HIRDETÉS
HIRDETÉS

HÍREK > AKTUÁLIS > Az árvíz után jön a belvíz Percről-percre

t: 2223

Az árvíz után jön a belvíz Percről-percre

máj. 21. 17:45Befejeződött a töltés megerősítése Edelényben
Befejeződött a töltés megerősítése Edelényben; bár lassan, de apad a Bódva vízszintje. Az önkéntesek, segítők nagy része hazaindult. A település Borsod nevű városrészében több százan rakták még péntek délután is a homokzsákot a folyó töltésének mentén; a bordás megtámasztások megerősítéséhez illesztették a vízzel töltött savtartályokat. Ezek együttesen biztosítják a megfelelő stabilitást a Bódva magas árvize miatt az átázott gátaknak. A következő napokra - a hétvégi ünnepi időszakban egészen keddig - ügyeletet tartanak, és mintegy 200 fős készenléti egység vigyáz majd az árvízi biztonságra. Molnár Oszkár, a település független polgármestere azt mondta: elkezdődik az árvíz által érintett utcák fertőtlenítése, szombaton kiosztják a szükséges fertőtlenítőszereket. (MTI)

máj. 21. 17:15Nem járható az út Tornabarakonyba és Tornaszentandrásra
Autóval továbbra sem lehet bejutni Tornabarakonyba és Tornaszentandrásra, közölte a közútkezelő társaság Borsod-Abaúj-Zemplén megyei ügyelete. Pénteken ismét megnyitották a forgalom előtt a sátoraljaújhelyi közúti határállomást, és bár igen sok út továbbra is járhatatlan, de több más úton félsávon már lehet közlekedni.

máj. 21. 17:13Ónodnál erősíteni kell a töltést
Ónod térségében továbbra sem lehetnek nyugodtak az árvízi védekezők, a település közelében folyik a Sajó a Tiszába, amely visszaduzzasztja a vizet; homokzsákokkal magasítják, erősítik a töltést - mondta Varga Mihály mérnök ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei védelmi bizottság titkára. Ócsanálosnál, Ónodnál folyamatos a védekezés, miként több tucatnyi más településen is. A gátak átáztak, a szivárgó vizet jószerivel megállás nélkül szivattyúzzák. Pénteken 2300-an védekeztek, és védekeznek. (MTI)

máj. 21. 16:0322 ezer kárbejelentés két biztosítónál
Már a 22 ezret is meghaladta az elmúlt napokban tomboló vihar miatti kárbejelentések száma. Két országos biztosító Független Hírügynökségnek megküldött adatai szerint csak náluk eddig csaknem 3 milliárd forint a becsült kárérték, a társaságok azonban még további bejelentésekre számítanak.

Az Allianz Hungáriához a hétvége óta csaknem 12 ezer kárbejelentés érkezett és még további telefonokra számítanak. A biztosító közleményében az áll, hogy Miskolcról és környékéről még sokan nem tudták bejelenteni a kárukat. Az Allianz szerint várhatóan 960 millió forintnál is nagyobb összeget kell majd kifizetniük a károk miatt. A Generalihoz csaknem 11 ezer bejelentés érkezett, több mint ezer településről. A becsült kár összege már majdnem elérte az 1,9 milliárd forintot. (Független Hírügynökség)

máj. 21. 15:08Az éjjel megnyitják az M1-est a főváros felé is
Várhatóan péntek este nyolc óra és éjfél között nyithatják meg az M1-es autópálya jelenleg még lezárt, a főváros felé vezető szakaszát - közölte az Állami Autópálya-kezelő Zrt. szóvivője. Winkler-Virág András tájékoztatása szerint már befejezték a munkákat, csak arra várnak, hogy kihűljön az aszfalt. Szerda délben kellett lezárni a pályát, nem sokkal a győri körgyűrű előtt, mert a Cuhai-Bakony-ér alámosta az útszakaszt. Hegyeshalom felé pénteken hajnali öt órakor mindkét sávon megindulhatott a forgalom.

máj. 21. 15:01Lezárják a szegedi rakpartot

Elönti a szegedi rakpartot a Tisza a hétvégén, ezért szombaton reggel az utat lezárják a forgalom elől - jelentette be az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság műszaki ügyeletvezetője. Az útra már pénteken este kihelyezik a megállni tilos táblákat, szombat reggel pedig a rakpart mindkét végét lezárják - közölte Priváczkiné Hajdu Zsuzsanna.

Az Alsó-Tiszán - a Kiskörei Vízlépcső fel- és az alvízszintjének kiegyenlítődése miatt - az áradás üteme némileg mérséklődött, a Maros árhulláma miatt ez a hatás Szegednél azonban kevésbé érezhető. A Tisza felső és középső szakaszán kialakulóban lévő árhullám csúcsa a jövő héten ér az Alsó-Tiszára. Valószínű, hogy ezen a folyószakaszon is készültségi szintet meghaladó vízállások lesznek, leghamarabb a jövő hét közepén - mondta. (MTI)

máj. 21. 13:46A tárcák 2,1 milliárdot igényeltek
Az árvízi védekezésben részt vevő központi szervek összesen 2,1 milliárd forintos előleget igényeltek eddigi költségeik fedezésére, az összeg átutalásáról pénteken születhet döntés, mondta Kóthay László, az ügyvezető kormány vízügyi szakállamtitkára Budapesten. Az igénylés csütörtökön érkezett meg a Pénzügyminisztériumba, a pénzt a költségvetés általános tartalékából biztosítják, közölte a pénteki sajtótájékoztatón a szakállamtitkár. A végső szót Bajnai Gordon ügyvezető miniszterelnök mondja ki.

Döntöttek arról is, hogy munkacsoportot hoznak létre, amely egységes eljárásrend szerint méri fel a károkat az ár-, illetve belvízzel sújtott településeken. Hangsúlyozta, hogy az ügyvezető kormány hivatali ideje alatt csak a kárfelmérés kezdődik el, és reményeik szerint be is fejeződik, a kártalanításról, helyreállításról, újjáépítésről már a következő kormány dönt. (MTI)

máj. 21. 13:34Újra van ivóvíz Misklocon
Miskolcon megszűnt a vízkorlátozás, amit a múlt vasárnapi özönvízszerű esőzés és az azt követő árvíz miatt rendeltek el. Sikerült stabilizálni a vízellátást, az ivóvíztároló medencéket feltöltötték ivóvízzel, így a helyi védelmi bizottság péntek délben megszüntette a vízkorlátozást - közölte az igazgató. Vojtilla László egyúttal köszönetét fejezte ki a fogyasztóknak a vízkorlátozás fegyelmezett betartásáért. (MTI)

máj. 21. 12:19Nincs tanítás Baracskán az ár miatt
Nem mentek iskolába a gyerekek Baracskán pénteken. Elmaradt a tanítás, mert több utcát elárasztott a víz, és a gyerekek csak forgalmas főúton tudnának iskolába menni.

A Szent László-patak felduzzasztotta a Váli-vizet, az kiöntött, és kettészelte a falut. 5-6 lakóház van veszélyben, kitelepíteni senkit sem kellett még. Fejérben már csak Baracskán veszélyeztet otthonokat a víz.

Két napja kezdődött az áradás a falu környékén, péntekre virradóra tetőzött a víz. (Független Hírügynökség)

máj. 21. 11:53Árad a Visztula Varsónál
A Visztula vízállása Varsóban péntek reggelre 7,24 méterre emelkedett, amely jóval a riasztási érték (6,50 méter) felett van, a védőgátak azonban eddig megakadályozták, hogy a folyó kilépjen medréből. 400 tűzoltó dolgozott péntekre virradó éjszaka is a gátak megerősítésén. Katonák is segítettek nekik.

A legnagyobb veszélyben a Visztula jobb partján lévő állatkert van, ahol a mentőalakulatoknak több tucat varsói, köztük gyerekek segítenek homokzsákokból gátat építeni.

Péntek estére várhatóan 7,80 méteren fog tetőzni a Visztula Varsóban, 20 centiméterrel a kritikus szint alatt. Ilyen magasan nem állt a folyó a második világháború óta. (MTI)

máj. 21. 10:42Savtartályokkal erősítik a töltést Edelénynél
Megkezdték az üres savtartályok lehelyezését Edelényben, ahol a Bódva rendkívül magas vízállása napok óta tartja magát; a műanyag tartályok, vízzel feltöltve egy-egy tonnányi súllyal védik a töltést. Ez a módszer tulajdonképpen már a megtámasztás megtámasztása, mondták a helyszínen a szakemberek. A korábban lerakott homokzsákokból épített úgynevezett bordás megtámasztásnál helyezik el a műanyag tartályokat, amiket vízzel töltenek meg, a zsákok végéhez rakják, hogy tartsák a töltést.

A kilencvenhat darab egy köbméteres tartályt a kazincbarcikai BorsodChemből, a vegyipari vállalattól kapták. A tartályokat gumiruhában viszik be a vízbe, üresen úszatják a vízen, majd a töltésmegtámasztáshoz lerakva töltik meg. A tartály és a bordás megtámasztás közötti részt homokzsákokkal egészítik ki. (MTI)

máj. 21. 10:34Átáztak a gátak Edelénynél
A legkritikusabb továbbra is a Bódva mentén lévő Edelény térsége, itt több tízezer homokzsákot építettek be a töltés védelméhez, hiszen a Bódva gátjai rendkívül átázottak, közölte Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője.

"Ez a töltés rendkívüli igénybevételnek van kitéve, és az ezelőtti árvizek is sorozatosan áztatták, most minden lehetséges eszközzel megpróbálják az állékonyságát biztosítani, hogy a töltés kitartson" - hangsúlyozta.

A folyó vízgyűjtőjén csütörtökön hullott csapadék kisebb vízszintemelkedéseket okozott. (MTI)

máj. 21. 10:32Súvadástól tartanak
A Sajó és a Hernád mentén kedvezőbb a helyzet, jelentősebb mennyiségű csapadék a folyó felső szakaszán nem hullott. A Sajó felső szakaszán - Sajópüspöki térségében - a vízszint 155 centit apadt a tetőzés óta, a középső részen - Miskolc térségében - fél méteres volt a csökkenés, közölte Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője.

A Hernád Hidasnémetinél 432 centivel tetőzött, azóta 190 centit apadt, míg Gesztelynél 55 centis apadó vízállást regisztráltak. Ónod alatt, a folyó alsó szakaszán is megindult a lassú apadás, itt 25 centit csökkent a vízszint.

Ezeken a területeken a kiépített védműveket nem hagyják magukra a vízügyi szakemberek, a töltések állapotát az apadó vízállásoknál fokozottan figyelik, hogy ne keletkezzenek rézsűcsúszások, súvadások, mert az átázott töltések mentén már megjelentek a káros vízjelenségek, a szivárgások, csurgások, buzgárok, felázások. (MTI)

máj. 21. 10:24Másfélmillióhoz közelít a homokzsákok száma
Az árvízi védekezéshez eddig 1 millió 400 ezer homokzsákot, 150 ezer négyzetméternyi fóliát és 30 ezer fáklyát használtak fel Észak-Magyarországon, közölte Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője. (MTI)

máj. 21. 09:03Két sávot megnyitottak az M1-esen
Péntek hajnalban megnyitották az M1-es autópálya Hegyeshalom felé tartó oldalát, a főváros irányába azonban még mindig tart a terelés. Legkésőbb szombaton délelőtt itt is megindulhat a forgalom, de akár már péntek este átadhatják ezt a két sávot is.

máj. 21. 08:56Visszatérhetnek a sátoraljaújhelyiek
Sátoraljaújhelyen ott, ahol megtörtént a házak vízmentesítése és fertőtlenítése, megkezdődhetett a Ronyva-patak hétfő reggeli árvize miatt kitelepített emberek visszaköltöztetése. Akkor 7-800 embernek kellett elhagynia az otthonát, közülük eddig 463-man tértek vissza lakásukba. (Független Hírügynökség)

máj. 21. 08:55Kijavították a gátat Edelénynél
Kijavították a vízátfolyást az Edelényt védő gátnál. A borsodi városban vízzel teli tartályokkal pénteken tovább erősítik a védművet. Rétközi Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója elmondta: a vízátfolyás azután következett be, hogy több homokzsák leborult a töltéskoronáról. Ezzel együtt bezárták a korábbi gátátvágás miatt keletkezett rést. Időközben a borsodi városba szállítottak 96 úgynevezett IBC tartályt, amelyeket vízzel megtöltve a gátak megtámasztására, megerősítésére használnak majd. (Független Hírügynökség)

máj. 21. 08:41Már csak két település van elzárva
Péntek reggel újból, teljes szélességben megnyitották Miskolc határában a 3-as utat, és használható az M30-as autópálya Miskolc keleti lehajtója is.

Jelenleg két településre, Tornabarakonyba és Tornaszentandrásra nem lehet bemenni személyautóval, tucatnyinál több út pedig nem, vagy csak igen nehezen járható a megyében. (MTI)

máj. 21. 08:4164 településen vannak a gátakon
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében még hatvanegy településen védekeznek az ár ellen, az elmúlt huszonnégy órában 2300-an voltak a gátakon: vízügyi dolgozók, katonák, rendőrök, polgári védelmi szakemberek és helybéli lakosok.

A kitelepítettek közül 780 ember még nem térhetett vissza otthonába. A védelmi erők a vízből 2714 állatot mentettek ki, közölte a megyei védelmi bizottság ügyeletese. Bojti Imre elmondta, hogy csütörtökön 204 ezer homokzsákkal erősítették a töltéseket, vették körbe az áradat által fenyegetett ingatlanokat, ez idáig már 1 millió 311 ezer homokzsákot raktak le. (MTI)

máj. 21. 08:40Javul az árvízi helyzet Borsodban
Az éjszakai órákban nem történt rendkívüli helyzet az árvízzel sújtott Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a folyók, ha igen lassan is, de apadnak, tájékoztatott Bojti Imre ezredes, a megyei védelmi bizottság ügyeletese péntek reggel.

A Sajó, a Hernád és a Bódva vize lassanként apad, de a Sajón, a tiszai torkolatnál érződik a Tisza visszaduzzasztó hatása. A felső vízgyűjtő területeken esett az eső, emiatt kisebb árhullámok alakultak ki, az átázott töltések miatt ez újabb feladatot ró majd a védekezőkre, mondta Bojti Imre. (MTI)

máj. 20. 21:26Apad a Bódva Szalonnánál és Szendrőnél
Láthatóan húzódik vissza a Bódva áradása a Borsod megyei Szalonna és Szendrő térségében. A házak azonban még mindig vízben állnak Szalonnán, homokzsákokkal torlaszolták el az ajtókat, és a lakók egyelőre nem költözhetnek vissza. A szalonnai hídnál a meder környékét egyelőre még saccolni sem lehet. Szendrőn is tart a védekezés, a Szalonna felé eső településrésznél a közútról hordják be a homokot az emberek a gáthoz. (MTI)

máj. 20. 20:13Tónak tűnik a Váli-víz Baracskánál
Folyamatosan emelkedik a medréből kilépett patak szintje Baracskánál, délután három óta újabb tíz centimétert emelkedett. A Váli-víz tóvá alakult, nem folyik, írja olvasónk.

máj. 20. 18:53Több helyen nem jár a komp
Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megye területén járhatatlanná vált több út, forgalomkorlátozásokat rendeltek el. Személyautóval még mindig nem lehet bemenni Tornabarakonyba és Tornaszentandrásra. Nem közlekedik a tiszai komp Ároktőnél és Tiszalúcnál, és a Sajón sem lehet átkelni komppal Köröm és Muhi között. A vízzel fenyegetett települések ellátásával ugyanakkor nincs gond. (MTI)

máj. 20. 18:50Elbontanak egy kerítést a töltés megerősítése miatt
A Bódva tartós árhulláma miatt az edelényi belvárosi híd déli részénél, annak bal oldalán is megerősítik a töltést. Úgynevezett bordás megtámasztással stabilizálják a gátat, ehhez azonban a folyóhoz közeli háznak - amely a Malomszög utcában található - elbontják a kerítését a helyigény miatt. A vízügyi szakemberek csütörtök délután a helyszínen arról is beszámoltak, hogy azon a helyen is megerősítik a töltést, ahol sikerült elzárni a gáton átbukó vízfolyást.

A tervek szerint éjszaka fáklyás világítással kétszáz ember dolgozik majd a gátakon, és folyamatosan figyelik a szakemberek a töltések állapotát. Pénteken várhatóan hatszáz ember vesz részt az edelényi védekezésben. A becslések szerint ha az időjárás kedvez és sem helyben, sem a vízgyűjtő területről nem érkezik újabb nagy mennyiségű csapadék, akkor napi 10 centit apadhat a folyó vízszintje. (MTI)

máj. 20. 17:18Feltörték az árvízi védekezők teherautóját
Vízügyi szakemberek kisteherautóját törték fel csütörtök hajnalban egy forrói panzió udvarán, a szakemberek azért érkeztek Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe, hogy az árvízi védekezésben segítsenek. A tolvaj az autó ablakát betörve több élelmiszercsomagot, szalonnát, májkrémet, hátizsákot, elemlámpát, munkáskesztyűt, valamint egy bakancsot és egyéb értékeket vitt magával. Az encsi rendőrök a bejelentés után, másfél órán belül elfogták a tolvajt. Vele szemben dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást a rendőrség. (Független Hírügynökség)

máj. 20. 17:12Megmentették a töltést Edelénynél
Sikerült elzárni a Borsod megyei Edelényben a Bódva töltésének azon részeit, amelyeket korábban megbontott a hatalmas árhullám, jelentette a helyszínről az MTI tudósítója. Az edelényi kastélyhoz vezető úton jól látható módon csökkent a víz szintje, amint megszűnt a vízátfolyás a holtág felé.

Két markológép hordta a zúzalékot zsákokban, emellett több százan rakták a töltésre a homokzsákot, hogy megfogják a vizet. A védekezési munkákban, vízügyi szakemberek koordinálásával, részt vettek a kelet-magyarországi speciális mentősök, illetve a miskolci mentőcsapat tagjai, a miskolci rendészeti szakközépiskola diákjai, a köztársasági őrezred tagjai, de más területről érkezett tűzoltók, katasztrófavédők és önkéntesek is segítettek.

máj. 20. 16:54Tíz szakaszon van belvízvédelmi készültség a Tiszántúlon
Már tíz védelmi szakaszon rendelt el különféle szintű belvízvédelmi készültséget a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A legmagasabb, harmadfokú védelmi készültség van a Tisza-mentén két védelmi szakaszon, továbbá a Kadarcs, a Berettyó, a Kösely, a Kati-ér és a Hamvas-Sárrét mentén négy-négy szakaszon másod-, illetve elsőfokú a védelmi készenlét. (MTI)

máj. 20. 16:06Újabb árhullám indult el a Tiszán
A Tiszán újabb árhullámot indítot el a vízgyűjtőkön lehullott eső, tájékoztatott Csibrán Zoldán, a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság illetékes osztályvezetője. A folyó északi, északkeleti vízgyűjtőin helyenként 20 millimétert meghaladó mennyiségű eső hullott. Az újabb csapadék a Felső-Tiszán ismét elindított egy kisebb árhullámot, amely folyamatos vízszintemelkedést idéz elő a Tisza magyarországi szakaszán. Egy korábbi árhullám szerda délelőtt 723 centiméterrel tetőzött Vásárosnaménynál, ahol azonban a rövid apadó periódust követően ismét áradás várható.

A hétvégén előreláthatólag Kisköre és Szolnok térségében is eléri a folyó a másodfokú készültség szintjét. Sőt előfordulhat, hogy a jövő hét elejére jelzett újabb hidegfront csapadékzónája 800 centiméter fölé emeli a vízállást, szükségessé téve a harmadfokú készültség elrendelését. (MTI)

máj. 20. 15:51Két ház életveszélyes Csikóstőttősön
Két ház életveszélyessé vált, és mintegy ötvenmillió forint kár keletkezett az elvonult árvíz nyomán a Tolna megyei Csikóstőttősön, tájékoztatott Pintér Sándor polgármester. Bár a Petőfi utca hétfőn elöntött 27 lakóházából levonult a víz, a kitelepített lakók csak a házak kiszáradása után tudnak visszaköltözni, mivel volt olyan épület, ahol egy méter magasan állt a víz. A Baranya-csatorna áradása miatt a községben hétfőn 58 embert kellett kiköltöztetni, és vízátfolyás miatt lezárták a Csikóstőttőst Kaposszekcsővel összekötő utat is. Az útszakaszt szerda este nyitották meg a forgalom előtt. (MTI)

máj. 20. 15:47Egész utcákban áll a víz Baracskán
Csütörtök reggelre a megáradt Váli-víz patak betört Baracskára, azóta tizenöt centimétert emelkedett. Egész utcák vannak víz alatt, a
homokzsákokat kevesen rakják, a Dunánál kellene megduplázni az
átemelést, írja olvasónk. Az iskolát is ellepte a víz.

A folyó felső szakaszán 20 kilométerrel feljebb már megkezdődött az
apadás. A megáradt Váli-víz patak szerdán hajnalban tíz házat
veszélyeztetett Válon és Kajászon, Baracskán pedig egy gazdasági
épület sarkát érte el a víz.

máj. 20. 15:24Újraindult a szakrendelés Szikszón
Csütörtök reggel óta újra fogadják a betegeket a szikszói II. Rákóczi Ferenc Kórház szakrendelései. Az udvarból és az épületből már visszavonult a víz, de a szervizaknákból még szivattyúznak. A kórházat a Vadász-patak vize öntötte el, hétfőn még megközelíteni sem lehetett az épületet. Az árvíz miatt három napon át nem fogadtak betegeket a szakrendelések, mindenkit Miskolcra irányítottak. A becsült kár értéke százmillió forintos nagyságrendű. (Független Hírügynökség)

máj. 20. 15:03Apadnak a patakok az Észak-Dunántúlon
Apadnak Észak-Dunántúl megáradt patakjai, több helyen megkezdődött a védőgátak bontása, a károk felmérése, tájékoztatott az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Péntek estig többfelé várható újabb 5-10 mm újabb eső.

Az elmúlt napokban Bőnyt és Mezőörsöt elöntő Cuhai-Bakony-ér apad, Bakonybánknál levonult a házak közül. Bőnynél azonban az apadás nagyon lassú, a házak egy része még mindig vízben áll, leghamarabb péntek hajnalra várható, hogy az ér visszahúzódik a mederbe. Mezőörsön levezető árkok nyitásával segítették elő a víz lefolyását. Elkezdték a kiépített védművek részleges visszabontását a községben, Banán pedig megszüntették a szivattyúzást. A Concó-patak apadása miatt már bontják az ideiglenes védőgátakat Ácson, ahol az elmúlt napokban pincéket és kerteket öntött el a víz. A Holt-Marcalnál másodfokú a belvízvédelmi készültség, a Rabkertben két nagy teljesítményű szivattyú működik folyamatosan szerda óta. (MTI)

máj. 20. 14:45Győrbe nem lehet eljutni
Hatalmas dugó alakult ki az M1-es autópálya környékén lévő főutakon. A 81-es úton se lehet menni, az Útinform ügyeletese szerint a környéken "voltaképpen nem lehet közlekedni".

máj. 20. 14:44Ál-kárfelmérők jelentek meg Kazincbarcikán
Felső-Barcikán az árvízzel és a belvízzel elöntött területen magukat nem igazoló, kárfelmérés ürügyén a lakásokba becsengető, ismeretlenek jelentek meg - közölte Maros Éva, az önkormányzat szóvivője. Eközben az önkormányzati kárfelmérés még nem kezdődött meg, a vízzel elöntött területre nem küldtek kárfelmérő szakembereket. (MTI)

máj. 20. 14:44Víz alatt a sátoraljaújhelyi állatmenhely
A Rogyva patak áradása miatt Sátoraljaújhely jelentős része víz alatt áll, és az elöntött területen van a menhely is, ahol 93 kutya él. Az állatok egy részét kikötötték a kerítés mellé, a többiek a kutyaházak tetején próbálnak szárazon maradni. A menhely munkatársai kérik a környéken lakókat, hogy segítsenek, és a víz apadásáig fogadják be a kutyákat. (MTI)

máj. 20. 14:43Fertőtlenítésre szólít fel az ÁNTSZ
Az ár- és belvizek miatt sok településen megnőtt a fertőzésveszéyl. Az ÁTNSZ elsődleges tanácsa, hogy a szennyezett víz ne kerüljön szembe, szájba, testre, ételre, és tilos az árvízzel és belvízzel elöntött szennyezett kutak vizét inni. A vezetékes víz fogyasztható. A tisztiorvosi szolgálat azt ajánlja, hogy az idősek és a gyerekek inkább palackozott vagy zacskós vizet fogyasszanak.

A szennyezett ruháket, bútorokat és egyéb használati tárgyakat minden esetben fertőtlenítőszeres vízzel kell átmosni, illetve lemosni. Akinél lázas vagy hasmenéses megbetegedés lép fel, azonnal forduljon orvoshoz. (MTI)

máj. 20. 13:57Félmilliárdos segélyt ad az OTP
Az OTP Bank 500 millió forint segélyt ad az árvíz sújtotta magyarországi térségeknek, az adomány szétosztását a Magyar Vöröskereszt koordinálja - jelentette be Habsburg György, a segélyszervezet elnöke miskolci sajtótájékoztatóján csütörtökön. A félmilliárd forintos pénzbeli adományból tartós élelmiszereket, tisztítószereket vásárol a Vöröskereszt, és az árvíz sújtotta települések önkormányzatainak bevonásával juttatja el azt a rászorulóknak - mondta Habsburg György. Azt is közölte: magánszemélyek, gazdasági társaságok, mobiltelefon-szolgáltatók, az árvíz által nem érintett települések önkormányzatai is segítenek, megindult a gyűjtés, széles körű az összefogás.

máj. 20. 13:24Életveszélyes házak Demecserben
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Demecserben a belvíz miatt nyolc ház vált életveszélyessé, egy lakatlan épület már össze is dőlt. Kiss Gyula (független) polgármester másodfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el a rétközi városban. Egy idős asszonyt ki kell telepíteni a házából. Demecser a Rétköz legmélyebb pontján fekszik, a polgármester azt mondja, ha lép egyet a kertjében, a lábnyomában már jön fel a víz. A pincéket, kertek alját öntötte el a belvíz, illetve a vályogházak falait áztatja. A város külterületén 100 hektár áll víz alatt. (Független Hírügynökség)

máj. 20. 13:24Árvíz után jön a belvíz
Javult az árvízi helyzet az országban, de Borsod megyében a Sajó és a Hernád torkolatában kritikus állapotok uralkodnak.1544 kilométeren van árvízvédelmi készültség. Ebből 130 kilométer védvonalon, beleértve a Bódva teljes hosszát, amely 120 kilométer, rendkívüli, míg 364 kilométeren harmadfokú a készültség. A belvízzel elöntött terület nagysága 24 óra alatt megduplázódott, már 140 ezer hektár áll víz alatt. Váradi József, a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság főigazgatója úgy fogalmazott: az elmúlt napokban "csatákat nyertünk, de háborút még nem", ugyanis a Tisza bal oldali mellékfolyói áradásnak indultak. A Tisza megtámasztja, így visszaduzzasztja a Sajót, ezáltal a Hernáddal alkotott deltában még kritikusabbá válhat a helyzet, ezért ezeken a szakaszokon hosszan elhúzódó áradásra és védekezésre kell készülni. (MTI)

máj. 20. 12:42Lánctalpas markolóval próbálják bezárni az edelényi gátat
Zúzalékot rak le egy lánctalpas markológép a Bódva töltésénél Edelényben, ahol korábban az óriási árhullám megbontotta a töltéskoronát. A markoló vízben áll és úgy rakja a követ a vízátfolyásba.
A Katona József utcában továbbra is víz áll a burkolaton, illetve a házak környékén, az önkormányzat visz meleg ételt az ott lakóknak és azt tűzoltók segítségével juttatják be a házakba. A kormányőrség munkatársai is védekeznek az edelényi gátakon, 15-en érkeztek, letudva szolgálatukat, hogy szabadidejükben segítsenek a településen.
A Pajzs nevű, gépjárművédelemmel foglalkozó társaság ezer homokzsákot és tartós élelmiszert vitt a borsodi városba. (MTI)

máj. 20. 12:40Döglött halak és szemét a víztározónál
A Tarján-patak áradása miatt nagy mennyiségű kommunális hulladék és döglött hal halmozódott fel a víztározó környékén, ezért harmadfokú vízminőségi védelmi készültséget rendeltek el - közölte a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A szennyezés mértéke igen jelentős és a nádas területeit is érinti; a tározó környékén műanyag palackok, flakonok és háztartási hulladékok okoznak problémát. (MTI)

máj. 20. 12:38Áradást várnak a Túron
A Túr gátjainál harmadfokúra emelte az árvízvédelmi készültséget a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - közölte Bodnár Gáspár, a szervezet vezetője. A Tiszába torkolló kis folyón a sok eső miatt további, de már kisebb intenzítású áradást várnak a szakemberek. A Túr mellett a szintén áradó Tisza, a Szamos és a Kraszna mentén egyaránt elsőfokú az árvízvédelmi készenlét. A Lónyay-főcsatornán Berkesz és Kótaj között másodfokú, míg Kótaj és Gávavencsellő között elsőfokú a készültség. (MTI)

máj. 20. 12:35Másodfokú belvízvédelmi készültség a Nádor-csatornánál
A Nádor-csatorna vízszintjének emelkedése miatt másodfokúra emelte a belvízvédelmi készültséget a cece-ősi belvízvédelmi vonalon a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - közölte az illetékes szakaszmérnök. Kiss Jenő tájékoztatása szerint a területen 24 órás figyelőszolgálatot tartanak. A megye területén apad a Gaja, s sikerült megakadályozni a gát átszakadását a mányi halastavaknál is.
Még szerdán is 250-300 ember dolgozott folyamatosan a város határában levő mányi tó ideiglenes gátjának magasításán. (MTI)

máj. 20. 10:15Zebegényben megcsúszott a löszfal

máj. 20. 09:34Összeért a Sajó és Hernád árvize
Borsodban csütörtökön Ónodon a legkritikusabb helyzet, a település közelében ugyanis összeért a Sajó és a Hernád árvize, tengerré változtatva a környéket - írja a Boon.hu.

máj. 20. 08:29Az árvíz miatt még késnek a vonatok
Fokozatosan javul a helyzet a dunántúli és az észak-magyarországi vasútvonalakon, de még vannak olyan vonalszakaszok, amelyeken az árvíz miatt sebességkorlátozás van érvényben vagy vonatpótló autóbusz szállítja az utasokat - közölte a vasúttársaság. Az M1-es autópálya lezárása miatt a MÁV-START a Budapest-Győr-Budapest viszonylatban a nem pótdíjas járatain elfogadja a Kisalföld Volán és a Volánbusz által kiállított bérleteket. Bővebb információkat a poszt címére kattintva olvashat. (MTI)

máj. 20. 07:55Valamelyest javult a helyzet Borsodban
Kissé javult az árvízi helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az elmúlt éjszaka már csak egy embert kellett kiköltöztetni otthonából. A folyók a Tisza és a Bodrog kivételével igen lassan ugyan, de apadnak, több út viszont továbbra is járhatatlan, illetve csak igen nehezen járható. A kitelepítettek közül többen már visszamehettek otthonaikba, ám még így is 876 ember nem térhetett vissza a házába.

A Sajó, a Bódva és a Hernád ha igen lassan is, de apad, a Hernád mentán Ócsanálos és Gesztely térségében azonban továbbra is igen súlyos a helyzet. A Tisza és a Bodrog ugyanakkor árad. A megyében mintegy kéttucatnyi úton nem lehet, vagy csak igen nehezen, teherautókkal, traktorokkal lehetséges közlekedni. (MTI)

máj. 20. 07:49Szombatig nem járható az M1-es Győr és Komárom között
Szombatig biztosan nem lehet használni az M1-es autópályát Győr és Komárom között. Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. tájékoztatása szerint éjszaka ideiglenesen helyre tudták állítani a burkolatot a beszakadt részen, de további vizsgálatok kellenek, hogy biztonságosan lehet-e ott közlekedni.

Winkler-Virág András szóvivő elmondta: minél gyorsabban próbálnak dolgozni, pünkösd miatt ugyanis a hét végére még nagyobb torlódás várható a forgalomterelés miatt. Mint mondta, az autósok már most is az utakon éjszakáztak. Amennyiben szombatra az derül ki, hogy biztonsággal lehet közlekedni a szakaszon, akkor is korlátozásokkal lehet majd használni a pályát. (Független Hírügynökség)

máj. 19. 21:54Nagy még a nyomás a Bódva mentén
Éjszaka is védekeznek a töltéseken a Borsod megyei Szendrőben és Edelényben, ahol apad a Bódva vize, de az áradat még mindig jelentős. Hatalmas a víztömeg Szendrőben. A Szuhogy felé vezető út környékén folyamatosan dolgoznak a szivattyúk, a település északi végénél - Szalonna felé - pedig még mindig zsákolják a homokot. Két csónakkal viszik az érintett töltésrészhez, mert ott akkora a víz, hogy másként nem tudják megközelíteni, részletezte szerda este Szaniszló János, a település független polgármestere, hozzáfűzve, hogy a folyó vízszintje apad.

Edelényben is tart a védekezés. Éjszaka befejezik - a hídtól fölfelé lévő, Bódva úti részen - a töltés megtámasztását, ez mintegy két kilométeres szakaszon biztosítja a megfelelő védelmet az ártól. Százezer fölött van már a beépített homokzsákok száma, mondta Molnár Oszkár, független polgármester. (MTI)

máj. 19. 18:55Több partfal megrongálódott Bakonycsernyén
Megrongálódott több partfal a Fejér megyei Bakonycsernyén; a Gaja és a Súri patak áradása miatt a legveszélyeztetettebb településen az első becslések szerint a kár meghaladja a százmillió forintot, mondta a község alpolgármestere szerdán. Szerdára visszatért medrébe a Gaja, s a katasztrófavédelmi szakemberekkel megkezdődött a károk elsődleges számba vétele. Több épület átázott, egy ház melléképülete leomlott. Egy családot ki kellett költöztetni, ők a Fecskeházban kaptak ideiglenes szállást, közölte Ackermann Zoltán. A falu három pontján megmozdult a partfal, további öt részen pedig károsodott. A helyreállításokra az évi 300 millió forintos költségvetésből gazdálkodó önkormányzatnak nincs pénze, vízrendezési pályázatai pedig mindeddig eredménytelenek voltak, annak ellenére, hogy a község egy részét szinte minden nagyobb esőzésnél elönti a víz és a sár. (MTI)

máj. 19. 18:5349 milliós kár a szentendrei Skanzenben
A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban (Skanzen) 49 millió forintra becsülhető az elmúlt napok viharos időjárása és a Sztaravoda-patak áradása okozta anyagi kár, az intézmény azonban keddtől ismét fogadja a látogatókat. A Skanzen főigazgatója, Cseri Miklós szerint a többnyire 5-10 centiméteres patakból az esőzések hatására 2,8 méter vízmagasságú "őrült folyam" lett, amely alámosta a skanzenvasút töltését, így a sínpálya 10 méteres szakasza jelenleg függőhídként lóg a levegőben.

A szabadtéri múzeum 312 épületének mintegy 20 százaléka károsodott a vihar következtében: 8-10 háznál komoly tetőproblémák állnak fenn, a pincék megteltek vízzel, és az északi fekvésű homlokzatokról az eső leverte a vakolatot. Rengeteg a kisebb kár is. Egyelőre nem lehet felmérni, meddig tart a teljes helyreállítás, a Skanzen munkatársai mindenesetre megtisztították az utakat, és biztosították a balesetmentes látogatás feltételeit, így az intézmény kedden újra megnyithatta kapuit. A 60 hektáron elterülő múzeumban minden tájegység megtekinthető, csupán 2 épület nem látogatható, és az utolsó megálló kivételével a skanzenvasút is üzemel. Nem maradnak el a vasárnapra és hétfőre meghirdetett Pünkösdi Játékok sem. (MTI)

máj. 19. 17:11Ócsanálos is megmenekült
Kedden a Bódva-menti Edelény, szerdán a Hernád-parti Ócsanálos árvízhelyzete volt kritikus, itt a Hernád és a Vadász-patak együttesen okozott gondot. A máskülönben térdig érő Vadász-patak szerda reggelre négy méter mélységű folyóvá duzzadt, és mivel a település egy mélyedésbe épült, megvolt az esélye, hogy gátszakadás esetén az egész falut ki kell telepíteni. Szerdán háromszázan dolgoztak a gátakon, Szegedről is érkeztek vízügyi szaklembnerek. Késő délutánra azonban apadni kezdett a víz szintje, és a helyszínen dolgozó szakemeberk szerint már valószínüleg kibírják a gátak, jelentette helyszíni tudósítónk.

máj. 19. 16:13 1077 kilométeren van védelmi készültség
Az országban összesen 1077 kilométeren van védelmi készültség, ebből 130 kilométer védvonalon rendkívüli a készültségi fokozat. Harmadfokú a készültség 373 kilométernyi folyószakaszon. 330 vízügyi dolgozó vesz részt a védekezési munkákban, akik 66 településen vannak jelen, 250 településen pedig irányítják a munkálatokat. A védekezési munkákban a vízügyi szakembereken kívül még 8700-an vesznek részt: katasztrófavédők, speciális mentők, tűzoltók, rendőrök, pénzügyőrök, polgári védelmi szervezetek tagjai és önkéntesek. Az árvízi védekezéshez eddig kétmillió homokzsákot használtak fel, a kormány 177 millió forint előleget utalt ki a vis major alapból az önkormányzatoknak a kárelhárításhoz. A kitelepítettek száma folyamatosan csökken, jelenleg 1400 ember van, akinek el kellett hagynia az otthonát.

A Zagyván és a Hernádon a legkritikusabb a helyzet. A két szükségtározó megnyitásának köszönhetően már 29 centimétert apadt a Zagyva vízszintje. Szabó Imre cáfolta azt a sajtóinformációt, hogy átszakad volna a Bódva gátja. Mint mondta, a folyó gátját a szakemberek bontották meg annak érdekében, hogy Boldvát ne öntse el a víz. A Sajó és a Hernád felső szakasza is apad. Az időjárási előrejelzések alapján a következő hat napban csökken a csapadék mennyisége és az árvíz levonulásával megkezdődhetnek a helyreállítási munkák. (MTI)

máj. 19. 16:13Homokzsákok az úttesten
Az Edelényből távozó Indexes stábnak a mentés helyi vezetője elmondta, hogy érezhetően apad a Bódva szintje, nagyjából 20 centivel alacsonyabb, mint reggel volt. Szlovákiában állítólag még ennél is többet, közel 50 centit csökkent a víz.

A Felsőzsolca felé vezető 37-es utat viszont elöntötte a víz. A kétsávos út Miskolc felé vezető oldala van víz alatt, ezért csak egy sávon halad a forgalom észak felé, nagy a torlódás.

máj. 19. 16:07Ellopta a gátmagasító gerendát
A töltéskorona megemelésére elhelyezett gerendát akarta ellopni egy férfi a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vizsolynál szerdán délelőtt. Gaskó Bertalan, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a Kis-Hernád csatorna gátjánál az árvízzel küzdő emberek vették észre, hogy a töltéskoronára magasításként elhelyezett gerenda eltűnt.

A települést védő gerenda eltűnését észlelők azonnal jelezték a történteket a mentési munkálatokban szintén résztvevő rendőröknek. Ők a közelben hamar tetten értek egy férfit, aki az eltulajdonított gerendát éppen a közelben próbálta elrejteni. A járőrök a tetten ért, 24 éves helyi férfit az Encsi Rendőrkapitányságra előállították, vele szemben közveszély színhelyén elkövetett lopás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást. (Független Hírügynökség)

máj. 19. 15:21Másod- és harmadfokú belvízvédelmi készültség Tolnában
A Szekszárd-bátai belvízöblözetben másodfokú, a Tolnanémedi-Dombóvár szakaszon harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el szerdán a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Szekszárd és Báta térségében több száz hektárt öntött el a belvíz, a bátai szivattyútelep másodpercenként 3,5, a lankóci szivattyútelep pedig 2 köbméteres kapacitással folyamatosan emeli át a vizet a Szekszárd-bátai főcsatornából a Dunába. A Tolnanémedi-Dombóvár szakaszon a Kaposon levonuló árhullám miatt emelték a készültségi fokozatot. A folyó Döbrököznél, Dombóvár határában, Kurdnál és Szakálynál átlépte a töltést, és főleg mezőgazdasági területeket öntött el. (MTI)

máj. 19. 15:15Újabb szakaszon harmadfokú a készültség a Zagyván
A Zagyva újabb szakaszán emelte harmadfokúra az árvízvédelmi készültséget a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Köti-kövízig). Bár a folyó jászsági részein már végig apadás tapasztalható, továbbra is III. fokú árvízvédelmi készültséget tartanak fenn a Zagyva Jászberény és Újszász közötti, mintegy 100 kilométer hosszú gátszakaszán. A tetőzés jelenleg Újszász térségénél tart, ahol a magas vízállás indokolttá tette, hogy az eddigi II. fokú készültséget négy őrjárásban, összesen 35 kilométernyi védvonalon szerdán III. fokúra emeljék. Ez az intézkedés Újszásztól Szolnok irányában a Zagyvarékas alatti területekig közel húsz kilométeres folyószakaszt érint. (MTI)

máj. 19. 14:52Boldván is folyamatosan zsákolják a homokot
Folyamatosan zsákolják a homokot szerdán is a Borsod megyei Boldván, ahol a Bódva folyó áradása visszanyomja az Ördög-patak vizét. Asszonyok, férfiak, fiatalok és idősek is töltik a zsákokat a településen, a víz már több utcát beborított. Ezért teherautókkal viszik át az áradat egyik oldaláról a másikra a megtöltött zsákokat. A Boldva és Borsodszirák közötti útról jól látható, ahogy a folyó már birtokba vette a mezőgazdasági területeket. Közben ismét eleredt az eső. A borsodsziráki vízmű telepet nem érte el a Bódva áradása, ezért az ivóvíz-ellátás biztonságos. (MTI)

máj. 19. 14:48Gyorsan nő a belvíz a Tiszántúlon
Már több mint 16 ezer hektár földet öntött el a víz a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizg) működési területén. Másodfokúra kellett növelni a belvízvédelmi készültséget a Kadarcs-karácsonyfoki védelmi szakaszon, s fenntartják ezt a védekezési szintet a Tisza és a Berettyó alsó szakaszán, valamint a Hamvas-Sárréten is. Ennél magasabb, harmadfokú a védelmi készültség a Tisza mentén: a Tiszai középső és felső védelmi szakaszán. Az elmúlt napokban lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására a csatornák vízszintje és az elöntött területek nagysága jelentősen növekedett. A 16 üzemelő szivattyútelep naponta több mint másfél millió köbméter belvizet emel át a befogadó folyókba, csatornákba. (MTI)

máj. 19. 14:25Áradnak a Körösök
Áradnak a Körösök; a Fekete-Körösön Antnál szerda késő délután lép életbe árvízvédelmi készültség. A Kettős-Körös vízszintje szerda késő délután haladja meg az elsőfokú készültségi szint elrendeléséhez szükséges magasságot. A hegyvidéki vízgyűjtőkön lehullott csapadék miatt árhullám indult el a Sebes-Körösön, és a Berettyón is. Ezeken a folyókon, valamint a Kettős-Körösön a vízszint magassága várhatóan a hétvégén éri el a készültségi szintet. A meteorológiai előrejelzések szerint csütörtökön a vízgyűjtőkön kettő, másnap pedig hat milliméter esőre lehet számítani.

A megyében a belvízzel elöntött területek nagysága változatlanul 13 530 hektár, amelyből 6 440 hektár a vetés. A Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tíz védelmi szakaszából továbbra is kilencben védekeznek. Másodfok mellett a gyomai, a holt-sebes-körösi valamint a Fekete- és a Fehér-Körös közötti területen, míg a többi helyen a legalacsonyabb készültségi szinten küzdenek az elöntések ellen. Egy nap alatt a működő 14 szivattyútelep kétmillió köbméter vizet emelt át a befogadó folyókba és csatornákba. Az önkormányzatok közül továbbra is Dévaványa, Kamut, Kondoros, Körösladány és Szarvas tart fenn elsőfokú belvízvédelmi készültséget. (MTI)

máj. 19. 14:22Két családot költöztettek ki Vizsolyban
Vizsolyban szintén az alacsonyabban fekvő területeket veszélyeztette a Hernádon levonuló ár, de az itt épült 32 házból végül csak kettőt vett körül a víz. Ezekből az épületekből nyolc lakót költöztettek ki, akik átmenetileg rokonoknál kaptak szállást.

A településen hétfőn kezdték el tölteni és rakni a honokzsákokat. Éjszaka is folyt a munka, majd kedden egész nap épült az ideiglenes gát. Szerdán reggel a Hernád apadásakor megkezdték a szivattyúzást az elöntött területeken.

máj. 19. 13:50Nyolcvan méternyi homokzsák kell
Még 80 méternyi homozsákot kell lerakni Edelényben, hogy kész legyen a város legmélyebben fekvő pontját, a Kálmán Imre utcát védő gát.Csak ezek után kezdhetik meg a víz kiszivattyúzását. Az utcában mintegy 30-40 házat, összesen 150 lakóval zárt el a víz. A polgármesteri hivatal délben ebédet osztott a külvilágtól elzárt lakóknak.
Az árvízvédelmi munkákat vezető parancsnok szerint, mivel a házak új építésűek, ezért előreláthatólag bírni fogják ha 1-2 napig vízben kell állniuk. Továbbra sincs szó arról, hogy az utca lakóit kiköltöztessék, az viszont felvetődött, hogy kikapcsolják az áramot.

máj. 19. 13:44Tanítási szünet van Edelényben
Mivel kedden a helyi általános iskola tanulóinak csak a töredéke tudott megjelenni az órákon, ezért mától tanítási szünetet rendeltek el a községben. Ha az árvízhelyzet javul, hétfőtől újraindulhat a tanítás.

máj. 19. 13:43Napokra lezárják az M1-es autópályát
Beszakadt az M1-es autópálya a Cuhai-Bakony-ér áradása miatt. A pályát napokra lezárták, Veszprém felé lehet kerülni.

máj. 19. 13:27Bizakodik az edelényi alpolgármester
Németh András, Edelény alpolgármestere a helyszínen tartózkodó kollégánknak elmondta, a fő gátat már nem kell tölteni, mert a víz nem emelkedik tovább, így most már csak a gát megtámasztása a feladat. Az alpolgármester hozátette: elképzelhetetlnennek tartja, hogy ez a megerősített gát átszakadjon.

máj. 19. 12:21Krakkó is árhullámmal küzd
Csaknem 10 méteres a Visztula szintje Krakkóban, szerda reggel azonban megkezdődött az árhullám lassú visszahúzódása - mondta Jacek Majchrowski, a város polgármestere. A térségben ennek ellenére továbbra is feszült az árvízhelyzet. Szerdán hajnalban a Visztula átszakított egy gátat, és több utcát elöntött a városban.

krakkóból eddig körülbelül ötszáz embert evakuáltak, és további ötszáz számíthat rá, hogy hamarosan el kell hagynia lakhelyét. A 750 ezres város vezetése iskolákat záratott be, több száz tűzoltó és katona harcol az ár ellen a városban.

Jerzy Miller lengyel belügyminiszter katasztrófának minősítette a helyszínen látottakat, több tucat dél-lengyelországi településen továbbra is riadókészültség van érvényben, a halálos áldozatok száma pedig hatra nőtt.

máj. 19. 12:09Apad a Sajó és a Tarna is
Megkezdődött az apadás a Sajón és a Tarnán is, valamint a Hernád felső szakaszán - mondta Kóthay László. Az ügyvezető kormány vízügyi szakállamtitkára a legfontosabb feladatnak most az átázott töltések megtartását tartja. Közölte azt is, hogy valószínűleg a Hernád alsó szakaszán a vízállás nem éri el az eddig mért legmagasabb vízszintet. Kritikus a helyzet a Zagyván és a Bódván, de pánikra okot adó esemény nem történt - jelentette ki. (MTI)

máj. 19. 12:03A mobilszolgáltatók is gyűjtenek pénzt
Szerda déltől a hazai mobilszolgáltatók közös segélyvonalat működtetnek az árvízkárosultak megsegítésére. A 1749-es szám hívásával a T-Mobile, a T-Home, a Telenor és a Vodafone hálózatából is adományt küldhetünk. Minden hívás és sms 200 forinttal járul hozzá a károsultak megsegítéséhez. A befolyt pénzt a Magyar Vöröskereszt juttatja el a rászorulóknak.

máj. 19. 12:00Kiöntött a Váli-víz, tíz házat veszélyeztet
Kiöntött szerdára virradóra a Váli-víz: a megáradt patak Válon és Kajászón tíz, ártérre épült lakóházat veszélyeztet, Baracskán pedig egy gazdasági épületet ért el a víz. A felső szakaszon már megindult az apadás, így várható, hogy estére a patak visszatér a medrébe. (MTI)

máj. 19. 11:57Lassan apad az Ipoly és a Zagyva
Miután kedden rekord vízállást mértek a Zagyván és az Ipolyon is, a folyók lassan elkezdtek apadni, egyes szakaszokon már mérsékelni lehet az árvízvédelmi készültséget. (MTI)

máj. 19. 11:54Molnár szerint továbbra is veszélyben van Edelény
Molnár Oszkár, Edelény polgármestere szerint "nyugodtak nem lehetünk, mert a gát átázott, és még sokáig magas lesz a vízszint is. Megvan a veszélye annak, hogy a gát átszakad, és többezer embert ki kell költözteteni Edelényben."

Az edelényiek összefogásáról a polgármester elmondta, hogy amíg csak magas volt a víz, az emberek nem vették komolyan a helyzetet, de amikor a déli oldalon átszakadt a gát, észbekaptak és onnantól kezdve példás volt az összefogás. A polgármester külön megköszönte, hogy az ország minden részéből érkeztek segítők.

máj. 19. 11:53Átvágják a gátat Edelénytől hat kilométerre
A Borsod megyei Edelénytől mintegy 6 kilométerre, a déli részen átvágják a gátat a magas vízállás miatt. Azért van erre szükség, mert különben az ár elöntené Boldva települést. (MTI)

máj. 19. 11:44Pintér Edelénybe érkezett
Pintér Sándor leendő belügyminiszter Pelczné Gál Ildikóval érkezett Edelénybe. A két politikus azt mondta, végig fogják járni az elöntött falvakat, "amerre a víz halad". Pintér nagyfokú szervezettségről számolt be, de jelenleg úgy látja, hogy a 800 milliós vis major alap nem biztos, hogy elég lesz a felmerülő költségekre, hiszen csak magának Miskolcnak a védelme is napi ötvenmillió forintba kerül - állította. A leendő belügyminiszter azt még nem tudta megmondani, hogy lesz-e lehetőség a szerencsétlenül jártak kártalanítására, ezt csak a víz megállítása után döntik majd el.

máj. 19. 11:43Megroggyant egy híd az M1-es autópályán
Elterelik a forgalmat az M1-es autópályán a Győr-Moson-Sopron megyei Nagyszentjánosnál, mert egy vízfolyás alámosott egy hidat, amely emiatt megroggyant, az út is megrepedt - mondta közölte az Állami Autópálya Kezelő kommunikációs vezetője. Winkler-Virág András hozzátette: a híd szerkezete komolyan károsodott, és egyelőre nem tudni, mikorra sikerül megjavítani. A forgalmat Nagyszentjánosnál az 1-es főútra terelik. Az M1-es autópályát Győr felé teljesen lezárták. Budapest felé egy sáv még járható, de Winkler-Virág András szerint hamarosan azt is lezárják a forgalom elől. (Független Hírügynökség)

máj. 19. 11:09Hetvenezer felajánlás az árvízkárosultaknak
Csaknem hetvenezren hívták a Nemzeti Segélyvonal (NSV) telefonszámát, ahol egy telefonhívással 200-250 forinttal támogathatják a májusi ítéletidő károsultjait. Az NSV civil kezdeményezésre létrejött ernyőszervezet, mely a beérkező hívásokból keletkező adományokat a legnagyobb magyarországi segélyszervezetek között osztja szét. Az NSV 1750-es telefonszámát a vezetékes hálózatokból és a T-Mobile hálózatából lehet hívni, a másik két mobilszolgáltató, bár szándékát már tavaly ősszel jelezte, egyelőre nem csatlakozott a kezdeményezéshez.

máj. 19. 11:07Több helyen van útzár Hevesben és Nógrádban
A vízátfolyások miatt Heves és Nógrád megye több közútján rendeltek el félpályás, illetve teljes útzárat. Heves megyében Bélapátfalva és Szilvásvárad között rézsűcsúszás miatt, Nagyfüged és Tornazsadány között pedig vízátfolyás miatt van félpályás útlezárás. Eger és Noszvaj között földcsuszamlás miatt zárták le az utat. Belvíz miatt zárták le Füzesabonynál a 33. számú utat. Teljes az útzár vízátfolyás miatt Detk belterületén, valamint Adács és Vámosgyörk között.

Nógrád megyében két szakaszon lépett életbe teljes útlezárás: a 21. számú főúton Csécsénél, illetve Csécse és Szarvasgede között. (MTI)

máj. 19. 10:56Kiöntött a Karasica Szederkénynél
Keddről szerdára virradó éjszaka Szederkénynél kilépett a medréből a Karasica. A víz kerteket, házakat öntött el. Információink szerint a bajt az okozta, hogy az északabbra lévő halastavakból leengedték a vizet.

máj. 19. 10:55Gumicsónakkal járják Edelényt
Helyszíni tudósítonk szerint Edelényben néhol derékig érő víz van.
A Katona József utca - mely egyébként a város legmélyebb pontja is egyben - házainak egy részébe betört a víz. Előszobák és garázsok vannak víz alatt, de ennek ellenére senkit nem telepítettek még ki. Budapestről érkeztek önkéntesek gumicsónakkal járják a környéket, és kihozzák azokat, akik nem akarnak házaikban maradni. Az élelmet szintén csónakon viszik nekik, ellátásukat megszervezik.

máj. 19. 09:03Csütörtökre sok esőt jósolnak Borsodba
További esőket prognosztizálnak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe a szakemberek, a csütörtökön a záporok, zivatarok kialakulásának környezetében akár 15 milliméternyi csapadék is lehullhat.

Szerdán reggelig az elmúlt 24 óra alatt öt milliméternyi eső esett Miskolcon, a következő időszakban azonban Borsodban bizonyos helyeken, ahol záporok, zivatarok alakulnak ki, lokálisan akár 10-15 milliméter eső is eshet, közölte a helyi meteorológiai szolgálat munkatársa. Hozzátette, hogy a Bódva és a Sajó vízgyűjtőjén, a szlovák területen esik az eső. (MTI)

máj. 19. 08:17Lassan apad a Bódva Edelénynél
Edelényben szerdára virradóra is több százan védekeztek a gátakon. Éjszaka nem kellett senkit kitelepíteni, azonban felkészültek minden eshetőségre, egy esetleges gátszakadásra, nagyobb vízátfolyásra is. "A víz ha nagyon kicsit is, de apadt, és kitartunk a töltések mentén" - mondta a település polgármestere, Molnár Oszkár. (MTI)

máj. 19. 07:20A Hernád mentén súlyos helyzet várható
Vízügyi szakemberek szerint szerdán a Hernád mentén várható súlyos helyzet, ide, Ócsanálos térségébe látogat Pintér Sándor leendő belügyminiszter is. (MTI)

máj. 19. 07:19Megközelíthetetlen települések Borsodban
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több település - Hernádszentandrás, Tornabarakony, Tornaszentandrás - személyautóval megközelíthetetlen, az ellátással egyelőre nincs probléma. Kéttucatnyi út járhatatlan, illetve nehezen járható. (MTI)

máj. 19. 07:16Egész éjszaka esett az eső Borsodban
Gyakorlatilag egész éjszaka és hajnalban megállás nélkül esett és esik az eső Borsod-Abaúj-Zemplén megye több részén, nehezítve az árvízi védekezésben résztvevő ezrek munkáját. A Sajó, a Bódva és a Hernád mentén továbbra is rendkívül súlyos a helyzet, a folyók gátjait homokzsákok százezreivel erősítették és erősítik, magasítják.

Éjszaka villanyfénynél, fáklyák világításával vízügyi szakemberek, tűzoltók, polgári védelmisták, rendőrök, pénzügyőrök, egyetemisták, az árvízzel sújtott települések lakói védekeztek, önkéntesek, karitatív szervezetek emberei voltak talpon, a védekezésben több mint tízezren vesznek részt. (MTI)

máj. 18. 21:49Alámosta a víz a miskolci temetőt
Teljesen elmosta a víz a miskolci Szent Anna temető egy részét. A sírkert egy domboldalon van, ami a sok víztől beszakadt, a szakemberek folyamatosan dolgoznak, hogy helyrehozzák. A temetőben lévő sírokat meg kellett támasztani, hogy ne omoljanak le. (Független Hírügynökség)

máj. 18. 21:03Forralni kell az ivóvízet Miskolc egyes részein
Helyreállt a vízszolgáltatás Miskolcon, a város vízellátását biztosító társaság ugyanakkor arra kéri lakosságot, hogy fogyasztás előtt forralják fel a vizet. A Miskolci Vízművek (Mivíz) kft. kedd este közölte, hogy a bükki víznyerő források jelentős részét kizárták a vezetékes ivóvíz-szolgáltatásból, ezért kellett Miskolcon vízkorlátozást elrendelni. Kedden a Szinva forrást ismét visszakapcsolták a hálózatba, és várhatóan a vízszolgáltatás az esti órákban Miskolc minden területen normális lesz. (MTI)

máj. 18. 20:16Halálos áldozatot is követelt a védekezés
Nógrádban egy halálos áldozatot is követelt a víz elleni védekezés: Pásztón hétfőn egy férfi infarktust kapott, amikor a pincéjéből a vizet szivattyúzta ki, életét a mentők már nem tudták megmenteni - közölte a katasztrófavédelmi igazgatóság nógrádi parancsnoka. (Független Hírügynökség)

máj. 18. 20:15Apad az Ipoly, a Zagyva
Kedd estére elállt az eső Nógrádban, apad az Ipoly és a Zagyva felső folyásánál is normalizálódott a helyzet, és újabb árhullámra már nem számítanak a katasztrófavédelmi szakemberek. Ipolytarnócon a folyó 411 centiméteres vízállása délutánra 390 centire apadt, és ugyan Balassagyarmat térségében még harmadfokú készültség van érvényben, az Ipoly már nem veszélyeztet házakat.

A Zagyva víztározói megteltek, a mátraverebélyiből már nem tudják szabályozni a vízszintet, viszont a Bátonyterenye határában lévő Maconkai tó zsilipjének tetejét még nem érte el a víz, így felfogják a Szuha felől érkező utánpótlást, s szakaszolva engedik tovább a Zagyvát, közölte Lavajné Dóka Éva, Bátonyterenye polgármestere. (Független Hírügynökség)

máj. 18. 18:55Közösen gyűjt a három mobilszolgáltató
Közös adománygyűjtésbe kezdett a három hazai mobilszolgáltató, a Vodafone, a Telenor (ex-Pannon) és a T-Mobile. Szerda déltől a 1749-es telefonszámra várják a hívásokat vagy az "ARVIZ" vagy "ÁRVÍZ" tartalmú SMS-eket - minden hívás vagy SMS 200 forintba kerül. A pénzt a Magyar Vöröskereszt juttatja el a rászorulóknak, a mobilszolgáltatók semmilyen külön díjat nem számolnak fel az üzenetek vagy a hívások után.
A 1749-es számot a három mobilszolgáltató és a T-Home vezetékes hálózatából is lehet hívni.

máj. 18. 17:51Az adóbevallásokat is halaszthatja a rendkívüli időjárás
Nem bünteti meg az APEH azokat, akik azért nem adják le a közelgő határidőre a személyi jövedelemadó vagy társasági adó bevallásukat, mert a rendkívüli időjárás akadályozta őket, például árvízi védekezésben vettek részt. Ilyen esetben az akadályok megszűnte után kell beadni az adóbevallást, illetve megfizetni az adót. A szankció úgy kerülhető el, ha a leadással vagy befizetéssel egy időben igazolási kérelmet nyújt be a rendkívüli helyzet miatt megkésett adózó, aki ezzel kimentheti késedelmét. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyeieknek azonban még ezt a kérelmet sem szükséges benyújtaniuk, mivel ott hivatalosan kihirdetett vészhelyzet van.

Az elektronikus úton benyújtott bevallások esetén az igazolási kérelmet papíron kell eljuttatni az adóhatósághoz. Ezáltal az adózó olyan helyzetbe kerül, mintha a kötelezettségét határidőben teljesítette volna. Ebben az esetben a késedelmes teljesítés miatti szankció kiszabásától az adóhatóság eltekint. "Mivel Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kihirdetett veszélyhelyzet áll fenn, ezért a térségben a természeti körülmények által akadályoztatott ügyfél részéről nem szükséges részletes indoklás az igazolási kérelemben, elegendő a veszélyhelyzetre való hivatkozás" - közölte kedden az APEH. (Független Hírügynökség)

máj. 18. 17:32Szentendrén kidőlt egy fa a 11-es útra
A szentendrei Duna-korzó környékén kicsavart egy jegenyefát a szél. A katasztrófavédelem munkatársai délután négy óra körül hozzáláttak a fa feldarabolásához. A munkálatok elvégzésnek idejére teljes útzárat rendeltek el a 11-es főúton, ahol öt óra óta félpályán már lehet haladni. Komolyabb a gond Tura és Hatvan között a 3104-es úton, ahol a Galga patak átcsapott az úttesten. Noha folyamatosan szivattyúznak, a felgyülemlett víztömeg miatt kevéssel 12 óra után teljes útzár lépett érvénybe. Kerülni délről Tura - Zsámbék - Jászfényszaru felé, míg északról Bag- Aszód- Hatvan felé lehet. (MTI)

máj. 18. 17:24Segít a Református Szeretetszolgálat és a Katolikus Karitász is
Több mint félmillió forint értékben adományozott a Magyar Református Szeretetszolgálat gumicsizmát, matracot, tartós élelmiszert, fertőtlenítőszereket az árvízkárosultaknak. A szolgálat gyűjtést indított, hogy még több helyszínen tudjon segítséget nyújtani, az adományokat a CIB Bank 10702019-85008898-51100005 számlaszámra várják.

A Katolikus Karitász ivóvízzel, élelmiszerrel, ruhaneművel segít a bajbajutottakon egyházmegyei központjain keresztül az árvíz és belvíz sújtotta területeken. A KK országos központja elkülönített számlán várja azok felajánlását, akik pénzadományukkal szeretnék segíteni a bajba került családokat.

A Székesfehérvári Egyházmegye a pünkösdhétfői egyházmegyei nap megrendezésének költségét, egymillió forintot ajánlott fel Bodajk és Balinka önkormányzatainak a rászorulók megsegítésére: "Egyházmegyei Nap" megjelöléssel várják az adományokat a CIB Bank 11101002-19821780-36000001-as számlaszámára. A Hajdúdorogi Egyházmegye "Árvízkárosultaknak" megjelöléssel várja az adományokat a 11100702-19204886-41000007 számú számlára. (MTI)

máj. 18. 16:33Gondok az áramszolgáltatásban

Már nem a viharkárok, hanem az árvíz okoz problémát az áramszolgáltatás visszaállításában; vannak helyek, ahol a katasztrófavédelem munkatársai kérték, hogy kapcsolják ki a szolgáltatást, mivel az veszélyeztette volna a munkálatokat, közölte Kutas István, az E.ON Hungária Zrt. szóvivője kedden az MTI-vel. Ahol lehet, ott kedd estére helyreáll a szolgáltatás. Kedd reggel még nagyjából kétezer szolgáltatónál nem volt áram, ez a szám délutánra néhány százra csökkent.

A vihar által okozott egyik legnagyobb kár a szolgáltatásban Balatonőszödön történt, ahol mintegy negyven fa esett rá a vezetékre. Kedd estére azonban várhatóan itt is helyreáll az áramszolgáltatás. Vasárnapra virradóra a Dunántúlon több mint százezer fogyasztónál nem volt áram. Az érintett területeken a kitört fák, kidőlt oszlopok, elázott transzformátorok, a felázott talaj és az erős szél jelentették a legnagyobb problémát. Az áramszolgáltató a dél-dunántúli régióban hétfő kora estig a vihar miatt keletkezett meghibásodások négyötödét kijavította.

máj. 18. 16:27120 embert költöztettek ki Bőnyről
Hétfő este óta folyamatosak a kitelepítések a Győr-Moson-Sopron megyei Bőnyön. A cuhai Bakony-ér áradása miatt eddig 120 ember hagyta el a házát. 6 utcában több mint nyolcvan ház áll víz alatt. Az áradás még mindig nem állt meg, az embereket csónakokkal mentik ki. A víz akkora, hogy sok helyen mellkasig ér és a házakba is betört. Van olyan épület, amelyben már mintegy 80 centiméter magasan áll a víz. Voltak, akik délelőtt még úgy döntöttek, nem hagyják el otthonukat, de délután háromra már megkétszereződött a kitelepítettek száma.

A településen több ezer homokzsákot raktak ki, hogy megfékezzék a hétfő éjszaka érkezett áradatot. A víz még mindig folyamatosan nő, ahogy a kimenekített emberek száma is. A tűzoltóknak azonban nem csak a helyieket kell kijuttatniuk, sok helyen állatok is maradt az elöntött házaknál. Eközben Mezőörsön folyamatosan apad a cuhai Bakony-ér. Oda vasárnap érkezett az árhullám, ami miatt több mint 90 embert telepítettek ki. (Független Hírügynökség)

máj. 18. 16:04Takarítanak, fertőtlenítenek Sátoraljaújhelyen
Levonult a Ronyva-patak árvize Sátoraljaújhely utcáiról. A város területén a Ronyva-patak az eddig mért legmagasabb vízszintet 75 centiméterrel haladta meg vasárnapról hétfőre virradó éjszaka. Ezért nem lehetett megvédeni a házakat. A különböző intézményekben 425 ember töltötte az elmúlt éjszakákat, de ennél sokkal nagyobb azoknak a száma, akiknek el kellett hagyniuk az otthonukat, csak ismerősöknél, rokonoknál húzták meg magukat.

Miután a víz visszatért a medrébe, megkezdődött a víz kiszivattyúzása a lakásokból, ha ezzel végeztek akkor kezdődhet el a melléképületek vízmentesítése. Ezzel egyidőben elkezdődik az elöntött területek takarítása, valamint fertőtlenítése is. Az önkormányzati károk felmérése szintén megkezdődött. (Független Hírügynökség)

máj. 18. 15:57Segítséget kér a komlóskai polgármester
Köteles László a Független Hírügynökséghez eljuttatott közleményében kifejtette: településükre idén áprilisban és májusban nagy mennyiségű csapadék hullott, jelentős károkat okozva a helyben élő lakosságnak. A nehéz sorsú emberek számára nem nyújt segítséget központi költségvetés és a biztosító társaságok is csak kis mértékben térítik meg a keletkezett károkat. Ezért kérik, hogy a Komlóskáért Alapítványon keresztül aki teheti, támogassa az árvízkárosultakat. Leginkább építőanyagra, cementre, festékre (fémre, fára alkalmas), vetőmagra (zöldségmag, vetőburgonya), valamint készpénz adományokra van szükségük. A Komlóskáért Alapítvány közhasznú szervezet számlaszáma: 11734169-20006998, adószáma pedig 18427819-1-05, ha valaki adója egy százalékát szeretné felajánlani a komlóskaiaknak.

máj. 18. 15:39Katonák a gátakon
Több más szervezet mellett a Magyar Honvédség is segítséget nyújt az árvíz sújtotta térségekben az élet- és vagyonmentési, valamint szállítási és ellátási feladatokban. Hétfőn és kedden több váltásban összesen 250 katona és 36 jármű illetve egyéb gép vett, illetve vesz részt az árvízi védekezésben. Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára hétfőn rendelte el a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer aktivizálását, Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Hazuga Károly altábornagy, vezérkari főnök-helyettes kedden döntött a katonák és honvédségi eszközök kirendeléséről.

Sásdon három terepjáróval segítettek be a katonák, a hajmáskéri lőtéren található Malom-völgyi víztároló megerősítésén pedig két munkagéppel dolgoztak az ott lévő katonák a vízügyi szakemberek kérésére. Somogy megyében összesen 87 katonát rendeltek ki homokzsákok megtöltésére. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 149 katona és 26 jármű érkezett Gesztelyre. Az Antenna Hungária Zrt. jelzése alapján Veszprém megyében a honvédség segítségét kérték a Kab-hegyi közszolgálati műsorszóró állomás üzemanyag-ellátásának biztosítására. Ehhez a honvédség egy speciális, terepjáró tartálykocsit adott a megfelelő személyzettel. (Független Hírügynökség)

máj. 18. 15:21Újra járnak a vonatok a Balaton déli partján
Tovább javul a helyzet a dunántúli vonatközlekedésben. Az időjárási viszonyok miatt bevezetett sebességkorlátozásokat fokozatosan oldja fel a MÁV, és a Balaton déli részén újra megindul a vonatközlekedés. Székesfehérvár és Balatonszentgyörgy között - az eddigi vonatpótló buszok helyett - délután már újra vonatok szállítják az utasokat, közölte kedden délután a Mávinform.

máj. 18. 15:11Várható időjárás szerda estig
Eleinte erősen felhős lesz az ég, többfelé várható eső, zápor, majd délutántól nyugaton és a középső országrészben felszakadozik, csökken a felhőzet, éjszaka főként keleten valószínű csapadék. Szerdán gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, de kezdetben nyugaton és középen néhány órás napsütés is lehet, keleten többfelé, másutt helyenként alakul ki eső, zápor. Az északnyugati szél kedden sokfelé, szerdán néhol még viharos lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4, 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 12, 17 fok között valószínű. (MTI)

máj. 18. 15:09Újabb kitelepítések Székesfehérváron
Bakonycsernyén mostanra a Gaja visszatért a medrébe, de az eső még esik. Balinka Mecsér felől már megközelíthető, Bodajk irányából azonban továbbra sem lehet behajtani. A Fehérvárcsurgó-Igari bekötő is le van zárva még. Mór környékén a lakóházakat sehol sem fenyeget a víz. Délután két órakor Székesfehérváron rendőrök közreműködésével megkezdték ismét a Székely utca végén lévő lakott hétvégi házakból a kitelepítést. A magasan álló víz miatt a város polgármestere életveszélyesnek minősítette a területet. A kilenc férfi és négy nő - köztük egy állapotos asszony elszállásolásában - a krízisközpont nyújt segítséget. A területről hétfőn este már elszállítottak hét embert, de reggelre visszatértek a házakba.

Mány térségébe újabb segéderők indultak a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságról az ottani tó nyúlgátjához, mert meg kell erősíteni, mivel fennáll a gátszakadás veszélye. A gát felett átbukó víz viszont most is a Szent László patakba folyik és veszélyezteti a part közelében épült házakat. A helyszínen lévők elmondása szerint a két-három kilométerre lévő házakba folyik már be a víz. (Független Hírügynökség)

máj. 18. 15:09Egy kisgyerek meghalt Lengyelországban

Közlekedés a a lengyelországi Chelm Maly egyik utcáján
Lengyelországban eddig már legkevesebb öt emberéletet követeltek az ország déli részét sújtó áradások, s az elmúlt 24 órában kétezer embert kellett kitelepíteni otthonából. A természeti csapás öt halálos áldozata között egy tűzoltó, egy 85 éves nő és egy nyolcéves gyermek is van. Két embert eltűntként tartanak számon.

Áradás a csehországi Bohumínban. Az áradások miatt a cseh hatóságok 17 morvaországi folyószakaszon, illetve településen hirdettek ki vészhelyzetet.
A meteorológiai szolgálatok szerint az árvizeket kiváltó esőzések kisebb intenzitással, de a hét végéig folytatódnak Lengyelországban. A jövő hét elején azonban újra sok csapadékra lehet számítani. A néhány napja kezdődött özönvízszerű eső több csapadékot hozott, mint amit az évszázad árvízének tartott 1997-es katasztrófa idején tapasztaltak. (MTI)

máj. 18. 14:55Több családot ki kellett telepíteni Bicskén
A felduzzadt, áradó Szent László patak húsz lakóépületet veszélyeztet Bicskén. a 70 centiméter magas vízzel körülvett házakban lakó családokat kedden a Csokonai iskolába telepítették ki - mondta el a város polgármestere. A Kanizsai utcából már hétfő este ki kellett telepíteni három családot. A városban három utcában veszélyezteti a víz a lakóépületeket. (MTI)

máj. 18. 14:54Segítséget vár a Vöröskereszt és a cigány önkormányzat
Az emberek felajánlásait várja a Vöröskereszt és a cigány önkormányzat is, hogy az elmúlt napok viharos időjárása és áradásai miatt bajba került családokon segíteni tudjanak. A Vöröskereszt elsősorban pénzadományokat vár, míg a cigány önkormányzat meleg ruhát és tartós élelmiszereket is gyűjt. A Magyar Vöröskereszt a számlaszámára beérkező adományokat teljes egészében a bajbajutott családokhoz és településekhez juttatják el. A pénzt országszerte bármelyik Vöröskereszt-irodában be lehet fizetni készpénzben, illetve a szervezet számlájára: K&H Bank 10405004-00026547-00000000. Az Országos Cigány Önkormányzat a budapesti székházukba, a VII. kerületi Dohány utca 76-os szám alá várja a felajánlásokat reggel nyolc és délután hat óra között leadni. (MTI)

máj. 18. 14:49A töltéseket erősítik Heves megye déli részén
Heves megye északi, majd a középső térségében már visszahúzódóban vannak a vízfolyások, a megye déli részét még nem érte el az áradás. A déli településeken folyamatosan a gátakon vannak a lakosok, a

2010.05.21. 12:05

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A HÍR KÉPGALÉRIÁJA

Következő

Legfrissebb hirek