HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > FÉRFI > Csináld magad! > Végzetes hibák lakásfelújításkor

t: 2562

Végzetes hibák lakásfelújításkor

A következő tipikus hibákat gyakran elkövetik azok, akik frissen vásárolt használt lakásukat újítanák fel, vagy csak szeretnék átalakítani eddigi otthonukat. A legtöbben ugyanis nem mérik fel pontosan, hogy mennyibe fog kerülni a munka, meddig tart majd és mire kell felkészülni.

Az alábbi hibák kiemelése csupán figyelemfelkeltésként szolgál, de hasznosnak bizonyulhat a tervezésnél.

1. hiba: alábecsüli a költségeket

Mindegy, hogy mennyire részletesen, vagy pontosan állítja össze a lakásfelújítás költségvetését, minden esetben számítson legalább 10-20 százaléknyi pluszkiadásra, hiszen egy-egy kiegészítő tétel csak menet közben bukkan fel, ezért nem lehet előre betervezni. Tipikus eset, hogy a fal, vagy padló átalakításakor elhasznált csövekre, vagy régi és veszélyes vezetékekre bukkannak a mesteremberek (ha nem saját magunk végezzük a felújítást).

A legjobb, ha a munka előtt magunk is utánanézünk a felhasználandó anyagok, felszerelések árának, és nem kizárólag a felújítást végző javaslatára hagyatkozunk. Ugyan praktikusabb lehet, ha a mester veszi meg és esetleg szállítja el hozzánk a szükséges anyagokat, de bizonyos esetekben jobban járunk, ha mi vesszük meg, ami kell.

. hiba: túlzottan spórol

A legtöbben érzékenyek a felújítási költségek iránt, de az a legkevésbé kifizetődő, ha mindenen spórolni akarunk. A szakmunkát ne a legolcsóbban dolgozó, hanem tapasztalt mesterre bízzuk, és hallgassunk a barátok, rokonok ajánlásaira, javaslataira. Részesítsük előnyben a jó minőségű felszereléseket és anyagokat; ha rövid időn belül cserélni kell valamit a falban, az újbóli csempézés, festés költségei igencsak megdobhatják a végső számlát.

Ne fukarkodjon a szaniterek, mindennapi használati tárgyak beszerzésénél sem, vegye meg, amit szeretne, egyébként minden nap szemrehányást tehet magának, ha kinyitja a csapot, vagy belenéz a szekrénybe.

Számítson káoszra!

A felújítással kapcsolatos stressz a porral és a kosszal együtt növekszik: a munkások átgázolnak a lakáson, és a munka minden része túl sokáig tart.

Hogy ezt megelőzzük, érdemes mindent megkérdezni a kivitelezőktől még a felújítás előtt. Mennyi idő alatt fejezik be a teljes munkát? Naponta hánykor kezdenek, és mikor végeznek? Egyértelműen mondja el, hogy mit szeretne, és milyen munkát végezhetnek el, és mennyit költhetnek a felügyelete, engedélye nélkül.

A legjobb munkások a munka végeztével naponta feltakarítanak, de valamennyi hulladék, por és törmelék mindig marad.

4. hiba: túlbecsüli a megtérülést

Nem minden felújítás növeli az ingatlan értékét. A legnagyobb megtérülést általában a konyha és a fürdőszoba felújításától várhatunk, de az értéknövekedés mértéke legalább annyira függ attól is, hogy a város melyik részén van a lakás. A megtérüléssel kapcsolatban az a legjobb, ha kikérjük az ingatlanpiacot ismerők véleményét.

Egyébként pedig a felújítás értékét gyakran nem is lehet forintban mérni, hiszen a tulajdonosnak sok örömet hozhat az átalakított lakás, ha benne él.

hvg

2005.08.27

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok