HIRDETÉS
HIRDETÉS

A magyar mezőgazdaság jobban teljesít, mint korábban, és ígéretes jövő előtt áll - mondta a miniszterelnök a 76. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár megnyitó ünnepségén, Budapesten, a Hungexpón.

A kormányfő beszédében kiemelte, hogy az új földtörvény az európai uniós jogok megsértése nélkül képes megvédeni a magyar földet, és biztosítja, hogy az a magyar gazdák kezében maradjon.

A kabinet megtalálta a megoldást arra is - folytatta -, hogy a zsebszerződéses rendszert gyorsan és hatékonyan felszámolja. A mezőgazdasági hatóságok pedig megkapták azokat az eszközöket, amelyekkel meg tudják védeni a magyar termékeket a rossz minőségű, dömpingáron érkező, egészségtelen élelmiszerekkel szemben - hangsúlyozta Orbán Viktor, aki szerint "mi, magyarok Európa egyik legjobb adottságú földjét örököltük", hiszen az éghajlat kiegyensúlyozott, a termőtalaj jó és mentes az ipari szennyezéstől. "A föld megmutatja, kik vagyunk" - fogalmazott, kijelentve: Magyarország egy mezőgazdasági ország.

Ezért a kormány gyökeres változtatásokat hajtott végre az agráriumban: "lezártuk a küszködés korszakát a magyar föld, a magyar mezőgazdaság és a magyar vidék ügyében" - mondta a miniszterelnök. Megerősítette, hogy a 2020-ig érvényes vidékstratégia céljai és menetrendje következtében az állami földek 75 százalékát őstermelők, egyéni mezőgazdasági vállalkozók, családi gazdálkodók és fiatal mezőgazdasági termelők művelhetik meg. "A rosszul felhasznált EU-s források háza táján is rendet tettünk", 1400 milliárd forintnyi támogatásnak több mint a 90 százalékát lekötötték, és ezzel háromezer-milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg - ismertette Orbán Viktor, kiemelve a mezőgazdaság nemzetgazdasági jelentőségét is.

A kormányfő kitért az agrárium foglalkoztatási adataira, jelezve, hogy három év alatt 30 ezer új munkahely létesült a mezőgazdaságban. Mindehhez arra is szükség volt, hogy növekedjen a magyar fogyasztók vásárlóereje: ezt a célt szolgálja a rezsicsökkentés is, vagyis hogy több pénz maradjon a családoknál jó minőségű magyar élelmiszerek megvásárlására - mondta. A miniszterelnök egyúttal üdvözölte az OMÉK orosz vendégeit, hangsúlyozva, hogy bár Oroszországot az elmúlt évszázadokban többször is leírták, mégis mindig feltámadt, és ma újra erős, tekintélyes, a világnak pedig a jövőben is komolyan számolnia kell vele. Megjegyezte, hogy az idei év első négy hónapjában jelentősen emelkedett a két ország közötti kereskedelem volumene.

"Ismerjük a saját fajtánkat. Egy magyar ember, különösen egy magyar gazda, soha az életben nem fogja azt mondani, hogy jól mennek a dolgok. Mi már csak ilyenek vagyunk. Annyit azonban láthatunk (...), hogy a magyar mezőgazdaság jobban teljesít, mint korábban, és ígéretes jövő előtt áll" - zárta szavait Orbán Viktor.

Fazekas: a magyar gazdatársadalom visszanyerte rangját

A magyar gazdatársadalom visszanyerte rangját, az OMÉK ünnep a magyar vidék számára - mondta a vidékfejlesztési miniszter szerdán Budapesten, a 76. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) ünnepélyes megnyitóján. Fazekas Sándor kijelentette: "az OMÉK a vidék bemutatkozása a város előtt, a fővárosi közönség előtt, a gazdák számára ünnep, megmutathatjuk mindazt a teljesítményt, amit Magyarország az agráriumban az elmúlt években elért". Magyarország akkor lehet erős, ha erős vidéki társadalomra támaszkodhat - hangoztatta a miniszter.

Reményét fejezte ki, hogy az OMÉK erősíti a magyar mezőgazdaságot és élelmiszertermelést, amely az elmúlt évben komoly sikereket ért el. Kiemelte: 20 százalékkal nőtt a termelés, nőtt az export, és 30 ezerrel többen találnak megélhetést a mezőgazdaságban. Mindez új korszakot jelent a magyar vidék életében: erősödést, megélhetést, jobb termékeket és minőségi magyar élelmiszert - összegzett a szakminiszter.

Az OMÉK díszvendége Oroszország, amelynek képviseletében Nyikolaj Fjodorov mezőgazdasági miniszter kiemelte: a magyar mezőgazdasági termékek oroszországi exportja évi 7 százalékkal nő. Köszöntőjében a politikus arról beszélt, hogy az orosz fogyasztók ismerik és szeretik a magyar termékeket, mert környezetvédelmi szempontból megfelelőek és magas minőséget képviselnek. Elmondta azt is, hogy a kiállításon bemutatkozó oroszországi cégek közül a jakutföldi delegáció szarvashússal és szibériai hallal ismerteti meg a magyar közönséget.

Nyikolaj Fjodorov közölte, a napokban írják alá a magyar-orosz felsőoktatási együttműködés kiszélesítéséről szóló megállapodást, a két ország közötti viszony politikai-gazdasági és egyéb területeken is egyre szorosabbra fűződik. Az október 9-i moszkvai Arany ősz kiállításon Magyarország kiemelt helyen kap bemutatkozási lehetőséget - zárta köszöntőjét a miniszter. Az ország legnagyobb és leglátogatottabb élelmiszeripari és mezőgazdasági seregszemléjén több mint 500 kiállító összesen többezer négyzetméternyi területen várja az érdeklődőket. Az ötnapos rendezvénysorozat fővédnöke Fazekas Sándor.

Az ünnepélyes megnyitó után a miniszterelnök és a vidékfejlesztési miniszter OMÉK-díjakat adott át.

hirado

Feltöltve: 2013.09.18.
Megnézve: 2205

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra