HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > FÉRFI > Csináld magad! > Íróasztali kellékek nemes fából 2.

t: 2187

Íróasztali kellékek nemes fából 2.

Írószertartó (C)

Ez csupán csak annyiban tér el készítését illetõen az elõzõktõl, hogy fenéklapját 2-3 mm-es rézlemezbõl érdemes kiszabni, majd ezt vékony szegekkel és pillanatragasztóval rögzítsük a helyére. A súlyos fenéklap azért kell, nehogy a hosszú írószerek feldöntsék a kis faládát. Ha pedig a belsejét rekeszekre is szeretnénk osztani, akkor átlósan a sarkokig érõ és egymásba csúsztatott rétegeltlemez-lapokkal ezt is megoldhatjuk. A rekeszlapok azonban csak 3 mm vastagok legyenek.


Adatregiszter (D)

A doboztestet most is az elõzõkhöz hasonlóan alakíthatjuk ki, ám a felhajtható rész kettõs vastagságú fedõlapját közvetlenül a keret felsõ éleire kell majd felragasztanunk. Ennek a kiszabásakor vegyük figyelembe az élfedések vastagságát is, különben ennyivel szélesebb lesz a kelleténél. A kazettapántok számára készítsünk vésett fészkeket, és apró facsavarokkal fogassuk fel a doboz hátlapjára. A kartontároló felfûzõ rúdjait 4 mm-es rézrúdból hajlítsuk meg, bevezetõ és rögzítõ furatait pedig a két rövidebb oldallapot összefogva fúrjuk ki. Vigyázzunk, az elõlapba csak két 6 mm mély vakfuratra lesz szükségünk, mégpedig belül! A doboz fedelét egy félkemény rézlemezbõl kialakított lapocska rögzíti nyitott helyzetében, de ez el is hagyható, ha a kazettapántok csapszemeit még felszerelésük elõtt fogóval kissé összébb nyomjuk. Az adatkartonok felfûzõ furatainak kilyukasztásához 5 mm átmérõjû bõrlyukasztót és kartonból készített helyezõsablont használjunk, hogy e lyukak minden lapon azonos helyre kerüljenek. Az elválasztó lapokat vastagabb kartonból vágjuk ki, s váltórendszerben ragasszuk fel a tetejükre a regisztertáblácskákat.


Asztali határidõ napló (E)

Ezt csak akkor érdemes elkészítenünk, ha ténylegesen fontos a számunkra. Kapcsos határidõnaplót és a hozzávaló pótlapokat a papírüzletekben könnyû beszereznünk. Az új könyvtáblát azonban csak a lapok méretéhez igazodva készíthetjük el. Mérete oldalanként 20-20 mm-rel legyen nagyobb a kinyitott naplónál. A fatábla 10-12 mm vastag legyen, a könyvlapok rögzítésére szolgáló kapcsot az eredeti könyvtábláról leszerelve az asztali változatnál is E ábra, kattintson ide!felhasználhatjuk. Ezt a fatábla középvonalába állítva, süllyesztett fészekbe illesztve célszerû felszerelnünk. A tábla éleit most is furnércsíkok felragasztásával fedjük le. A könyvtáblának azonban lapos állványa is van, amelyet 10´20 mm-es lécbõl is összeállíthatjuk. Ám ebben az esetben az állványnak legalább a külsõ felületeit furnérlemezzel kell beborítanunk. Az ék alakú összekötõlécek lejtése 6 fokos, és egy hosszanti támléchez csatlakoznak. Ezt a lapos állványt úgy alakítsuk ki, hogy az alsó és felsõ támlécbe eresszük be a két összekötõléc végeit, majd az összeragasztott állványt sík felületre erõsített csiszolópapíron mozgatva munkáljuk simára. A látható felületekre, élekre ragasszunk furnérborítást, majd csiszolást követõen jöhet az állvány és a könyvtábla felületkezelése. A darabok száradása után ragasszuk a könyvtáblát az állvány tetejére, aljára pedig négy vékony filckorongot, hogy tologatása közben ne sérthesse fel az asztal fényezését. Végül fûzzük fel a határidõnapló lapjait a rugós kapcsok száraira, és ezzel készen is vagyunk.
Végezetül még csak annyit, hogy a fenti darabokat vékony parafával is bevonhatjuk, ám akkor ennek a bevonóanyagnak a vastagságával is számolnunk kell már a kellékek méretének a meghatározásakor. Ha 5 mm vastag anyagokból szeretnénk kialakítani a kellékeket, akkor hasonlóan járjunk el, mint a rétegeltlemeznél, csak az élek lefedéséhez is vékony parafalemezt használjunk. Lakkozva vagy viaszolva ez az anyag is nagyon attraktív, és a darabok méretre szabását is könnyebben elvégezhetjük, hiszen csak egy jó éles kés és egy acélvonalzó szükséges hozzá.

2005.05.04

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Határidő napló
Határidő napló
Írószertartó
Írószertartó
Adatregiszter
Adatregiszter

Legfrissebb magazinok