HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > FÉRFI > Csináld magad! > KONYHA-2.

t: 5195

KONYHA-2.

Páraelszívók
Manapság egyre többen egészítik ki konyhájuk berendezését páraelszívóval is. Ez nagyon hasznos berendezés, de valójában csak megfelelõ módon beszerelve hatásos. Ha csak a helyiség levegõjét forgatja, a különféle szûrõk bizony nem elég eredményesek, már ami az ételszagok eltüntetését illeti. Van amelyiknek az elszívó szûrõje cserélhetõ papírbetétes, vagy szénszûrõs, és van amelyiknek fém a szûrõbetéte, amelyet mosogatógépben lehet megtisztítani. Az igényesebbek
elektronikusan szabályozhatóak, szûrõik ellenõrzöttek, és mindegyik hagyományos, vagy energiatakarékos világítással ellátott. Elszívómotorjaik több fokozatúak, szívóteljesítményûk 270-650 m3/h közötti. Kivitelük nagyon változatos. A kémény alakú, különálló munkaasztal, ún. konyhasziget fölé szerelve is ellátja a feladatát (13), míg a többit a konyhai munkapult tûzhelye, vagy fõzõlapja fölé erõsíthetjük fel. A kérdés csupán az, hogy milyen magasra kerüljön, és mennyire fedje a tûzhely lapját. Nos, a szagelszívók átlagosan elfogadott szerelési magassága 75-85 cm a fõzõfelülettõl számítva, szûrõbetétük, terelõburkolatuk, vagy kihajtható ernyõjük pedig csak olyannyira álljon ki, hogy peremük a tûzhely elülsõ széléig érjen (13). Ez vonatkozik a kihúzható (teleszkópos) betétû páraelszívókra is. Arra azonban ügyeljünk, hogy semmiképpen ne akadályozzák a munkát, és lehetõleg a fejünk fölé kerüljenek. Ellenkezõ esetben egy hirtelen fordulásnál megüthetjük magunkat a kiálló szélében.
Beépítésüket a kialakításuk jelentõsen befolyásolja, ezért a mûszaki adataikon kívül ezt is figyelembe véve válasszuk ki a céljainknak megfelelõ páraelszívót. A teleszkópos kivitelûek pl. csak látszólag csekély helyigényûek (14), valójában csak a szûrõernyõjük fele húzható ki, a ventilátorháznak viszont a szekrények között kell helyet biztosítanunk. Hasonlóan az ernyõs elszívókhoz, amelyek függõleges elrendezésûek, kihajtható ernyõjük pedig tereli az elszívandó levegõt a szûrõkhöz. Ezeknél kihasználatlan helyek keletkeznek a ventilátorszekrény elõtt vagy mögött. A hagyományos, kiálló páraelszívók (15) viszonylag könnyen elhelyezhetõk, viszont többé-kevésbé kiállnak a felsõ szekrénysor síkjából, és süllyesztett beillesztésük esetén a felette levõ szekrény ajtaja kisebb lesz a többinél. Ráadásul esetenként a levegõ elvezetésérõl beépített kürtõvel célszerû gondoskodnunk, ami újabb problémák forrása lehet.
A páraelszívók ugyanis csak akkor mûködnek hatásosan, ha a helyiség levegõjét nemcsak cirkuláltatják, hanem a fõzési szagokkal, gõzzel terhes levegõt el is távolítják a konyha légterébõl. Ez pedig csak úgy valósítható meg, ha a szagelszívót a szabadba vezetett szellõzõcsatornával is kiegészítjük. A páraelszívókra kivétel nélkül csatlakoztatható a különféle mûanyag elemekbõl gyorsan összeállítható szellõzõcsatorna (16), amelyet a falon átvezetett, szellõzõráccsal fedett csövön keresztül vezethetünk a szabadba. A lapos csatornaelemeket a szekrények tetején teljesen rejtve vezethetjük el. Ám ha ez a csatorna túlságosan hosszú, akkor a kivezetõcsõbe is szükséges egy szellõzõ ventillátort szerelnünk, hogy a légáramlás kellõen hatásos legyen. Mivel így jelentõs mennyiségû levegõt vonunk el a konyhából, pótlásáról az ajtóba vágott rácsos szellõzõnyílással, vagy az ablak kinyitásával gondoskodjunk. A fõzéskor keletkezõ ételszagok így biztosan nem szivárognak át a lakás más helyiségeibe, és a nem is olyan olcsó páraelszívó nemcsak díszes ventillátorként hanem valóban páraelszívóként fog mûködni.


Hûtõk, fagyasztók a bútorba építve

A modern konyhából nem hiányozhat a hûtõ- és fagyasztószekrény sem. A korszerû hûtõberendezések energiatakarékos üzemük mellett olyan jelentõs elõnyöket is nyújtanak amelyek a régebbi hûtõknél ritkaságszámba mentek. Elfelejthetjük a lerakódott jégréteg idõt rabló leolvasztását, nincs dér és jégképzõdés a fagyasztott ételeken, garantált az állandó hõmérséklet, belsõ terük ideális kialakítású, szemetgyönyörködtetõen szépek, és e mellett a konyhabútorokba (17), illetve a munkapult alá is beépíthetõk (18). S hogy az ajtajuk se üssön el a bútortól, külsõ felületükre a frontfelülettel azonos ajtótakaró lapok felerõsítésére is mód van. Az meg már természetes hogy az ajtók nyitásiránya kívánságunk szerint megváltoztatható.
Arra azonban mindenképpen figyeljünk, hogy a sütõtõl távol kerüljenek, és a hátsó légcseréjük is meglegyen, különben az ideálisnál gyakrabban fognak bekapcsolni, és ezt bizony a villanyszámlánkon hamar meg is fog jelenni. A jó szellõzésû hely nagyon fontos, mert csak így mûködnek a beépített hûtõgépek valóban takarékosan. A beépítési utasítások erre egyértelmûen utalnak, ám a betartásukat saját magunknak kell megoldanunk. A befogadásukra szolgáló szekrényeknek ezért felül legyen nyitott része, és alul is hagyjunk bõ helyet a friss levegõ beáramlásához. A pult alá helyezett hûtõknél pedig ajánlatos a pult végébe nyílást vágnunk, amelyet beragasztott ráccsal takarhatunk el.


Mosogatógépek

Drága, ám igen hasznos háztartási gép ez (19), megszerzése komoly családi beruházást igényel. Helye a mosogató közelében a legideálisabb, mivel a villanyáramon kívül vízbetáplálást és szennyvízelvezetést is igényel. Beépíthetõ változatban is kapható, és a beépítéséhez szükséges helyigénye gyártmányonként változó. Mivel a konyhai munkapultokhoz igazított mindegyikük mérete, nem igen haladják meg a 900 mm-es magasságot, és a 600 mm-es mélységet, így csak a szélességük változó, de az sem jelentõsen, hiszen általában 12 személyes étkészletek befogadására alkalmas a mosogatóterük. Bekötésük sem túl bonyolult, ha megteremtjük a vízbetáplálás és a szennyvízelvezetés helyét. Ennek legegyszerûbb, de nem a legnívósabb módja a mosogatóhoz használt szakaszolócsap azaz a sarokcsapra szerelt T-leágazó fitting, valamint az arra felerõsített újabb sarokszelep, amelyre már közvetlenül csatlakoztathatjuk a mosogatógép saját vízcsövét (20). A szennyvíz elvezetéséhez pedig a szifonra utólag ráépíthetõ T-elágazás szükséges, amelyre csõbilinccsel szoríthatjuk fel a gép kiömlõcsövét (21). A másik bekötési megoldás kívülrõl nem látható, ugyanis a bekötési helyek a mosogatószekrény belsejében vannak. Mivel vízórás a lakás, közvetlenül a mérõ után felszerelt elzáró szelepének második leágazására csatlakoztatták rá a vízcsövet, a szennyvízcsövet pedig kétmedencés mosogató kifolyószerelvényén levõ egyik csatlakozó csõcsonkjába kötötték be (22).
A mosogatógépet ajánlatos külön e célra kiépített elektromos vezetékszakaszról és külön konnektorról használni, mert a gép elég nagy fogyasztónak mondható, hiszen felvett teljesítménye 1,3-1,5 kW.


Mikrohullámú sütõ, olajsütõ, és egyéb konyhai készülékek

Az eddig felsoroltakon kívül még számos konyhai készülék is tartozéka lehet a konyhánknak. A mikro, amit általában gyorsmelegítésre, ritkábban sütésre is használunk, vagy az olajsütõ (23), amelyben akár egy csirkét is gyorsan ropogósra piríthatunk, vagy a kombinált kávéfõzõ, amely ma már teafõzésre is alkalmas (24), hogy a kenyérpirítót (25), a mixert, vagy a kombinált háztartási robotgépet (26) ne is említsük. A mikro kivételével ezek csak idõszakosan használt készülékek, ezért többnyire a szekrények mélyén a helyük, de az is elõfordul, hogy egyszerre többet is munkára kell fognunk. Egyenként is jelentõs az áramfelvételük, ám együttes mûködésük esetén jelentõsen megterhelhetik a konnektorokat és a falban húzódó vezetéket is. Ha pedig nincs megfelelõen kialakított, több dugaszoló aljzattal ellátott elektromos hálózatunk, akkor a készülékek hálózati kábelei még a munkánkat is akadályozzák. Ha a konyhában \"nagyüzem\" van, bizony megeshet, hogy egyidejû használatuk soknak bizonyul, és közös erõvel lecsapják a villanyórát. Ezért fontos a jól méretezett elektromos hálózat és a fogyasztók áramfelvételéhez megfelelõ Amper számú szektorbiztosító. Ha ez megvan, nem maradunk majd készülékeink miatt áram nélkül, legfeljebb az óránk fog alaposan pörögni. Elkerülhetjük a különféle készülék-kombinációk kiötlését, és teljes figyelmünket az ízes falatok elkészítésére fordíthatjuk.


következő oldal

(ezermester.hu)

2005.05.12

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok