HIRDETÉS
HIRDETÉS

Magyarország lehet a harmadik tagállam az Európai Unióban, ahol korlátozzák az élelmiszerek transzzsírtartalmát. Hat gyártó már önként vállalta, hogy csökkenti termékeiben a káros összetevők mennyiségét.

Hat élelmiszergyártó cég tűzte ki márkajelzését az "Ön a mi szívügyünk" kampány falára. Ezzel is jelezték, vállalják, hogy termékeikben korlátozzák az úgynevezett transzzsírsavak, vagyis a telítetlen zsírsavak mennyiségét, ezek jelentik ugyanis a legnagyobb veszélyt az egészségre, leginkább az érfalat károsítják.

"Az elmúlt évtizedekben derült ki, hogy a zsírok közül a transzzsírsav a legagresszívebb a szív- és érrendszeri betegségek okozásában" – magyarázta a Híradónak Pados Gyula orvos.

A transzzsírsavak leginkább a péksütemények és az édességek fogyasztásával kerülnek az emberi szervezetbe, de más élelmiszerekben is jelen vannak. A hat gyártó most vállalta, hogy minimálisra csökkenti ennek a káros összetevőnek az arányát. Egyikük már be is vizsgáltatta termékeit.

"A termékek jellemzően növényi és napraforgó- vagy repceolajat tartalmaznak, viszont sem most, sem korábban nem tartalmaztak hidrogénezett növényi olajokat" – mondta Avramucz Attila, az Univer Product igazgatója.

A tett most még egy önkéntes vállalás a hat gyártótól, ősszel azonban várhatóan életbe lép egy új jogszabály, amely kötelezően előírná, hogy maximum mennyi transzzsírsavat tartalmazhatnak az élelmiszerek. Dánia és Ausztria után így Magyarország lenne a harmadik uniós tagállam, ahol korlátoznák az egészségtelen zsírok arányát az ételekben.

"Azt várjuk az új szabályozástól, hogy az emberek egészségesebbek és hosszabb életűek lesznek, valamint miután kevesebb betegségük lesz, ezért boldogabban élnek majd. Az is benne van ebben, hogy ezzel a kormány az egészségbiztosítási kiadások terén jelentős megtakarításokat tud elérni" – fejtette ki Bánki Erik, az Európai Parlament Élelmiszer-biztonsági Bizottságának tagja.

A tervek szerint a későbbiekben az élelmiszerek só- és cukortartalmát is korlátozzák majd.

hirado

Feltöltve: 2013.07.13.
Megnézve: 3120

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra