HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az ATV Egyenes Beszéd című műsorának esti adásában Ibolya Tibor budapesti főügyész beszélt a Quaestor ügyről.

A főügyész a kezdet kezdetén leszögezte: nem igaz, hogy a Quaestornál tulajdonosváltás történt, mindössze vezetőváltásról volt szó, vagyis, mint később elmondta, inkább arról sem. Az első állításának mindjárt ellentmond egyébként az, hogy március 16-án a központi Quaestor céget saját leányvállalata, a Quaestor Financial Hrurira Kft. felvásárolta. Vélhetően az ügyészség nem tudott a március 16-i Quaestor ülésről, így tehát a tulajdonos és cégvezetés leváltásáról sem.

Az időpontokkal kapcsolatban a főügyész elmondta, március 11-én érkezett feljelentés a Quaestorral kapcsolatban, az ügyészség már ekkor házkutatásokat tartott 4 Quaestor cégnél. Papíralapú dokumentumok mellett 800 gigabájtnyi adatot foglaltak le, és, ahogy Ibolya Tibor fogalmazott, ezen nem a Született Feleségek összes évada szerepelt, hanem dokumentumok. 800 gigabájtnyi adat irdatlan mennyiségű dokumentumot jelent, ám ezt mindösszesen 3 ügyész nézi át. A főügyész szerint ez teljesen rendben van. Jelenlegi hírünk szövege PDF-esítve nagyjából 8,065,969-szer férne el 800 gigabájton.

Ibolya Tibor megvédte az ügyészséget azzal a váddal szemben is, mely szerint nem csináltak semmit több, mint két hétig; a főügyész elmondta, hatalmas mennyiségű információhalmazt vizsgáltak át, illetve több fontos adatot megkeresés útján kellett beszerezniük két nagy banktól. Törvény szerint minimum 8, maximum 30 napot kellett biztosítani ezen adatok megküldésére, a bankok gyorsaságának köszönhetően azonban ezeket nagyjából tíz nap alatt megkapták. Ezzel egy időben tanúkihallgatások is folytak.

A főügyész szerint Orgován Béla kinevezése a Quaestor élére nem érvényes. Ennek oka, hogy vezető csak olyan személy lehet, aki 5 éve nem büntetett előéletű és ez nem áll meg Orgován Bélára, ő ugyanis gyilkossági kísérlet miatt ezen az időn belül töltötte börtönbüntetését. Az 5 év 2015 december végén jár le. A főügyész szerint az esetleges vagyonmentésben nincs szerepe Orgovánnak, akinek a kinevezése után még tíz napot vártak Tarsoly Csaba gyanúsítottkénti kihallgatásával.

Hogy miért? A megalapozott gyanú túl korai közlése veszélyes lehet a nyomozásra - magyarázta Ibolya Tibor. A erősen gyanúsnak tűnő vezetőváltás, vagy az, hogy az MNB nyilvánosságra hozta, hogy fiktív kötvényt bocsátott ki a Quaestor, nem volt elég meggyőző. Ibolya szerint Orgován kinevezése egyébként is csak annyit számít, mintha a sarki fűszeresnél cserélnének eladót. Nem gondolja azt, hogy a személyi felelősséget akarták átjátszani.

A főügyész szerint a március 11-i házkutatások és Tarsoly Csaba előzetesbe kerülése közti időben valószínűleg - tehát biztosan nem állíthatja - nem volt lehetőség arra, hogy bármilyen bizonyítékot tüntettek el, bár az igaz, hogy még a mai napig nem foglaltak le minden anyagot.

A főügyész a meglepetés kártyát akkor játszotta ki, amikor elmondta: nem tud arról, hogy a budapesti nyomozókat az ügyben vidékiekre cserélték le, de ez igazából nem is érdekli.

Az ATV videója megtekinthető ide kattintva.

Feltöltve: 2015.03.31.
Megnézve: 1391

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra