HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > FÉRFI > Csináld magad! > Mosdócsere 1.

t: 9274

Mosdócsere 1.

Válasszunk megfontoltan

Mielõtt még bármihez is fognánk, vásároljuk meg az új mosdókagylót. Számítsunk arra, hogy a régi konzolos kivitelûeknek már nyomukat sem találjuk az üzletekben. Konzolok helyett tartócsavarok fogják falra a mosdókat, s a lábas mosdók alakja is eltérõ a régebbiektõl, ezért ezeket együtt kell megvennünk. A régi lábra ugyanis nem illeszkednek rá az új mosdók, eltérõ a vállkialakításuk. Csak megjegyezni kívánjuk, hogy bár a lábak esztétikailag szépek, s a bûzelzáró szifont is eltakarják, a takarítás szempontjából elõnytelenek. Szilárdan alátámasztják a mosdókagylót, ám ennek most már csak akkor van jelentõsége, ha a tartófal nem elég szilárd. A kerámialáb helyett pl. a mosdószekrény is segít megtartani a kagylót, s ez még tárolásra is alkalmas.
Vásárláskor a mosdó nagysága, alakja is mérvadó. Az ovális vagy a kisebb átmérõjû kör alakúak helyigénye kedvezõbb a szögletesekénél, a kisebb méretûekkel pedig a szûk fürdõszobákban még némi teret is nyerünk. Feltétlenül ellenõrizzük, hogy a vásárolt új kagylónak a felfogó csavarjai hiánytalanul megvannak-e, s hogy a csapok helye megfelelõ-e. Többnyire a lyukak nem áttörtek, helyüket alulról kikönnyített mélyedések jelzik.
A szifonról se feledkezzünk meg, mert egyáltalán nem biztos, hogy a régi esztétikailag és mûszakilag is tovább szolgálhat bennünket. Ha már elõzõleg is voltak vele gondjaink, jobb, ha ezt is kicseréljük. A mûanyag bûzelzáró szifonok nem túl dekoratívak, ezért csak lábas vagy szekrénybe zárt mosdókhoz valók. A szifonokhoz szükséges tömítések tartozékok, de mindig ellenõrizzük, hogy hiánytalanul megvan-e az összes. Ezzel egy kellemetlen reklamációt elõzhetünk meg.


A régi mosdó leszerelése

Otthon azután nekiláthatunk a cserének. Mielõtt azonban bármihez is nyúlnánk, zárjuk le a hideg- és melegvízvezetékek szakaszoló szelepeit, más néven a sarokszelepeket. Mivel ezeket viszonylag ritkán használjuk, elõfordulhat, hogy nehezen mozdíthatók, és csak megjáratásuk után zárnak megfelelõen. A lényeg az, hogy a megbontani kívánt vezetékekbõl ne szivárogjon a víz. Errõl a mosdócsap megnyitásával gyõzõdjünk meg. A vezetékek megbontásakor azonban még számolhatunk némi vízfolyással, amit a hollandi anyák kilazítása után egy vödörbe engedjünk ki. A folyóvíz vezetékeinek megbontása után a tömítõgyûrûket vegyük ki a szorítóanyákból, majd a szifon búráját is a vödör fölött csavarjuk le. A lefolyószerelvényt darabjaira bontva szereljük le, a mosdóról a lefolyónyílás központi csavarjának kihajtása után vehetjük le. A konzolos mosdót ezután már leemelhetjük a tartókról. Ha viszont már tõcsavarokkal volt felszerelve, akkor a rögzítõ anyák lehajtása után emelhetjük le a csavarszárakról. Ehhez egy segítõtárs szükséges. A leemelt mosdóról szereljük le a csaptelepet. Alsó rögzítõanyájára ajánlatos egy kis csavarlazítót fújni, mert így könnyebb lehajtani.
Ha van egy kis szerencsénk, akkor a régi tõcsavarok távolsága megfelelõ az új mosdóhoz is. Ha mégsem így lenne, akkor a régi felfogócsavarokat villáskulccsal hajtsuk ki, majd mérjük ki a csavarok új helyét a falon. Ha pedig a régi kagyló konzolos volt, akkor ezeket is szereljük le, s mondjunk nekik búcsút, hisz nem lesz rájuk már többé szükségünk. Az új felerõsítõ furatok kijelöléséhez határozzuk meg a mosdó ideális magasságát. Ez általában 800-850 mm, de ezt a saját igényeinkhez, testmagasságunkhoz igazodva módosíthatjuk is. Vigyázzunk, a csavaroknál magasabban van a mosdó teteje. A felfogócsavarok szintjét ezért a mosdón lemért távolsággal csökkentenünk kell. Vízmértékkel beállítva egyenes léc éle mentén húzzunk az adott magasságban egyenes vonalat a falra, majd erre függõónnal jelöljük be a lefolyóvezeték középvonalát. Ettõl jobbra és balra mérjük ki a csavarok középpontját a jelölõvonalon. Ütvefúróval és keményfémlapkás csigafúróval készítsük el a felfogócsavarok mûanyag tiplijéhez igazodó méretû két furatot. E mûvelethez ajánlatos mélységszabályzót használnunk. A furatok átmérõje akkor megfelelõ, ha a tipliket enyhe kalapácsütésekkel tudjuk a lyukakba helyezni. Ha viszont a lyukak kissé bõvebbre sikeredtek volna, akkor a por kifújása után spricceljünk vizet a lyukakba, majd a tipliket híg gipszbe mártva toljuk a helyükre, s hagyjuk a töltõanyagot megkötni. Hasonlóképpen szilárdítsuk meg a téglafugákba került tipliket is. Ne feledjük, mosdónkat csak e két csavar fogja tartani! A szilárd tiplikbe hajtsuk be a tõcsavarokat. Behajtásukhoz villáskulcsot, vagy jobb híján vízpumpafogót használjunk, olyan mélyen hajtsuk be, hogy a menesztõ részének csak az egyharmada álljon ki a falból. A mosdót illesszük a csavarszárakra, de még ne csavarozzuk fel, mert a csaptelepet így nehéz lenne a helyére szerelnünk.


Csapszerelés

Az új mosdókagylókon a csaptelep helyét csak kikönnyítések jelölik. A megfelelõ(k) kiválasztása után, a szükséges lyukközepek bejelölése után kis vésõvel, kalapáccsal magunknak kell kialakítanunk a kellõ méretû nyílást. A kerámiába ütött lyukakat fokozatosan, nagyon óvatosan bõvítsük a megfelelõ méretûre, mégpedig felülrõl.
Ma már a mosdóknál is csak ún. keverõcsaptelepek használatosak, amelyeknek alul két bevezetõ csöve van. Ha a régi csap nem megfelelõ, vásárláskor célszerû hazai gyártású egykarosat választanunk, amely kényelmes, s ugyanakkor víztakarékos is. Ám ha a mosdónk csak hidegvizes, ezt luxus lenne felszerelnünk. Ha már a felszerelendõ csap menetes alsó része belefér a lyukba, talppereme alá húzzuk rá az \"O\" tömítõgyûrûjét, majd a lyukba dugott menetes részére alulról ráhúzva a gumi tömítõgyûrût, a hozzávaló fémalátétet a rögzítõanyával közepesen meghúzva rögzítsük.
A mosdót ezt követõen csak egy segítõtárssal tudjuk a helyére emelni és a falra rögzíteni. Míg társunk a tartócsavarokra tolt mosdókagylót tartja, addig mi alulról elõször a két mûanyag, majd a fémalátéteket helyezzük fel, majd a rögzítõanyák óvatos meghúzásával rögzítsük. A mosdó helyzetét vízmértékkel ellenõrizzük, s miután pontosan vízszintbe állítottuk, csak utána húzzuk szorosabbra a rögzítõanyákat. Vigyázzunk, nehogy túl szorosra húzzuk, mert elpattanhat a kerámiatest. A mosdó falhoz simuló felsõ éle mögé ajánlatos vízzáró gumiidomot is erõsíteni, de a hézagot legalább szilikonos tömítõmasszával kenjük ki. A kinyomópisztolyból kinyomott anyagot vizes ujjunk begyével simítsuk homorú felületûre.
Ha a mosdót lábra állítva kívánjuk felszerelni, akkor a felfogócsavarok magasságát a lábra állított mosdó alapján határozzuk meg. Ez egyben meg is határozza a mosdókagyló magasságát. A falra fogott mosdó alá való lábat majd csak a vízcsövek laza sarokszelepbe illesztése és a szifon bekötése után nyomjuk a mosdón alul kialakított helyére. Ehhez ajánlatos kissé meglazítanunk a felfogóanyákat, majd a lábállvány helyére illesztése után véglegesen meghúzhatjuk.
A szekrénybe épített mosdót pedig szegélyével vagy a szekrény fedõlapjára ültetve, vagy ha nincs ilyen, akkor a kagyló felsõ kontúrjához illeszkedõn építsük be. Az utóbbi esetben a szekrény természetesen csak övezi, de nem támasztja alá a mosdókagylót, ezért szilárd falra erõsítése mindenképpen lényeges.
következő oldal2005.05.04

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok