár vezértermékké, világmárkává váljon a következő években - mondta Mengyi Roland (Fidesz) országgyűlési képviselő szombaton Boldogkőváralján. A politikus, aki egyben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke is, a Bestillo Pálinkaház által immár második alkalommal rendezett Gönci Barack Vigasságon elmondta: a pálinka fogyasztása bel- és külföldön is reneszánszát éli, az italkülönlegesség értékesítése évről-évre nő. Ezért fontos a minőségére is odafigyelni, amelyet a védjegygarancia-rendszer is szolgál.
Mengyi Roland emlékeztetett, hogy a magyar pálinka védelmét a Fidesz vezette kormány már 2010-ben kezdeményezte. A hagyomány volt az elindítója 2010 szeptemberében annak a törvénymódosításnak is, amellyel a kormány szabaddá tette a saját fogyasztásra szánt pálinka házi főzését ötven literig - emlékeztetett. A politikus tájékoztatása szerint 2012-ben a házi pálinkafőzőkben csaknem 12 millió liter pálinka készült, míg a kereskedelmi főzőkben 1,8 millió liter. Megjegyezte: az unió a háznál történő pálinkafőzés miatt is vitába szállt Magyarországgal. Az EU az elmúlt évben kötelezettségszegési eljárást indított, a magyar kormány azonban nem kíván lemondani erről a hagyományról, és az európai bírósághoz fordult. Várhatóan az idén vagy legkésőbb jövő tavasszal ítélet születik - jegyezte meg.
A kajszibarack Abaúj jellegzetes gyümölcse. A környéken elsősorban a magyar kajszi, a Gönci magyar kajszi, a Ceglédi bíborkajszi, illetve a Pannónia fajtát termesztik. Ezekből készül a földrajzi eredetvédett gönci barackpálinka is, amely annak köszönheti védett státusát, hogy nemcsak az alapanyaga helyi, hanem lepárlását és palackozását is helyben végzik. A gönci barackpálinka egyik gyártója, a Bestillo Pálinkaház tavaly rendezte meg az 1. Gönci Barackfesztivált a Pálinkaház boldogkőváraljai látogatóközpontjában. Mivel a gönci barack különleges puhaságának köszönhetően nehezen szállítható, és frissen szedve a legfinomabb, ezért a szervezők az idén is a szüret idejére időzítették a mulatságot.
hirado
Feltöltve: 2013.07.14.
Megnézve: 3100