HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AKI A VIRÁGOT SZERETI... > Díszkert > Természetes kert pipacsokkal

t: 9987

Természetes kert pipacsokkal

A pipacs mára kissé elfeledett dísznövény, pedig virágainak szépsége, viszonylagos igénytelensége miatt megérdemli a figyelmünket. E viragos gyógynövények némelyikét kizárólag díszítés céljából nemesítették ki. A pipacsmezők szépségét varázsolhatjuk kertünk napos részébe. A pipacsok szegélyek, sziklakertek díszei is lehetnek.

A nálunk őshonos mezei pipacs (Papaver rhoeas) a mák testvére. Szántók szélén, tarlókon, parlagokon közönséges gyom. A búzatáblák szélén a mezei szarkalábbal és a búzavirággal tömegesen terem. A pipacs a vegyszeres gyomirtás következtében kiszorult a vetésből az utak szélére, beköltözött kertjeinkbe. Vágott virágként értéktelen, de helyben hosszan gyönyörködhetünk dús virágzásában, s talán még száron maradó apró gubói is dekoratívak. Ha akarjuk, hogy évekre megtelepedjen kertünkben, várjuk meg, míg virágai megszáradnak és elhintik magvaikat.

Alacsony, mindössze húsz centiméteres száron az alpesi törpemák (Papaver alpinum) fehér, rózsaszínű vagy narancs sárga virágai késő tavasztól nyár közepéig nyílnak. A virág porzói jellegzetesen befelé görbülnek. Erősen szabdalt levelei páfrány jelleget kölcsönöznek a növénynek. Ha az elnyílt virágfejeket folyamatosan leszedjük, hosszan virágzik, bár az egyes virágok csak pár napig élnek. Mészköves talajjal is megelégszik. Napfény kedvelő. Mindezért sziklakertekbe is ajánlott.

Az izlandi mák (Papaver nudicaule) fagytűrő évelő. Szürkés-zöld, szárnyas vagy karéjos levelei rozettában fejlődnek. A virágszár levéltelen, szőrrel borított. Ő sem nő 60 cm-nél magasabbra, és vérvörös, narancs, krémszínű vagy fehér virágai minden sziklakert díszére válnak. Nyáron azonban már visszahúzódik. Vágott virágként is kitűnő. A hűvös klíma növénye. Napfénykedvelő. A jó vízgazdálkodású talajokat kedveli.

A magas, olykor a méteres magasságot is elérő évelő díszpipacs (Papaver orientale) ágyásszegélyekbe, kerítés mellé, rézsüre kerülhet. Jellegzetesen kora nyári virág. A 15 cm átmérőjű, kehely alakú, krepp papírhoz hasonló virágszirmok skarlátvörösek. Teljes napon, száraz és nedves klímán egyaránt fejlődik. Virágzás után néhány héttel érdemes visszavágni, mert a növény megcsúnyul. A helyén maradt űrt hamarosan elfoglalják a környező növények. Ha a virágfejeket nem távolítjuk el, hanem hagyjuk, hogy a magvak beérjenek, magától elszaporodik.

A legelterjedtebb díszmák vagy díszpipacs a Papaver somniferum. Nálunk egynyári növény. Nyél nélküli, felfelé törő, ovális levelei gyakran fogazottak, fűrészeltek. Ragyogó fehér vagy vörös virágai az 1,2 méteres magasságot is elérik. A talaj kémhatására nem érzékeny, és a csapadék igénye is tág határok közé esik. Nedves, termékeny talajon fejlődik a legjobban, Eredendően fagytűrő, de fagyérzékeny változatai is ismertek. Egyes fajtái alkaloidban gazdagok (ópium). Az ópium az éretlen toktermésből nyerhető ki. A díszváltozatokban csak nyomokban található alkaloida. Ugyanakkor mindegyikük magja, amelyeket mákként ismerünk, gasztronómiai céllal felhasználhatók. A vetőmagboltok kínálatában - a gazdag színválasztékon túl - találhatunk egyszerű, féltelt és telt virágú változatokat.

Ugyanebbe a növénycsaládba, de más nemzetségbe tartozik a sárga, esetenként fehér színárnyalatokban júniustól szeptemberig virító kaliforniai kakukkmák (Eschscholtzia californica). Selymesen fénylő négy szirma tűző napsütésben teljesen kiterül. Egynyáriként nevelhető. A viaszréteggel borított, kékes szár alapjánál fejlődő levelek finoman szárnyaltak. Szintén alkaloidokban gazdag, amelyek hatása az opiátékéhoz hasonló, csak sokkal gyengébb. Fájdalomcsillapító és nyugtató hatású, köhögés csillapító gyógynövény. Komplex vegyületei az idegsejtek adrenalin átvitelére hatnak. Garami Márta (forrás: www.kertpont.hu)

2005.06.13

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Mezei pipacs (Papaver rhoeas)
Mezei pipacs (Papaver rhoeas)
Alpesi törpemák (Papaver alpinum)
Alpesi törpemák (Papaver alpinum)
Izlandi mák (Papaver nudicaule)
Izlandi mák (Papaver nudicaule)
Évelő díszpipacs (Papaver orientale)
Évelő díszpipacs (Papaver orientale)
Díszmák vagy díszpipacs a Papaver somniferum.
Díszmák vagy díszpipacs a Papaver somniferum.
Kaliforniai kakukkmák (Eschscholtzia californica)
Kaliforniai kakukkmák (Eschscholtzia californica)

Legfrissebb magazinok