HIRDETÉS
Szex riport.
 
HIRDETÉS
Lányok házhoz!
 
HIRDETÉS


HÍREK AZ EROTIKA VILÁGÁBÓL

Az ingyenpornó kinyírta a pornóipart

Alig néhány órával az Erotika Kiállítás [1] előtt nagyon vegyes képet kaptunk a hazai erotikaiparról. A főpróbán megjelenő pornósok egészen elkeseredetten nyilatkoztak a szakma sanyarú helyzetéről, amit egyrészt az internet okoz, másrészt a pornót is elérő gazdasági válság, vagy ha más nem, akkor az, hogy mostanra a külföldi stábok felfedezték maguknak a magyar színészeknél olcsóbban dolgozó román, szlovák, cseh fiúkat és lányokat. A pornósokkal szemben viszont a táncolással foglalkozók azt mondják, a világ szép, és jó, sőt ha lehet még többen kíváncsiak a produkciókra.

Itt megtapogatja, van egy légköre
"Az internettel nem lehet felvenni a versenyt, ezt én nagyon jól tudom. Az a jövő, ezt így kell látni. Az, amit nem tud az internet, az élő kontaktus. Hogy ide eljön, látja élőben a műsort, megtapogatja, ennek van egy légköre, miliője, amit nem tud az internet visszaadni. Ez az, ami életben tartja a kiállítást, de egyébként, ha bármit is akar venni, a legutolsó bugyitól a legkülönlegesebb vibrátorig mindent meg tud venni az interneten. Ha személytelenül és kényelmesen, otthonról akar vásárolni, akkor internet" - mondta a Velvetnek Strausz Ildikó, a kiállítás egyik főszervezője.

A főszervező azt is elmondta, hogy három éve egyre nehezebben tudják összehozni a kiállítást, részben az internet miatt. "Három éve egyre nehezebb összehozni a dolgot. Az internet olyan fórum, ahol mindent lehet. Vásárolhat, filmet nézhet, részleteket nézhet olyan kiállításokból, ahova lehet, hogy nem is megy el" - mondta a szervező.

Szabó Roland, a kiállítás műsorait összeállító Harashow vezetője szerint az egyik megoldás a kiállítás fellendítésére az lehetne, ha kitiltanák a fényképezőgépeket és kamerákat. "Hollandiában voltam most egy kiállításon, ahova nem jöhetett be senki fényképezőgépekkel, kamerákkal, nem lettek belőle újságcikkek. Kicsit exkluzívabb lett ettől, meg bárki ki mer így menni. Én nem mernék itthon olyan dolgokat megcsinálni egy kiállításon, mint kint. Mert idejön valaki, felvesz, akármi, felrakja YouTube-ra, kint ez nincs" - mesélte Szabó Roland.

A műsorszervező Szabó szerint az ő területén, ami alapvetően legénybúcsúkhoz, erotikus show-műsorokhoz köthető, nem érződik komoly visszaesés, az viszont biztos, hogy elkezdett beszűkülni a piac. Úgy érzi, túl sok cég van jelen, a fogyasztók száma viszont nem nő.

Natalie Cole táncos viszont nem érzi, hogy túl sokan lennének a piacon, de legalábbis neki jelenleg van munkája bőven. "Nekünk, erotikus show-műsorokat előadó nőknek, táncosoknak ez sosem okozott problémát. Múlt héten voltam egy erotikakiállításon, előtte egy szombati napon volt hét műsorom, előtte pénteken négy. Szóval nekem talán még több is van" - meséli Cole, aki nincs tisztában a pornósok sanyarú helyzetével.

Magyar, francia, cseh pornószínészek rohangásznak
A kiállítás főpróbáján megjelenő pornószínészek mind jellemzően nemzetközi produkciókban szerepelnek, így nemzetközi tapasztalatok alapján mondták egyöntetűen azt, hogy az internet és az ingyenes pornó teljesen betett a szakmájuknak. Négy-öt évvel ezelőtt virágzott a pornóipar, mára viszont alig vegetál.

"Érezhető a válság, bármily meglepő, hiszen az ember azt gondolná, hogy a pornóiparra ilyen dolgok nincsenek hatással, de nagyon megcsappantak a munkák. Jelenleg kevés forgatás van Magyarországon, úgyhogy érzik a lányok, illetve a fiúk is, hogy ez már nem az, ami néhány évvel ezelőtt volt. Én hat évvel ezelőtt kezdtem, akkor minden nap dolgoztam egy héten, és azért kellett visszamondanom munkákat, hogy pihenni tudjak, most jó, ha heti egy-kettő van" - meséli Mya Diamond pornószínésznő.

A szakma egyik legismertebb hazai alakja, Lauro Giotto [2] annyira kiábrándult a szakmájából, hogy jelenleg parkolópályáról figyeli inkább az eseményeket. "Válság van. A pornóban is válság van. Készpénzválság van, tehát az összes cég, amelyik itt dolgozott, a Private, beleértve Pierre Woodmant, Mario Salierit, Mario Pollakot, meg az isten tudja még hány producer van a világon, mind készpénzhiánnyal küszködnek. Hogy miért? Konkrétan azért, mert a pornót megölte az internetes piac. Nagyon sok film készült, amit feltettek az internetre, ahonnan le lehet töltögetni, és nagyon sok hacker rájött, hogy hogyan lehet így pénzt keresni. Összeállnak, letöltögetik a filmeket, aztán feldobják egy olyan weboldalra, ami ingyenes. Mi ebben a pénz? Valaki megcsinál egy pornófilmet tízezer euróért, felteszi az internetre, pár hackergyerek összeáll, letölti, aztán felrakják a saját weboldalukra ingyen, és kiadják a bannerfelületeket. Ebből nekik bejön a pénz. És mivel szinte mindegyik filmmel megcsinálják ezt, aki gyárt, az nem kapja vissza a befektetett pénzét. Magyar, francia, cseh, angol pornószínészek rohangásznak össze-vissza, hogy most mi legyen" - meséli elkeseredetten Giotto [3], aki hangsúlyozta, nem barátnője a kiállítás egyik sztárvendége, a német Vivian Schmitt [4].

Be kéne tiltani az internetes terjesztést
"A készítők folyamatosan agyalnak, hogy mit lehetne csinálni, mert zavarja őket, hogy sokszor nagy pénzekért megcsinálják az anyagot, amit leszednek, néhány nap után feltöltik internetre, és akkor ingyen megnézhető. Azt nem tudom, hogy mikor lehet ezt megállítani, mert az ügyes, okos hackerek mindig egy lépéssel előrébb járnak, de az biztos, hogy ez most mindenkinek problémát okoz a szakmában. Több olyan stúdió van, amelyik azon gondolkozik, hogy leáll egy időre a forgatással, mert egész egyszerűen mínuszban lennének, ha folytatnák" - számol be szomorú tapasztalatairól Mya Diamond.

A pornó hasonló cipőben jár, mint a zeneipar, vagy a hagyományos értelemben vett filmezés: képtelenek felvenni a versenyt az internetet elárasztó illegális és ingyenes tartalommal. A filmek esetében az összezuhant DVD-eladásokat olyan tervekkel próbálták helyretenni, hogy a lemezen megvásárolt filmek mellé mindenféle értékes extratartalmakat biztosítanak, így valóban érezheti azt a potenciális vásárló, hogy többet kapott, mintha csak letöltötte volna a filmet.

Giotto szerint a pornó esetében ez azért nem lehet megoldás, mert már így is minden lehetséges extrát rátesznek egy-egy DVD-re, újságot is adnak melléjük, ráadásul az áruk is nagyon lent van. A kiállításon például jellemzően 3 DVD-t kaphatunk ezer forintért. "Konkrétan meg kéne szüntetni az internetes letöltési lehetőségeket, és csak a DVD-piacnak termelni. Azt meg kell venni a benzinkúton, a sex shopban. A hackereket meg ki kéne nyomozni, arra már van lehetőség, hogy IP-címeket visszakeressenek, de nagyon sok pénzbe kerül, arra meg egyelőre senkinek sincs se pénze, se türelme, hogy végigcsinálja" - vázolja megoldási javaslatait Giotto. A radikális ötlet úgy látszik népszerű a szakmabeliek körében, Vivian Schmitt [5], aki a németországi helyzetet ismeri leginkább, szintén hasonlóan vélekedik.

"Az internet miatt van visszaesés. Az interneten jóformán ingyenesen töltik le a filmeket, különben meg 15-20 euró lenne. Most ötven százaléknál nagyobb a visszaesés ahhoz képest, ami néhány évvel ezelőtt volt. Az lehetne a megoldás, ha nem létezne a letölthető pornófilm fogalma. Ha a pornófilmeket gyártók egész egyszerűen nem tennék fel internetre a filmeket. Persze ez egy nagyon radikális álláspont" - mondta Vivian Schmitt a Velvetnek.

index

2009.09.27. 12:30
vissza az előző oldalra | még több erotikus hír

A HÍR KÉPGALÉRIÁJA


Bónusz+ hirdetések: