HIRDETÉS
HIRDETÉS

Új, hatrészes tévésorozatot forgat az MTVA. A Fehér Béla regénye alapján, Rudolf Péter rendezésében készülő alkotás jövőre kerül a képernyőre.

Kossuth kifli címmel új tévésorozatot készít a közmédia – számolt be az M1 Híradója.

Az 1849-es szabadságharc idején játszódó történet alapját Fehér Béla regénye adja. A hat részből álló sorozat Rudolf Péter rendezésében készül, a forgatókönyvet is a színész készítette.

A felvételek már megkezdődtek, a munka 107 helyszínen több mint száz színész közreműködésével zajlik. A sorozatot 2014-ben tűzheti műsorra a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap.

A forgatás egyik fontos helyszínén, a szentendrei Skanzenben tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Rudolf Péter kiemelte: az Üvegtigris után évek óta várta, hogy rátaláljon arra a témára, amelyről úgy érzi, feltétlenül meg kell csinálnia, ez most megvalósulhat. Mint fogalmazott, a regény zseniális, a feladat pedig az, hogy megfeleljenek a regénynek.

Az 1848/49-es szabadságharc idején - 1849 májusában - játszódó Fehér Béla-regényről elmondta, hogy a mű ugyanazt a plebejus indulatot, humort és lírát festi föl, amelyhez "szeretnék én is alkalmazkodni, ugyanarról a domboldalról nézem a világot, mint a szerző". A művet jellemezve hozzátette: alapvetően kalandregény, de mint a hagyma, újabb és újabb rétegek bukkannak elő, egyszerre Jókai-paródia, kísérteteket felvonultató történet, "értelmiségi Gyalog-galopp" János vitézzel, miközben "rólunk szól, de nem erőltetve. Arról, hogyan nem tudunk és hogyan tudunk összekapaszkodni" - fogalmazott a rendező.

Kihívást jelent a regényt a film nyelvére lefordítani, mert Fehér Béla egy egészen különös világot teremtett - mondta el Rudolf Péter, hozzátéve, hogy az író "stíljátéka", a regény nyelvezetének közvetítése fontos része a filmnek.

A hatszor 52 perces történelmi road movie, amelynek elengedhetetlen kelléke egy zöld delizsánsz (postakocsi), egy-egy nap történetét beszéli el. A Pozsonyból Debrecenbe tartó csomag - benne a Kossuthkiflinek elnevezett "tizenöt diós és ugyanannyi mákos bejgli" - útját követve a néző a találkozik majd egyebek mellett Vödric Demeter cukkerbakkerrel (cukrász), Elepi Kőszállal, Estillával, Swappach Amadéval vagy Batykóval.

A sorozatot 107 helyszínen veszik fel, amelyben kiemelkedő helyet foglalnak el a szentendrei Skanzen tájegységei, lakóépületei és belső terei. Több mint száz színész alakítását láthatják majd a nézők, a főbb szerepeket Nagy-Kálózy Eszter, Trokán Nóra, Kőszegi Ákos, Haumann Péter, Reviczky Gábor, Kálloy Molnár Péter és Lengyel Tamás játssza. Az epizódszerepekben is olyan nevekkel lehet találkozni, mint Törőcsik Mari, Básti Juli, Bezerédi Zoltán, Szabó Győző, Lukáts Andor, Balikó Tamás, Méhes László, Scherer Péter vagy Szarvas József, emellett felbukkan benne Rudolf Péter is. A forgatókönyvet Hársing Hilda írta, az operatőr Kapitány Iván.

A széria költségvetése jelenleg 740 millió forint, ebből 480 millió forintot a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) finanszíroz. A kormány szerdán döntött a produkció 100 millió forintos támogatásáról.

Lencsó Rita, az MTVA sajtófőnöke a tájékoztatón kiemelte, hogy a közmédia szeretné a történelmi témájú filmek készítését segíteni, hiszen ennek hagyománya van a magyar televíziózásban, és emellett "minden olyan mű, amely magyar és rólunk szól és értéket teremt, kiemelten fontos". A 74 napos forgatás után, az utómunkálatokat követően várhatóan 2014 októberében kezdi vetíteni a közmédia a tévéfilmsorozatot. A forgatást hamarosan a film Facebook oldalán is követni lehet.

hirado

Feltöltve: 2013.07.12.
Megnézve: 3687

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra