HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > FÉRFI > Csináld magad! > Környezetbarát penészölő

t: 2539

Környezetbarát penészölő

A szakemberek szerint a „biztos” megoldás az ok – azaz a páralecsapódás, nedvesedés – megszüntetése, de ez gyakran nem lehetséges, vagy rendkívül költséges lenne. A penészesedés nemcsak régi házaknál fordul elő, hanem sajnos új építésű lakásoknál is. Leggyakoribb oka a nem megfelelő (homlokzati vagy vízzáró) szigetelés, amelynek következtében olyan falszakaszok keletkeznek, amelyeken vagy lecsapódik a pára, vagy más építési hibák következtében átüt a nedvesség. Ezt okozhatják falszerkezeti repedések, sérült homlokzati szigetelések, de a falsíkok és a tetőcsatlakozások nem megfelelő szigetelése is, vagy a fűtési rendszer hibás kivitelezése. Amíg ezt a kiváltó okot nem szüntetjük meg, minden vegyszer csak tüneti kezelésre elég.


A hőhíd a ludas

A legtöbb penészesedési probléma az ún. hőhidas épületeknél fordul elő. Ezeknél a házaknál a falsíkok találkozásánál, a tetőszerkezet illesztésénél, a vasbeton gerendáknál, a nyílászárók beépítésénél vagy sérült, vagy elvékonyodik, vagy egyszerűen hiányzik a külső szigetelés. Ezeken a pontokon a falterület lehűl, s a beltéri meleg levegő páratartalma belül kicsapódik rá. De a vizesedést okozhatják az eltömődött, szivárgó vízvezetékek is.

Az okok másik fő csoportja nem építési hibából, hanem a nem megfelelő lakáshasználatból – rossz szellőztetési és fűtési szokások – vagy a kiszáradás előtti használatbavételből adódik.


Túl jól szigetelő ablakok

A túlzottan magas páratartalom gyakori probléma az olyan lakásokban, amelyekben az energiatakarékosság szempontjából korszerű, légmentesen záró nyílászárókat szerelnek be, de az úgynevezett résszellőztetők hiányoznak az ablakokról.


otletmozaik.hu

2007.02.14

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok