HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > FÉRFI > 18+ > Szex a lelke mindennek - tabu a potencia

t: 4002

Szex a lelke mindennek - tabu a potencia

A Magyar Szexuális Medicina Munkacsoport az elmúlt hónapokban készített online kutatása arra kereste a választ, hogyan befolyásolja az érintettek párkapcsolatát, szexuális életét a merevedési zavar, mikor és milyen megoldási lehetőségeket kerestek és találtak. (A tesztet – június-júliusban – több százan töltöttek ki. A felmérés a Szinapszis Kft. közreműködésével készült.)Ágyban – asztaltól
Gyakori kérdés, hogy mitől függ egy párkapcsolat tartóssága. A válaszokból az derült ki, hogy elfogadjuk vagy nem, de a harmonikus szexuális élet is meghatározó tényező. Minden második válaszadó úgy nyilatkozott, hogy a szex a hosszantartó kapcsolat egyik feltétele, sőt a férfiaknak még valamivel fontosabb is, mint a nőknek.

A nők szerint ugyanis a kapcsolat tartósságát kevésbé befolyásolja, mi történik az ágyban. Ők a családi élet más területeit, a munkát, a karriert vagy a káros szenvedélyeket jelölték meg, mint a kapcsolat megromlásának okát. Szerintük nem tesz jót a kapcsolatnak, hogy a mai túlhajszolt élet mellett a párok egyre kevesebb időt szánnak egymásra (54,7%), káros szenvedélyekkel (32,3%), például alkoholproblémákkal küzdenek, szexuális zavarok nehezítik az életüket (25,4%) vagy a hosszú idő alatt ellaposodik a kapcsolatuk (23,4%).

A nők úgy tartják, tartós párkapcsolatban a hűtlenség leggyakoribb oka, hogy valamelyik partner újdonságra, kalandra vágyik (47,3%), nem szexuális természetű problémák, nézeteltérések miatt a felek elhidegülnek egymástól (43,3%) vagy csökken az egymás iránti szexuális vonzalom (37,3%).

Potencia zátonyok
Átlagosan minden második kapcsolat bukik meg potencia-problémák miatt – vélik a kutatásban résztvevők, sőt minden negyedik válaszadó szerint, ha emiatt megromlik a szexuális kapcsolat, az esetek 70 százalékában szakításhoz is vezethet.

A kérdőívet kitöltők több mint egyharmada (36,5%) már tapasztalt merevedési zavart. Ez főleg az idősebbeket, illetve az öt évnél régebbi kapcsolatokat érinti. A nők szerint a potenciazavar minden negyedik esetben gátlásossá tette a férfiakat (39,7%). Véleményük alapján a potenciazavar jobban kihatott szexuális életükre, mint a férfiak gondolták. A potenciazavar miatt megromlott kapcsolat a válaszolók közel fele szerint teljes mértékben rendbe hozható, ha a mindkét fél közösen kezdeményezi a megoldást.

Tabutémák, terápiák
A potenciazavar még mindig tabutéma Magyarországon, a legtöbben nem beszélnek róla, vagy nem rendelkeznek elegendő információval – legtöbbször egyszerűen a szőnyeg alá söprik a problémát. Ez az elhárító szemlélet annak ellenére nem változott a témában korábban folytatott felmérések óta, hogy ma már az érintettek interneten vagy telefonon is – anonim módon – juthatnak naprakész információhoz.

Bár jelentős volt azok aránya, akik már tapasztaltak merevedési zavart, közel sem voltak annyian, akik az orvosukat is felkeresték a problémával. (Az érintettek fele a kérdőív kitöltéséig nem fordult orvoshoz.) Érdekes módon a nők majdnem kétharmada (61,6%) volt azon a véleményen, hogy párja még nem járt orvosnál a problémával.

A kérdőívre adott válaszok alapján akik tapasztaltak már potenciazavart és megoldást is kerestek a betegségükre leggyakrabban a gyógyszeres kezelés mellett döntöttek (36,4%): a legtöbb esetben hatékony, alkalmazása pedig kényelmes. De elérhetők ma már nagyobb szabadságot és a kötöttségektől mentes szexuális életet nyújtó terápiák is. A férfiak számára fontos továbbá, hogy titokban tarthassák: kezelés alatt állnak. A válaszadók a merevedési zavar különböző kezelési lehetőségei közül a hosszabbhatású megoldást részesítenék előnyben.

A kutatás eredményeiből kiderül, hogy még mindig kevesen élnek a terápiás lehetőségekkel. Az anonim tanácsadás és információszolgáltatás sok férfi számára bátorítást ad ahhoz, hogy orvosi segítségért folyamodjanak, amire nagy szükség is van, hiszen sokszor akár 1,5-2 év is eltelik, mire először orvoshoz fordulnak.

nana

2005.10.04

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok