HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > FÉRFI > Csináld magad! > Munkában a szalagcsiszoló

t: 2034

Munkában a szalagcsiszoló

Először is nagyobb nyers, szálkás, majd durván gyalult felületeket csiszoltunk simára a PBS-el. Lazán irányítva előbb keresztben, majd szálirányba koptattuk egyenletesre a pallódarab felületét. Csupán a gépet kellett irányítanunk, gyorsan sima felületet sikerült elérnünk. Figyelemre méltó, hogy a gépnek milyen hatékony a porelszívása. Hatékony anyaglemunkálás mellett alig került por a munkaterületre, viszont a mikrofilteres porszűrő szinte megtelt, ajánlatos tehát gyakorta megtisztítani munka közben.

Ezt követően a munkaasztalra rögzített gépen végeztünk különféle munkákat. Csavaros szorítókkal a gépet hátára fordítva stabilan a munkaasztalra rögzíthető. Hosszú lécek csiszolásához az oldalvezetőre egy vezetőlécet erősítettünk, így könnyen ment a munka, csak a léc végének továbbításakor ajánlatos tolófát használni. A szögbe állítható párhuzamvezető nagyon hasznos tartozék. Gépre szerelése egyszerű, 45-90° közötti szögbe állíthatósága mellett a szalag szélétől való távolsága is beállítható. Ezzel a szalag egyenletes kopását lehet ideálissá tenni, használhatóságát megnövelni. Bár a vezetőlap oldalán van szögbeosztás, a beállítás pontosságát nem árt ellenőrizni, mert a szorítócsavarok meghúzása közben a lap elmozdulhat. Ez azonban csak szögben egymáshoz csatlakozó élek esetén ajánlott.

Ezután a függőleges helyzetbe állított gép lehetőségeit próbáltuk ki. Asztalra erősítéséhez előbb a műanyag állványt kellett a gép tetejére csavaroznunk, majd annak talpára állítva a szalagcsiszolót a két csavaros szorítóval rögzíthettük a munkaasztalra. Tárgyasztalként ugyancsak a szögbe állítható vezeték szolgált. Ilyen gépállásban lécek nagyoltan leszabott végét sikerült gyorsan félkerekre, görbe vágott végüket pedig pontosan a lapjukra merőlegesbe csiszolnunk. A merőlegesbe csiszolt bútoralkatrészek készítésekor érdemes a vezetőlapra egy - a szalag felületére derékszögben beállított - lécdarabot erősíteni, hogy a lecsiszolt felületek merőlegesek legyenek a darab oldalélére.

Azonos hosszúságú darabok esetében ezeket összefogva célszerű lecsiszolni, így azok méretazonosságát is könnyű biztosítanunk. Gérbe vágott keret elemek végét is összefogva lehet pontosan azonos méretűre- és szögűre csiszolni a megfelelő szögbe állított és külön oldalvezető léccel felszerelt asztal segítségével. Egy kis ötletességgel, mindig a célnak, anyagnak megfelelő szemcsenagyságú szalagot és fordulatszámot alkalmazva a PBS 7AE szalagcsiszolót igen sokoldalúan lehet használni.

ezermester

2005.09.13

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok