HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > FÉRFI > Csináld magad! > Alkalmi barkácsmûhely

t: 3932

Alkalmi barkácsmûhely

Mostani mûhelyberendezésünk mindössze két bakból és egy méretes szerszámládából áll (1), ám sokoldalúbban felhasználható, mintsem gondolnánk. Ha még egy összecsukható munkapaddal is kiegészítjük, komplett mobil mûhelyt mondhatunk a magunkénak. A szerszámosláda csupán 400x560 mm alapméretû, és csak 360 mm magas, amelyben viszont célszerû elrendezésben igen sok szerszám elhelyezhetõ, gyakorlatilag minden, amire az általános famunkák elvégzéséhez szükségünk lehet. Beleértve az alapvetõ elektromos szerszámgépeket és a szorító eszközöket is (2). Az ilyen láda könnyen szállítható bárhová, így nem vagyunk kitéve annak, hogy egy-egy fontos szerszámot otthon felejtünk. Hasonló elõnyöket biztosít számunkra a két bak is. Egymás mellé állítva munkaasztalt pótol, nagyobb darabok megmunkálásához szinte nélkülözhetetlen (3), és a lakásban, házban, vagy a szabadban alkalmi szerelõállványként is jól használható.
A szerszámosláda elkészítése egyszerû feladat. Anyaga 10-15 mm-es rétegelt lemez, de 19 mm-es faforgácslapból kiszabott darabokból is megteszi, csak a szokásosnál hosszabb pozdorjacsavarokkal kell a darabjait megerõsítenünk. A belsõ tér kihasználását azonban a saját szerszámainkhoz igazítva egyénileg kell kialakítanunk. Alulra kerüljenek a szerszámgépek, a kiemelhetõ fiókokba pedig a kéziszerszámokat igyekezzünk praktikusan elrendezni. E szempontok szerint határozzuk meg a fiókok magasságát, és a különféle szerszámkalodákat is a célnak megfelelõen alakítsuk ki. Rajzunkat (4) ezért csak ötletadónak szántuk. Ha szükséges, még a láda méretén is változtathatunk. Ehhez érdemes mérethelyes vázlatokat készítenünk, ezek alapján szereljük majd be a különféle gépállvány-lapokat és helyezõbakokat.

A láda összeépítését a doboz összeállításával kezdjük el. Az oldallapok él-lap kötésben illeszkedjenek egymáshoz, a fenéklap pedig szorosan illeszkedjen közéjük. Minden darabot ragasztva és legalább 40 mm hosszú 4-es, süllyesztettfejû pozdorjacsavarokkal megerõsítve fogassunk egymáshoz. Az élek természetesen a darabok lapjára merõlegesek legyenek. A fiókok fenéklapja lehet 10 mm vastag faforgácslap is, az oldalakat azonban 6-10 mm-es rétegeltlemezbõl szabjuk ki. A 6 mm-es anyagnál a sarkokba ragasztott lécbetétekkel erõsítsük meg a sarkokat. A beragasztott választólapokat pedig a fenéklap felõl beütött szegekkel is erõsítsük meg. A fiókok támléceit 20x20 mm-es fenyõlécekbõl szabjuk le, a ragasztást szegek helyett facsavarokkal erõsítsük meg. Ha a ládát faforgácslapból készítettük el, akkor az éleket mindenképpen felvasalt élfóliával fedjük le, mert így jobban ellenállnak a sérüléseknek. Sõt, mind a négy sarkát célszerû vasalatokkal védeni a sérülésektõl. A szerszámos ládát, beeresztése után, többször lakkozzuk le, mert ez is a védelmét szolgálja, és könnyebb a tisztántartása is.
A munkabakok sem bonyolult darabok (5), ám ezek elkészítéséhez 30 mm vastag fenyõdeszkára, vagy simára gyalult pallóra lesz szükségünk. A 90 mm széles lábak 10, illetve kb. 50 foknyira terpesztettek egymással szemben (6). Elõbb a
fedõlapokat szabjuk le, majd a lábak fészkeit alakítsuk ki. E hornyok kivésésekor vegyük figyelembe, hogy az éleiket ferdén kell befûrészelnünk, méretük meg pontosan illeszkedjen a lábak szélességéhez.

A lábakat elõbb illesszük a fedõlap fészkeibe, majd pontos szögbeállításukat követõen egy-egy hevederdeszkával rögzítsük a lábpárokat egymáshoz. A kötéseket ragasztva, 6-os facsavarokkal megerõsítve készítsük el. A fedõlapba eresztett lábakat a lapjuk felõl behajtott facsavarokkal is rögzítsük a helyükre. A bakok felületét csiszolás és beeresztés után többször lakkozzuk le, hogy felületük kevésbé legyen sérülékeny. Ha viszont bakjaink kissé billegnének, akkor a rövidebb láb alá ragasszunk kellõ vastagságú fa- vagy mûanyaglapot. A magasságukból pedig csak akkor vágjuk le a felesleget, ha a két bak nem azonos méretû. Hasznosságuk kétségtelen, hiszen most már nem a konyhaasztalon leszünk kénytelenek dolgozni, hanem e két bakon. Ezek ugyan alacsonyabbak az asztalnál, de jobb rálátást biztosítanak, s az adódó munkákat is kényelmesebben tudjuk e két szilárd bakon elvégezni.

2005.05.04

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok